Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1557
 

Ispanaklı mantı

Ispanaklı mantı
 

Önce göz doymalı ....


Bu gün sizlerle farklı bir lezzet paylaşmak istiyorum.

Mantıyı sevmeyenimiz yoktur herhalde. Ama hep alışılagelmiş şekilde tüketiyoruz. Katı bir hamur su ve tuz ile yoğrulmuş. İçine de kıyma, soğan, baharat koyup hazırladığımız şekli ile.

Kimi yörelerde tavuk eti ile yapılır. Ya suda haşlanır, ya da fırınlandıktan sonra suda yumuşatılır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ile nefis bir yemek olur.

Bu gün size vereceğim tarif yarı mantı yarıda tortellini havasında. Gençler daha ziyade tortellini daha çok seviyorlar. Neyse lafı fazla uzatmadan tarifime geçeyim. Vereceğim tarifle 6 kişi rahatlıkla doyuyor.

Malzemeler :

Hamuru için:
1 adet yumurta
Yarım su bardağı su,
Yarım su bardağı süt,
İki adet ıspanak.
Tuz
Aldığı kadar un (3, 5\ 4 bardak takriben)

İç malzemeler:
250 gr. Ispanak
200 gr. Beyaz peynir (Veya köy peyniri)

Sosu içi :
Yoğurt
Sarımsaklı

Nane, fesleğen, pul biber.

Tereyağı veya Zeytinyağı tercihe göre

Hazırlanışı:
İki kök Ispanağın yaprakları saplarından ayrılır ve önce robotta bunlar iyice ezilir. Kalan yapraklarda ilave edilerek tekrar ezilmeye devam edilir. Yumurta, ıspanak püresi, su ve tuz karıştırılır. Yeteri kadar un eklenerek biraz sert bir hamur yapılır. Dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sonrasında hamur yumuşayacağından ser olmalı hamurunuz.

Hamur dinlenirken sizde diğer ıspanakları saplarından ayırın ve bir kaba doğrayın. Üzerine az tuz atarak bir güzel ezin ve suyunu çıkarın. ( bu suyu sakın atmayı onunla başka şey yapacağız.) Ispanaklar iyice ezilsin yoksa mantıları kapatırken zorlanırsınız. İçerisine küçük küçük doğradığınız peyniri ilave edip iyice harmanlayın az ezerek.

Hamurdan dinlendikten sonra unlanarak açılır. Hamur çok ince olmasın. Dilerseniz bardak yardımı ile yuvarlak kesin ya da kare şeklinde kesin tercihinize kalmış. İç malzemeden kestiklerimizin üzerine konulur ve kapatılır. Bunu aşağıda resimler ile gösterdim. Kapattığınızı u serpiştirdiğiniz tepsiye dizin.

Tencereye yeterice su konulur, bir miktar tuz atarak kaynatın. Kaynayan suda mantılar haşlanır.

Bir tavada yağ, nane, fesleğen ve pul biber ile sos yapılır.

Dilerseniz sarımsaklı yoğurdu döküp üzerine yağlı sosu dökün klasik mantı olarak afiyetle yiyebilirsiniz.

Veya yoğurtsuz direk yağlı sosu dökerekte servis yapabilirisiniz Tortellini şeklinde veya tercih edeceğiniz başka bir kremalı sos ile servis etmekte mümkündür.

Uğraştırıcı gibi görünüyor ama aslında çokta zor ve uğraştırıcı değil.

Zaten masaya servis yaptığınızda tüm uğraşa değer olduğunu göreceksiniz.

Afiyet olsun.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 96
Toplam yorum
: 562
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 2208
Kayıt tarihi
: 13.06.06
 
 

Hayata güleryüzle bakmaktır felsefem ama polyannacı değil. 1961 Sivas doğumluyum, evliyim 2 kızım..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster