Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '15

 
Kategori
Güncel
 

İsrail dostumuz mu değil mi? Son dönem Türk İsrail ilişkilerinin durum analizi

Ömer Çelik'in son açıklaması AK PArtili seçmende hayal kırıklığı oluşturdu. Yıllardır One Minute ile başlayan ve Mavi Marmara ile gerilen ilişkiler ne oldu da birden rayına oturmaya başladı. Aslında cevap çok basit. Batı'nın Ortadoğu haritasına karşılık kendi haritasını ortaya çıkaran Rusya İran Çİn ve Irak arasındaki ilişkiler ve Uçak Krizi ile Rusya ile gerilen ilişkiler Rusya'nın Türkiye'yi Ermenistan'a, Suriye'ye yığınak yaparak kuşatması ve Suriye'de Türkmen soydaş katliamları yapması İran'dan başlayarak Akdenize uzanacak bir petrol ve gaz hattı açmaya çalışması bunun için Şİİ'liği desteklemesi Kuzey Irak'ta Kürt Yönetimini ve Türkiye'nin oradan Gaz ve Petrol alımını tehdit etmeye kalkması en sonunda Türkiye'yi Batı'ya ve İsrail'le iş birliği yapmaya itmiştir. Türk İsrail ve Suudi Arabistan işbirliği aslında Türkiye'de İslamcı çoğunluğun istediği bir işbirliği değil ancak herkes Türkiye'yi şu an İran ve Rusya'nın tehdit ettiğine inanmaya başladı. Bu durum elbette Türkiye'nin uluslararası ilişkilerine de yansıdı. Türkiye gaz ve petrol alımında İran ve Rusya'ya artık güvenemeyeceğini çok iyi anladı. Bu amaçla gaz tedariki konusunda Türkiye hem kendini hemd e Avrupa'yı enerji sıkıntısından kurtaracak olan Doğu Akdeniz Gaz rezervlerinin Türkiye ve buradan da Avrupa'ya taşınması konusunda olumlu düşünmeye başladığı da açık.

Evet hiç birimizin hoşuna gitmeyebilir ama Türk İsrail ilişkileri ilerde gelişecek gibi görünmekte. Elbette İsrail'in Filistin ve Gazzede atacağı adımlar çok önemli bu adımlar Türk İsrail ilişkilerinide geliştirecektir çünkü Türkiye ve Ak Partili seçmen İsrail'in Filistin ve Gazze'de zulüm yapmasını istemiyor. İsrail'in kendi güvenliği açısından da önemli olan bu durum ilerde akılcı politikalarla çözüme kavuşabilir. Bu konuda Britanya'nın en büyük siyasal oyuncu olduğunu öteden beri hep söyledim yine söylüyorum. Britanya'nın piyonları olan ABD ve İsrail'in Gaz'ın Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkiyatının sağlanması en azından anlaşmaların yapılıp hatların döşenmesi sayesine kadar siyasal gerginliklerin azaltılmasını Britanya sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Rusya ve İran'ın en çok istemediği unsur Türkiye'nin Güney Kıbrıs, İsrail ve Mısır gazını Avrupa'ya taşımasına destek olması olacaktır. Türkiye İsrail'e yanaştıkça bu Rusya ve İran için tehdit oluşturacak bir durumdur. Bu ittifakın arkasında Britanya'nın bulunduğunu bilen Rusya ve Çin'in eli çok zayıflayacak. Şiilerin savunmadan çıkarak yayılmacı tutumları yüzünden Sünniler kendilerin tehdit altında hissettiği için İran ve İsrail arasında zor bir seçim yapmak zorunda olduklarından Türkiye'nin yapacağı tercih Sünnleri etkileyecektir. İşte bu yüzden Rusya ve İran Türkiye'nin son açıklamalarından rahatsız olmakta. Bu İran ve Rus gazına Avrupa'nın ve Türkiye'nin artık ihtiyaç duymayacağı anlamına gelir ki Rus ve İran gazı kendi ellerinde patlar, ucuzlar. Türkiye daha ucuza gaz alır. İran gazı zaten pahalı ve Türkiye İran'ın yaptığı yayılmacı tutuma karşı İran'a cevap vermek zorunda kalacaktır. İran içinde yaşayan milyonlarca Azeri ve Türkmen İran'ın siyasetini onaylamamakta. Bu İran'ın parçalanmasını daha da kolaylaştırır. Fakirleşen Rusya'nın gücü kırıldıkça Türkiye'yi ve bölgeyi tehdit edemeyecek duruma gelecektir. Britanya zaten bunu bildiği için başta Suudi Arabistan ve Körfez üreticilerine üretime son gaz devam etmelerini söyledi. Bu sayede Petrol sudan ucuz olmaya ve Rusya ve İran gelir kaybına uğramaya başladı. ( Evet biliyorum neden Türkiye'de yakıt hala pahalı diyorsunuz, bunun cevabı çok basit, yıllar önce Kyoto anlaşmasını onaylayan Abdullah Gül sayesinde İngiletere Karbon borsasına para yetiştirmek zorundayız da ondan). Neyse konumuz bu değil. Dönelim İsrail Türkiye ilişkilerine...

Türk İsrail ilişkileri büyük ihtimalle düzelecek ve bu düzelmenin nedeni kesinlikle düşürülen uçaktır. Uçağın düşmesiyle istediği katliamları yaparak Türkmenleri İŞİDçi ilan edip petrol gaz yolunu PYD ile sağlama almaya çalışan Rusya'ya kendi toprakları içinde büyük tokatlar vurulacakttır. 800 Milyar dolarlık silah yatırımları Rusya'nın kendi içindeki savaşa yetmeyeceğini de görecektir. 

İsrail'in Mescid'i Aksayı yıkıp Süleyman Tapınağını yapma girişimlerini biraz daha erteleyeceğini düşünüyorum....

Bakalım önümüzdeki günlerde daha neler olacak???

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..