Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

İspanya'nın lezzetli mutfağına girmeye hazır mısınız?

İspanya'nın lezzetli mutfağına girmeye hazır mısınız?
 

Her ülkenin, her şehrin ayrı bir lezzeti var. Kimi yerde et çok tüketiliyor, kimi yerde sebze. Jabiroo Kuşu olarak, sizler için İspanyol mutfağını araştırdım. İspanyolların yeme alışkanlıkları, neleri daha çok sevip kullandıkları, alışkanlıkları hepsi bu yazıda!

İspanya’nın tarih boyunca içinde yer aldığı savaşlar, halkın yaptığı göçler, ülkenin zengin tarihi ve coğrafi konumu İspanyol mutfağının şekillenmesine ve günümüze kadar aynı lezzetle gelmesine sebep oldu. 

İspanyolların yemeklerine bakıldığında dikkat çeken ilk şey, gerçek anlamda sağlıklı olmaları. Akdeniz tarzı beslenmelerine rağmen, öyle bir oturuşta masada ne varsa silip süpürmüyorlar mesela. Azar azar ama sık sık yiyorlar. 

İspanyollar sabahı çok hafif bir kahvaltıyla geçiştiriyorlar. Ardından saat 11 civarında, adeta sabahın erken saatlerinde yaptıkları kahvaltının devamını yapıyorlar! Öğlen 1 olunca, tapas adı verilen küçük mezeler ve kanepeler masada yerlerini alıyor. Saat 2 ya da 3’te, öğle yemeği yenip, akşam olduğunda ise çay ve bisküvi için midelerde yer açılıyor. Hayır henüz bitmedi... Tekrar tapas ve sonrasında daha doğrusu sonunda akşam yemeği! Bu akşam yemeği öyle hemen yenilip biten bir şey değil bu arada. Uzun uzun sohbetlerle geç saatlere kadar devam ediyor. Kim dayanır bu tempoya? Ama aramızda özenmeyenler de yok değil bence.

İspanya’nın ana yemekleri, ülkenin hemen her yerinde aynı. Ancak burası büyük bir ülke olduğundan, diğer yemekler bölgelere göre farklılık gösterebiliyor.

Gelin, leziz İspanyol lezzetlerinden birkaçını tanıyalım:

Gazpacho

İspanya’nın geleneksel çorbası Gazpacho, İspanyol mutfağında en çok tüketilen, soğuk servis edilen bir çorba. Bu çorbaya Endülüs’te daha çok rastlıyorsunuz. Gazpacho’nun içinde domates, salatalık, soğan, kırmızı dolmalık biber, sirke, zeytinyağı, baharat bulunuyor ve servisinde ise tost ekmeği kullanılıyor.

Tortilla

Tortilla, annelerimizin yaptığı patatesli omletle neredeyse aynı. Yapımı tahmin ettiğiniz gibi çok kolay. Patatesleri küçük küçük dilimleyip, kızgın zeytinyağına soğanlarla birlikte atıyorsunuz. Az yağda kızartılan patates ve soğanlar ayrı bir kaba alınarak, içine çırpılmış yumurtalar dökülüyor ve isteğe göre baharat eklenerek servis ediliyor.

Tapas

‘Atıştırmalık’ diyebileceğimiz, gün içinde ağır beslenmek istemeyenlerin tercih edebileceği hafiflikte olan İspanyol mezelerine Tapas deniyor. Haşlanmış karides, ekmek dilimi üzerinde peynir ve domates, zeytin, jambon, avokado, salçalı sucuk gibi yiyeceklerin küçük porsiyonlarla servis edildiği tapas barlar da, turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Arroz con leche

İspanya’nın geleneksel tatlılarından olan Arroz con leche, bizdeki sütlacın tıpatıp aynısı! Pirinç ve sütle yapılan, piştikten sonra üzeri tarçınla süslenen bir tatlı bu. Yerken damağınızın pek yabancılık çekmeyeceğinden emin olun.

Paella

İçerisine isteğe bağlı olarak tavuk eti, dana eti, jambon ya da sebze konulan, asıl malzemesi pirinç olan, oldukça lezzetli ve sağlıklı geleneksel bir İspanyol yemeği. 

İspanya’da Eğlencenin Adresi: Balear Adaları

 
Toplam blog
: 67
: 2743
Kayıt tarihi
: 15.04.13
 
 

Jabiroo ismi bir tür Güney Amerika leyleğinden esinlenerek bulunmuştur. Jabiroo özel seyahat haya..