Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '07

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Isparta

Isparta
 

Güller Diyarı güzel Isparta'mız Dünya Çevre ödülüne aday gösterilmelidir. Çiçeklerin en güzeli olan, endüstride işlenebilen, gül Isparta'da yetişmektedir. Gül bitkisi yetiştiren Isparta ilimizin çevre dostu olduğunu tüm dünya ülkelerine ilan etmeliyiz.

Isparta nasıl çevre dostudur ?

Mayıs ayı geldiğinde Isparta'da yaşayanlar bilir. Bahçeler yeşilliklerle donanır. Güller açar, yayılan kokusu insanları kendinden geçirir. Kuş ve bülbül sesleri güzellikleri tamamlar.

Gül bahçelerinde bir hareket başlar, güneş doğmadan insanlar çiğ düşen gül yapraklarını toplamaya başlarlar. Çiğ düşen gül yapraklarından gül yağı daha fazla çıkartılır.

Gülün manevi değeri de çok önemlidir.

Bizim inancımıza göre gül, Hazret-i Peygamber güzelliğidir. Güle ait isimlerin üretilmesi Peygamber sevgisidir. Kültürümüzde ve tasavvuf edebiyatımızda gül Hazret-i Peygamberimizin sembolüdür.Yeni doğan çocuklarımız için gül-i Muhammedi doğdu deriz.

Hazret-i Peygamber'in ter damlasına gül-i Muhammedi deriz.Türkçe'de gül kökünden gelen yüzlerce isim bulunmaktadır. Gül isimlerini çok severiz ve kulağımıza hoş gelir.Isparta'da gül isimlerinin ayrı bir yeri vardır.Yurdumuzda olduğu kadar Orta Asya Türk Devletlerinde de gül isimlerine rastlamak mümkündür.

Gül isimlerini şöyle sıralayabiliriz :
Gülburak (Kırgız kadın ismi), Gülmira (gül dünyası ), Gülbahar, Bahtıgül, Gülsenem, Gülara, Gültanem, Gülten, Gülşen, Gül, Gülü, Gülay, Azatgül, Atırgül, Altıngül, Gülayşe, Ayşegül, Anargül, Gülaş, Asılgül, Gülara, Gülüm, Gülayım, Gülafşan, Aygül, Ayımgül, Adamgül, Bazargül, Batmagül, Gülbara, Gülbarçın, Gülbayram, Beşegül, Burmagül, Gülbana, Gülbeden, Gülbeste, Gülbübü, Gülbadam , Gülcan, Cazgül, Gülçehre, Cihangül, Gülcemile, Cerengül, Cumagül, Gülcar, Güldeste, Güldane, Gülendam, Gencegül, Gülen, Güleser, Gülhumar, Gülizar, Gülistan, Gülipe, Gülkan, Kanımgül, Gülkumar, Gülkaynar, Gülkerim, Gülkökül, Gülümkan, Gülkayır, Gülkız, Güllale, Nazıgül, Gülnaz, Gülnara, Orazgül, Gülperi, Lalegül, Gülmaral, Gülnur, Gülnar, Nurgül, Nazgül Sağımgül, Sağıngül, Peyşegül, Gülsana, Gülsüm, Sarıgül, Gülseren, Seynegül, Saygül, Sadegül, Gülsün, Gülzade, Gülziynet, Beyazgül, Gülbeyaz. vb.

Budist dininde de gülün önemli bir yeri vardır:

Uzakdoğu'da bir Budist tapınağı, bilgeliğin gizlerini aramak için gelenleri kabul ediyordu. Burada geçerli olan incelik, anlatmak istediklerini konuşmadan açıklayabilmekti.

Bir gün tapınağın kapısına bir yabancı geldi. Yabancı kapıda öylece durdu ve bekledi. Burada sezgisel buluşmaya inanılıyordu, o yüzden kapıda herhangi bir tokmak, çan ve zil yoktu. Bir süre sonra kapı açıldı, içerideki Budist, kapıda duran yabancıya baktı. Bir selamlaşmadan sonra sözsüz konuşmaları başladı. Gelen yabancı, tapınağa girmek ve burada kalmak istiyordu.

Budist bir süre kayboldu, sonra elinde ağzına kadar suyla dolu bir kapla döndü ve bu kabı yabancıya uzattı. Bu, yeni bir arayıcıyı kabul edemeyecek kadar doluyuz demekti. Yabancı tapınağın bahçesine döndü, aldığı bir gül yaprağını kabın içindeki suyun üstüne bıraktı. Gül yaprağı suyun üstünde yüzüyordu ve su taşmamıştı.

İçerideki Budist saygıyla eğildi ve kapıyı açarak yabancıyı içeriye aldı.

Suyu taşırmayan bir gül yaprağına her zaman yer vardı.

Isparta neden Çevre Ödülüne aday olmalıdır?

Mayıs ayında toplanan güller, gülyağı fabrikalarına gelir. Hiçbir kimyasal katkı yapılmadan sıcak su buharı ile damıtılarak gül suyu ve üzerinde biriken gül yağı damıtma usulü ile imbikten geçirilir. Gülyağı oldukça değerlidir. Fabrikadan atık su olarak atılan gül suları doğaya geri dönerken mis gibi koku yayılır.Toprak kirlenmez. Gül yapraklarının küspesi fabrika çıkışında toplanır.Gül kokuları ile insanlar kışlık yakacak olarak tezek yaparlar.Yanan gül tezekleri havayı kirletmez ve türüm türüm gül kokar.Aynı gül tezekleri doğaya gübre olarak döner.

Doğaya hiçbir zararı olmayan, ayrıca faydalı olan güller diyarındaki gülyağı fabrikaları tüm Dünyada örnek gösterilmelidir. Gülün güzelliği ile, çevreye verdiği sıfır zararla çevre dostu ilan edilmelidir.

Isparta'mızın Çevre Dostu olarak tanıtımında ilgililere büyük görev düşmektedir.

 
Toplam blog
: 15
: 999
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

Yazmayı ve okumayı çok seviyorum. Nostalji ile yaşamak çok güzel... Geriye dönüp baktığımızda anılac..