Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '16

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

İspanya gezi notları

İspanya gezi notları
 

İspanya’ya bir haftalık bir geziye katıldım. Gördüklerimi, hissettiklerimi, öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.
 
İzmir Barcelona arası uçakla 3,5 saat sürüyor. Gece 2 den sabaha kadar uçaktaydık. Bazen uyumak gerekiyor. O zamanda boynunuz ağrıyor. Boyunluk almak lazım.
 
İspanya eyalet sistemiyle yönetiliyor. Eyaletlerin kendi meclisleri ve hükümetleri var. Dış işlerinde Madrid’e bağlılar. AB, İspanya ve eyalet bayrakları beraber dalgalanıyor.
 
Gezi esnasında en çok siyah çay, zeytin, tencere yemekleri ve Türk kahvesini özlüyorsunuz. Kahveyi çok tüketiyorlar. Biz de bol bol cafe latte (sütlü kahve) içtik. Yemek olarak paella denilen pirinç pilav çeşitleri (etli, sebzeli, tavuklu, balık ürünlü), tapas denilen ızgara türü yemekler var. Çorbaları soğuk. Pazar çarşıları domuz etinden dolayı kötü kokuyor.
 
Oteller kahvaltıda omlet, meyve çeşitleri, tatlı kurabiye/pasta cinsleri, ince küçük dilim iki üç peynir çeşidi, meyveli yoğurt, poşet tereyağı/reçel, sütlü gevrek veriyorlar. Giderseniz zeytininizi yanınızda götürün. Marketten de ilave peynir alın. Peyniri sanki kuşlar yiyecek gibi az veriyorlar. Kahvaltı sağlam olacak ki gezerken enerjimiz tükenmesin.
 
İspanya zeytinyağı üretiminde dünyada birinci. Zeytin olarak çok az tüketiyorlar. İyi bir zeytinyağı içildiğinde boğazı yakar. Zeytinyağları bizimkine göre daha fazla boğazı yakıyor. Zeytin ağaçları aynı hizada olacak şekilde sıralanmışlar. Toplama kolaylığı için de budanmış, yüksek değiller. 
 
Güneş enerji sistemleri binlerce olacak şekilde yan yana dizilmişler. Ayrıca bazı tarlaların ortasında tek olan güneş enerjileri de var.
 
KATALUNYA/BARCELONA
 
Barcelona Katalunya eyaletinin başkenti. İspanya’nın en zengin eyaleti. O yüzden İspanya’dan ayrılmak istiyorlar. Mevcut koalisyon hükümeti ayrılacağız diyerek oy almış. Ayrılma olacak mı, merakla bekleniyor. Bayrakları bile hazır, bazı yerlere asmışlar. Biz İspanyol değiliz Katalanız diyorlar. Futbol takımı da bunun simgesi. Yerel dille birlikte iki dil kullanılıyor. Levhalar iki dile göre yazılıyor. Meşhur bitmeyen kilise (sagra da familia) görülmesi gereken bir yer. Bitmeyen kilisenin etrafı turist kaynıyor. İspanyol meydanı ve Katalunya meydanı en önemli bölgeleri. Liman kenti Barcelona’nın yat limanı da gezilmeli. Boğa güreşleri yapılmayan Barcelona’da arena AVM yapılmış. İspanyol meydanındaki havuzlarda renk ve su gösterisi şovunu seyrettik. Bu güzel gösteri perşembe-pazar arası dört gün yapılıyor. Barcelona’da bilime büyük yatırımlar yapılmış. Rehberimizin ifadesine göre kiralık ev bulmak çok zorlaşmış.
 
İspanya’nın en çok ziyaret edilen ikinci müzesi “Salvador Dali Müzesi” Figueras şehrinde bulunuyor. Dali bu müzeyi kendisi yapmış. Mezarı da müzenin altında bulunuyor. Müze oldukça ilginç. Sıra dışı sürrealist bir ressamın resimleri size de ilginç gelecektir. Balkonda bir kadın resminin fotoğrafını çekince eski ABD başkanı Abraham Lincoln’un resmi gözüküyor. (Çıplak göz farklı, fotoğraf makinesi farklı.)
 
“Girona” açık hava müze kenti. Orta çağdaki ticaret kentinin ortasından nehir geçiyor. Tarihi yapılar ve kiliseler/katedral koruma altına alınmış. Eski evler, merdivenli dar sokaklar, köprüler, nehir ve kiliseler, surlar Girona’nun bölümleri. Nisan ayında çiçek festivali yapılıyor.
 
VALENCİYA
 
İspanya’nın üçüncü büyük kenti Valenciya, aynı adlı özerk bölgenin de başkenti. Bilim merkezi modern mimarisiyle göz alıyor. Bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Paella denen pirinç yemeğinin de merkezi. Nohuttan yapılan soğuk içeceği de tadabilirsiniz.
 
GRANADA VE ALHAMBRA SARAYI
 
Orta çağ izlerini taşıyan Granada’da gezdikten sonra Alhambra Sarayı ve Genaralife Bahçeleri mutlaka görülmeli. Yoksa İspanya’ya gidip Alhambra’yı görmemek olmaz. Girift bir yapıya sahipAlhambra sarayı birbiriyle bağlantılı sayısız odalar ve salonlar, bu mekanlar arasında yer alan avlular, ferahlatıcı yeşil alanlar, fıskiyeli havuzlar, akar çeşmeler ve bahçelerden oluşuyor. Mekanlar rahatsız etmeyen geçişlerle birbirine bağlı. Fazla fotoğraf çekip de güzellikleri kaçırmayın. Turist fotoğraf çeker, gezgin fotoğraf çekmez.
 
SEVİLLA
 
Sevilla en beğendiğim şehir oldu. Parkları tarihi yerleri, dar ara sokakları, modern çarşısı, sarayları, ortadan geçen nehir ile görülmesi gereken bir yer. Nehir gezisi de yapılabilir. Gezinti yavaş hızla yapılıyor. Hoşunuza gitmeyebilir.
 
Sevilla aynı zamanda Flamenko sanatının merkezi. Akşam kişi başı 50 euro (tura dahil değildi) vererek gösteriyi izledik. Gösteri muhteşemdi. Şiddetle tavsiye ediyorum.
 
Bir günde her yeri gezemedik. Sevilla’ya ayrıca 2-3 gün ayırmak suretiyle gelmek gerektiğini düşünüyorum. Plaza De Espana meydanı mutlaka görülmeli.
 
VE MADRİD
 
Başkent Madrid’de bir gün kaldık ve her tarafını gezemedik. Sol meydanı, Mayor meydanı çarşı ve bazı meydanları gezebildik. Madrid sanat galerileri ve müzeleri ile ünlü bir kent. Panoramik şehir turunda pek çok yer görüyorsunuz. Fakat zaman kısıtlı olduğu için gidip gezmek mümkün olmuyor. Madrid Viyana’dan sonra yeşil alan miktarı ile ikinci sırada. Büyük parklar yüksek demirlerle kapatılmış. 3-4 giriş kapısı gece kapanıyor. Bir nevi koruma altındalar. Mayor meydanında yemeğinizi yiyebilirsiniz. Madrid’te de Sevilla gibi ayrı bir zaman ayırıp 2-3 gün gelmek gerekiyor.
 
Madrid’e 1.5 saat uzaklıkta meşhur Toledo kenti var. Unesco’nun tüm şehri açık hava müzesi olarak kabul ettiği dünyada tek yer. Tarihte Müslümanlığın, Museviliğin, Hristiyanlığın bir arada yaşadığı kültür merkezinde, Katedral ve San Martin Köprüsü en önemli yerler. Şehrin içinde gezerken kendinizi orta çağda zannediyorsunuz. Demir sanatı ile ilgili dükkana da uğramak gerekir.
 
Meşhur boğa güreşlerinden bahsetmek istiyorum. Katalunya (Barcelona) bölgesinde yapılmıyor. İspanya’nın diğer bölgelerinde var. Fakat artık halk tepki gösterdiği için daha az yapılıyor. Çünkü güreş sonunda boğa öldürülüyor. Boğayı bir gün önce karanlık yerde bekletip çeşitli eziyetlerle arenaya çıkartıyorlar. Boğada eziyetten kurtulmak için saldırıyor. Yani saldırının kırmızı renkle alakası yok. En kısa zamanda bu saçmalığın sona ermesi dileğimle…
 
   
 
 
 
    
 
 
 
 
Toplam blog
: 48
: 4273
Kayıt tarihi
: 28.08.12
 
 

Kamudan emekliyim. Yaşam felsefem "hayatın içinde her olayın sorgulanması gerektiği" yönündedir. ..