Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '10

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

İSRAİL AKILLANMIYOR! MU

Kıllı bir kol, o kıllı kolun bacaklarında bir Teksas çizmesi. Başkada bir yerini görmüyoruz. Bu filmin başrol oyuncularından biri. Diğeri bir erkek. İşin doğrusu adını anımsamıyorum. Asla ne o günün ne bugünün karizmatik aktörlerinden biri değil ama. Filmin neredeyse tamamı o adını anımsamadığım aktör ve arabası ile, o kıllı kolun kullandığı iğrenç bir dev kamyonun arasında geçiyor. Adı "Duel-bela". Yönetmen Steven Spielberg. Bildiğim kadarı ile ilk filmi ve bu film eğer seyretmediyseniz kesin olarak seyretmenizi önereceğim bir gerilim filmi. Kan yok, seksi aktrisler yok. Görünürde -hele de günümüz filmlerine bakarsanız- şiddet yok, aksiyon yok ama gerilim var.

Tamamen yanlış anlamalar ile geçen ve bu yanlış anlamaların yarattığı olağanüstü gerilim. Bana göre gerilim filmleri içerisinde bir başyapıt ve bildiğim kadarı ile yönetmenlerin ilk filmi. Adı blood simple. Yönetmen Coen kardeşler.

Sanırım Milliyet okurlarına her iki yönetmenin diğer filmlerini anımsatmam kendilerine hakaret olur. Ve devam edelim bir zaman dilimine, bir işe takılmadan. Gustav Mahler, Sigmund (Bildiğim kadarı ile aslında Şlomo) Freud, Einstein........ Yakın geçmişte kaybettiğimiz rahmetli Hamit Belli' nin cilt kanseri tedavisinde gittiği /yararlandığı ülkelerden biriymiş İsrail. Heron insansız gözetleme uçaklarını aldığımız ülke İsrail. Bildiğim kadarı ile Phantom uçakları ve tank modernizasyonlarını yaptırdığımız ülke İsrail. İnanılmaz küçük bir nüfus ile Avrupa basketbolunun tozunu atan takım Maccabi. Biraz magazin olsun Facebook patronajı kimde sizce. İnternette biraz ararsanız bulabileceğiniz kaynaklara göre dünya finans piyasasının % 60' ından fazlası ve ilk üçü İsrail kontrolunda. Yakın geçmişte sanırım 6 milyon ferdini kaybeden bir ülkenin geldiği nokta bu. Yıllar öncesinden günümüze kaç toplum sanatta, bilimde, teknolojide dünya üzerinde bu kadar iz bıraktı / bırakıyor.

Evet İsrail' in Ortadoğu' da yaptıkları kabul edilemez. Evet İsrail uluslararası her mutabakatı/antlaşmayı göz ardı ediyor. Evet İsrail Golan tepelerini işgal altında tutuyor hala. Evet Gazze' de yaptıkları kabul edilemez. Evet ama neden bu kadar kabul edilemez olay varken hepsi kabul edilebiliyor. Neden başta ABD İsrail' in arkasında duruluyor. Bunu sadece Avrupa kaynaklı soykırım kompleksi / suçluluk duygusu ile açıklayamayız. Bu destek geçmişten günümüze gelen yukarda açıkladığım kişi, ilişki ve silahlı güç dışı etkinliklere dayanır. Ve İsrail, dünya kamuoyunu - ve özellikle de perde arkasında dile getirilen- ne kadar rahatsız edici davranışı yaparsa yapsın, bu niteliklerini koruduğu sürece daima arka çıkılan eleştirilirmiş gibi yapılıp desteklenen ülke olacak.

Bilim, teknoloji, sanat ve sporun en az silahlı güç kadar etkin olduğunu ve hatta ondan daha öte o silahı kullanma gücünü verdiğini anlamamız gerekiyor.

"İsrail bir türlü akıllanmıyor." Bu bugünkü Milliyet gazetesinin İnternette okuduğum ana başlıklarındandı. Yorum sizin.

 
Toplam blog
: 226
: 558
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

15 Nisan 1959 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi siyasal bilimler fakültesi mezunuyum. Ancak ..