Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '07

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Isparta'da bayramlar

Isparta'da bayramlar
 

Kurban bayramınızı kutlar, sağlık, huzur içinde daha nice bayramlara kavuşmak dileği ile… Biraz nostalji olsun istedim…

ISPARTA’DA KURBAN BAYRAMI

Kurban Bayramı Isparta’mızda nasıl kutlandığı Isparta tarih kitaplarından anlıyoruz.

Bize ışık tutması yönünde mutlaka yararlı olacaktır…

*“(Hac ayı) gelince Kurban Bayramı hazırlıkları başlar. Arifeden birkaçgün önce köylerden kurbanlıklar gelir. Herkes gücüne göre bir koyunveya davar satın alır. Bazıları 2 - 3 tane alır. Bunlar, işaret konularak, mahalle çobanına teslim edilir. Çoban bunları besler, korur. Kaybederveya ölmesine sebep olursa çoban ödemeye mecburdur.

Kurban paraları peşin verilmez. Bayramdan sonra ödenir. Bu âdet çok önemlidir. Çünkü, kurban için verilen paranın helâl para olması şarttır.

Kurbandan evvel verilen para da birisinin hakkı veya alacağı bulunabilir.

Yahut yanlış alınmış bir para, borç veya emanet para olabilir.Bu takdirde kurban kabul olunmaz. Halbuki kurban kesildikten sonra, verilecek para şüpheli dahi olsa, kurban kesilmiş olduğundan haram olmaz, diye inanılır.

Çoban kurbanları arife günü getirip sahiplerine teslim eder. Sürülerin gelişi davul zurna ile karşılanır. Herkes kendi kurbanlığını, koyduğu işaret sayesinde, tanıyarak alır. Çobana hakkını verir. Kurbanlığa evde su ve yiyecek verilir. Saygı ve sevgi gösterilir.

Bayram namazından sonra, mezarlık ziyaretinden dönenler, evlerinde ya kendileri veya getirdikleri kasap ile kurbanlarını keserler. Kurban etinden ev için Kavurma, Kuşbaşı, Pirzola yapılır. Kalan etler, parçalaraayrılarak bir kısmı komşulara, bir kısmı da fukaraya dağıtılır.

Kurban bayramında büyükler ve küçükler temiz veya yeni elbiseler ayakkabılar giyerler. Birbirlerine Kurban Kutlaması'na giderler. Kurban bayramının ilk günü ev ziyaretleri yapılmaz.

Kurban sonunda, kurban paraları, satıcıya hemen ödenir. Bunda gecikme, zorluk çıkarma asla bağışlanmaz. Hem ayıp, hem de imansızlıksayılır. Kurban derileri, köy veya mahalle muhtarlıklarınca toplanarak tuzlanır, satışından elde edilen paralar camilerin, mescitlerin, yolların, köprülerin bakım ve onarımında kullanılır. Hayır kurumlarına verilmesi de uygundur.”

*“Zilhaccenln onuncu günü Kurban Bayramıdır. Ramazan Bayramı ile

Kurban Bayramı töreni hemen hemen, birbirinin aynıdır.

Yalnız şu fark vardır ki : Kurban Bayramı dört gün olup kurban kesmektenbaşka bir fark yoktur. Kurban Bayramının mahalli görenek ve adetinde folklora ait olan kısmı yazılmağa değer.

Bayrama üç dört gün kalarak köylerden sürülerle gelen davarlar, şehrin pazar yerlerini doldurur. Bu sürülerin çoğu erkeç denilen davarlar ve birazını da koyunlar teşkil eder. Arife günü akşamına kadar her taraftakurbanlıkların alım satımı faaliyetle devam eder. Herkes halince bir iki kurbanlıkalırlar. Yaz mevsimlerinde aldıkları bu kurbanları arife gününe kadar güdülmek, beslenmek ve muhafaza edilmek üzere Herkes kendi mahallesinin sürüsüne verir.Arife günü davarlarını sürü içinde kolaylıkla bulabilmek için davarın boynuza çentik yapmak suretiyle bellik yaparlar. Her mahallenin kurban sürüleri arife günü mahallelerine getirilip teslimedileceği zaman, sürülerin otlatıldığı mahalden mahallerine getirilinceye kadar her mahallenin çocuk ve delikanlıları , sürüler şehre girinceye kadar, ellerindeki küçük tabancaları kuru sıkı havaya atarlar, davul ve zurna sesleri arasında gülerek, oynayarak sürülerle birlikte mahallelerine gelirler. Davar sahipleri yaptıkları bellik ile davarlarını bulup götürürken (çobanlık) denilen çobanın gütme ücretini bahşişiyle beraber verir. Bayram sabahı Bayram namazından çıkıldıktan sonra, herkes kurbanınıya kendi veya bir ademine kestirir. Kurban eti üçe pay edilir. Bir payı fakirlere, bir payı kurban kesemeyen komşulara, dağıtılır, bir payı da aile hakkı olarak evde bırakılır. Kurban eti , kurban kesen ademe para yerine verilemez. Kesenin ücreti para olarak verilir. Ve etten de ayrıca alır.

Kurban Bayramının halk ve çocuklar arasındaki tören şekliRamazan Bayramının aynıdır. Zilhacce ayı ile din aylarının senesi sona erer.” Kurban getirme törenleri hala devam etmektedir.Gelenek göreneklerinyaşaması çok güzel bir duygudur.Yaşaması ve süregelmesi dileğimle, sahip çıkmalıyız , genç kuşaklara aktarmalıyız…

Bayramlar insanları birleştiren, güzellikleri paylaştıran duygulardır.Bayramlarda insanlar , bir birleriyle buluşması , gurbette olanlar kavuşması, özlemler bitmesidir.…Sevinçlerin paylaşılmasındır…Bayramınızın güzellikler içersinde, sevdiklerinizle birlikte geçirmeniz dileklerimle...

Nice Bayramlara..

*-Isparta Tarihi –1922 Böcüzade Süleyman Sami Sayfa 187

*-Bütün Isparta-1958 Nuri Katırcıoğlu sayfa -116

 
Toplam blog
: 15
: 999
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

Yazmayı ve okumayı çok seviyorum. Nostalji ile yaşamak çok güzel... Geriye dönüp baktığımızda anılac..