Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '06

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Ispıt kavurma tarifi. (zırbıt, hılışka, hodan)

Ispıt kavurma tarifi. (zırbıt, hılışka, hodan)
 

Mailime gelen bir mesajda;
''Bir şey soracam. Bartın'ın bir yemeği var. Yumurtalı ısput... Yahut yumurtalı hılışka... Bunlar ot mudur? Sebze midir. Bizim ıspanağa mı benzer. İzmir'de yetişir mi? Ve tarifi nasıldır. Bir tarif etseniz de yemeği, yerken kulaklarınızı çınlatsak, ''diyen bir mesaj geldi bir blogcudan. Cevaplamak için burayı seçtim.

Cevap 1- Bence ottur çünkü doğada kendiliğinden yetişiyor. Sebze de olabilir , çünkü ottur;))

Cevap2- İzmir'in sıcak ve kuru havasından dolayı orda yetişeceğini sanmıyorum.

Cevap3- İşte size ısputun tarifi: Hılışka dendiği gibi zırbıt, hodan da, denir buralarda. Buralar dediğim, karadeniz bölgesinden Zonguldak ve çevre illeri, ormanları... Ispıt köksü bir bitkidir, ormanlarda nemli ve yumuşak toprakta kendiliğinden yetişir. Ayıklarken artıklarını toprağa gömerseniz orada da olur ve çoğalır. Malum karadeniz hep nemli ve ıslaktır.

Gelelim ısput yemeği tarifine:

1 kgr. ıspıt (buradaki adı bu) yapraklarından ayrılır, yıklanır (beye ayıklattırırım, ellerimi karartıyor çünkü) doğranmadan bir güzel yıkanır ve haşlanır. Soğuyunca ince ince doğranır.

Teflon tavada 3 kuru soğan, on sap yeşil soğan veya ince doğranmış taze pırasa biraz sıvı yağla kavrulur.

Doğranan ıspıtlar 1 su bardağı mısır unu, 3 yumurta sıvısı, tuz, kara biberle karıştırılır. Kavrulan soğanlarla beraber tavada harmanlanır. Tavada düzleştirerek sıkıştırılır ve karıştırmadan altı kızarıncaya kadar pişirilir. düz bir kapakla alt üst edilip diğer tarafıda kızartılır. ve dilimleyerek afiyetle yenir. Bu tarif kastamonu/ cide/ hacıahmet köyünden rahmetli kayınvalidemin tarifidir.

Bir başka tarifte şöyle.

Malzemeler :

1 kg. ıspıt
4-5 kaşık tepeleme tereyağı
3-4 adet yumurta
2 baş irice soğan
50 gr kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber.

1) Ispıtlar yıkanır ve yaprakları kesilerek ayıklanır. Sonra 2 cm. uzunluğunda doğranır.

2) Bir tencereye ıspıtların üzerini örtecek kadar su konulur ve ıspıtlar yumulayıncaya kadar haşlanır. Haşlanan ıspıtlar ılıyınca avuç içinde hafifçe sıkılarak suyu çıkarılır.

3) Ayrı bir tencerede de teryayağı eritilir. Yemeklik doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra kıyma ilave edilerek soğanlarla birlikte kavrulur.

4) Kavrulan soğan ve kıymaya ıspıtlar ilave edilierek bir kaç dakika daha kavrulur ve sonra içine yumurtalar kırılıp yeterince tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılır. Yumurtalar pişince yemek ateşten indirilir. Sıcak olarak servis yapılır.

Şayet evimizde pırasa veya kıyma yoksa bir başka kolay tarifi de şu:

Yukarıda belirttiğim gibi ıspıt yakanır, haşlanır ve süzülerek avuç içinde sıkılır.Tavada soğan , sarımsak ve salça ilavesiyle kavrulur.Önce yumurtalar bu karışıma karıştırılıp kavrulur sonra sıkılmış ıspıtlar ialave edilir.Tuz ve karabiberle harmanlayıp servise hazırlanır.

Bahar gelince buranın köylü pazarlarında çokça satılır. Bazen beyle, ormana gider kendimizde toplarız. Turşusunu, konservesini yapanlar da var çevremde.

 
Toplam blog
: 285
: 1333
Kayıt tarihi
: 09.12.06
 
 

Zonguldak doğumluyum. AÖF Mezunu olup, üç çocuk annesiyim. İki de torunum var. Şiir, doğa yürüyüş..