Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '17

 
Kategori
Dünya
 

İspanya Saldırılarının Endülüs’le Bir Alâkası Var mı?

İspanya Saldırılarının Endülüs’le Bir Alâkası Var mı?
 

Endülüs Emevi, İspanya’da, 714-1492 yılları arasında, yaklaşık 8 asır hüküm süren İslam devletinin adı. IŞİD’in saldırılarının bununla ilgisi olabilir mi? Doğrusu benim aklıma gelmedi, 4-5 gündür okuduğum, Amin Maalouf’un “Afrikalı Leo” adlı eseri Endülüs’ü anlattığı halde, gelmedi.

Lâkin İngiliz The Guardian gazetesinin aklına gelmiş!

Sam Jones ve Giles Tremlett adlı yazarlar tarafından kaleme alınan analiz, 18 Ağustos 2017 günü, “İspanya Neden Teröristlerin Hedefinde?” başlığıyla yayınlandı.

Analiz, 11 Mart 2004’te, El-Kaide tarafından Madrid’de düzenlenen ve 191 kişinin öldüğü, 1,800 kişinin yaralandığı tren saldırılarını hatırlatıyor.

Madrid katliamından sonra 720 gözaltı olduğunu, bunun 178’inin tutuklandığını, tutuklananların  %42,7’sinin Fas, 41,5’inin İspanyol kökenli olduğu belirtiliyor.

Analiz, “Birçoğunun Suriye’de radikalleştiği düşünülse de, bazı cihadistlerin, İspanya’nın 700 yıllık Mağribî işgalinden dolayı, atalara çeken olağanüstü bir hedef olduğu değerlendiriliyor. İslam Devleti (IŞİD), geçmişe bakarak, Barselona saldırısıyla kendine itibar sağlamak istiyor ve şunu söylüyor: Terör, Haçlıların kalplerini Andalusya bölgesinde dolduruyor.” diye devam ediyor.

Analizde, Cuma sabahı saldırı meydana gelen Cambrils sahil kentinin 11 Eylül 2001 saldırılarını gerçekleştiren El-Kaide komutanlarının buluşma yeri olduğuna dikkat çekiliyor. Ayrıca, Barselona ve Cambrils’in, İspanya’dan ayrılması tartışılan, hatta Bölgesel hükümetin 1 Ekim’de referandum kararı aldığı Katalonya bölgesinde olduğu özellikle vurgulanıyor.

İspanya’yı en zayıf yerinden vurdular demek istiyor.

IŞİD’in, tarihî Endülüs devletini hayal ederek saldırılar yaptığını düşünmek bize saçma geliyor. Vakıa, terör zaten başlı başına saçmalık! Hakikaten, Endülüs de düşünülmüş olabilir.

Fakat saldırılardaki asıl etkenin, analizde de kısaca değinilen, “teröristlerin birçoğunun Suriye’de radikalleştiği” gerçeği!

Suriye, Irak, Afganistan ve Afrika’nın pek çok ülkesinin “çökmüş devlet” haline gelmesi, terörizmi ve radikalleşmeyi besliyor, büyütüyor. Oralardaki terör örgütlerine,  ülkelerinde aşağılanmış veya macera arayan pek çok insan katılıyor ve orada canavarlaşıyor.

Siz, İspanyollar… Halkı ve hükümetiyle İspanyollar; Suriye paramparça edilirken, Irak’ta IŞİD sözde devlet kurarken ne yaptınız? Kimin yanında durdunuz?

Bir düşünün!

Tabii ki terörü şiddetle kınıyoruz…

Lâkin şu da evrensel bir gerçek: “Men Dakka duka…”

Çalma kapıyı, çalarlar kapını!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..