Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
3874
 

İspir fasulyesi: kurufasulyenin gerçek tadı!...

İspir fasulyesi: kurufasulyenin gerçek tadı!...
 

İspir Fasulyesi...


Kurufasulyeyi çok severim.

Bizim İspir’de fasulyeye “lobiya” dendiğini çocukluğumdan anımsarım.

Fasulye ile ilgili bir de “hikâye” anlatılır:

Bizim İspirli, İstanbul’da bir lokantaya gitmiş.

Garsonun saydığı yemekler arasında fasulyeyi duyunca, adı değişik gelmiş, “Fasulye olsun.” demiş.

Fasulye masaya gelince de şaşırmış:

“Ula!”, demiş, “Bu, bizim lobiye!”

*****

Bizim İspir kurufasulyenin ünlü olduğunu İstanbul’da öğrendim.

İstanbul’da İspir fasulyesi yemek için gittiğim yerlerde, yemeğin gelmesini farklı bir duydu içinde beklerim.

Bir tabak yetmez, ikincisini yerim.

Yerken de, memleket özlemi gideririm bir bakıma.

50 yıl öncesine giderim.

Bizim fasulyeyi “İspir fasulyesi” adıyla tanıtan Hüsrev Lokantası...

*****

Kurufasulye ulusal yemeklerden sayılır; daha çok da, dargelirlinin, yoksulun yemeği bilinir/di. Kimi insanlarda gaz yapar, karın şişkinliğine yol açar. Ama kurufasulyenin pişirilmesi, bu olumsuzlukları ortadan kaldırır.

Orhan Tekeoğlu’nun Milliyet’te yer alan bir yazısında (*) Hüsrev Lokantası’ndan söz ederken aktardığı şu satırlar ilginç değil mi?

“Abdullah Hüsrev'in anlatımına göre, Hüsrev'de pişirme öncesi, kurufasulyenin gazının alınması sırasında, İstanbul Gayrettepe'deki lokantanın doğalgaz alarmları çalıyormuş. Abdullah Hüsrev, ‘İşte bu nedenle bizde kuru şişkinlik yapmaz’ diyor.”

Hüsrev’de kurufasulye Erzurum'un İspir ilçesinin Hortik Köyü'nden geliyor.

Tekeoğlu, aynı yazısında, kurufasulye ilgili bir “bilinmeyen”i, yine “bilinmeyen” kalacak biçimde aktarıyor:

“Özel sos ve tereyağı ile pişirilen fasulyenin sırrını ise sadece Fahri Hüsrev ve üç oğlu biliyor. “

*****

İspir’in, Hortik’ten gelen kurufasulyesini mi yemek istiyorsunuz?

İstanbul’da Çömlek, Hüsrev, Fasuli, sizi bekliyor.

Kurufasulyenin gerçek tadını oralarda bulacaksınız.


(*) http://www.milliyet.com.tr/2004/01/19/business/bus03.html

 

Mesut Selek bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Geldim...gördüm...yemiş giibi oldum...Doğalgaz esprisine çok güldüm...adresleri aldım...gideceğim...Önerdim..Facede paylaştım...selamlar...sevgiler...saygılar :))

Mesut Selek 
 17.07.2012 12:44
Cevap :
Değerli Mesut Bey... İspir'den 1960'tan beri uzaktayım. Söz, yolum düşerse İspir'e size, gerçek yerinden fasulye getireceğim. Saygılar, selamlar.  18.07.2012 9:04
 

Kurufasülye pişirmek benim hobim olup çok iddialıyım, kurufasülyenin cinsinden öteye pişirme yöntemi ve lezzet katkıları önemlidir çünkü her kurufasülye gaz topuda olabilir lezzet topuda. Afiyet olsun.

Kadri KANPAK 
 13.03.2010 21:44
Cevap :
Kadri Bey... Bilmem, bizim İspir fasulyesini hiç yediniz, pişirdiniz mi? Yemediyseniz, bir denemenizi isterim. Şimdiden afiyet olsun. Saygılar, selamlar.  14.03.2010 17:12
 

Dünürler Rizeden İspire gitmişler gelince verdiler. Güzel. Selamlar Turgut Bey.

Ahmet Balcı 
 13.03.2010 0:19
Cevap :
Afiyet olsun Ahmet Bey... Ben 50 yıldır uzağım memleketten. İstanbul'a gidince oarada yiyeceğim bizim fasulyeden. Saygılar, selamlar.  13.03.2010 13:36
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
 
Toplam blog
: 2459
Toplam yorum
: 2830
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 2353
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

İspir, hem doğum yerim, hem memleketim. Emekli Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniyim. Dil ve Tarih-..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster