Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '09

 
Kategori
İnternet
 

İspanya'ya gidelim mi?

İspanya'ya gidelim mi?
 

Yıllardır geleneksel olarak cuma akşamından başlayıp pazartesi sabahına kadar süren eğlencenin bir parçası olmaya değil, sadece sakin sakin müze gezmeye... Madrid'deki Prado Ulusal Müzesine. Üstelik oturduğunuz yerden ve evinizin konforunda...

Hareketli bir hafta geçirip yorulmuşsanız, cumartesileri bile çalışıyorsanız ve sadece bir pazar gününüz varsa size ait olabilecek, en azından kısmen, evden dışarı çıkmak işinize gelmeyebiliyor.

O zaman ne yapıyorsunuz, geçiyorsunuz bilgisayarın başına ve hemen bağlanıyorsunuz dünyaya.

Ne diyordum, müze gezecektik değil mi?

Prado Ulusal Müzesi www.museodelprado.es adresi altında harika bir uygulama başlatmış. Bu müze dünyadaki en büyük ilk birkaç müzeden biri. 15.000 i aşkın sanat eseri barındırıyor bünyesinde.

Rubens’ten Velazquez’e pek çok ünlü ressamın eserlerini sanal olarak görebiliyorsunuz. Google Earth desteğiyle yapılan bu uygulamada ressamın fırça darbelerini bile fark etmek mümkün. Eserin hangi döneme ait olduğundan, hangi ekolden geldiğine kadar diğer ayrıntılar da veriliyor yanı sıra.

Adres çubuğuna linki kopyalayıp yapıştırdıktan sonra enter tuşuna basıp sayfanın yüklenmesini bekliyorsunuz. Karşınıza gelen ilk görüntü El Greko’nun bir aristokratın eli göğsündeki portresi. Bu portrenin sol yanında 12 dilden “hoş geldiniz” deniyor. Ama tahmin edersiniz ki bu dillerin içinde Arapça bile varken Türkçe yok. Buna biraz bozuluyorsunuz tabii, sonra da Arap istilalarına maruz kaldıklarını ve kendi dillerinde dahi Arapça kelimeler bulunduğunun söylendiğini anımsayıp züğürt tesellisi buluyorsunuz kendinize.

Keyifli seyirler… Yine de niye Türkçe yok kii…

 
Toplam blog
: 62
: 874
Kayıt tarihi
: 21.12.08
 
 

Farkında olmaya çalışıyorum; yürüdüğüm yolun, içime çektiğim havanın, gördüğümün, duyduğumun, hisset..