Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '11

 
Kategori
Dünya
 

İsrail'le savaş çıkar mı?

Hayır çıkmaz. Çünkü en başta İsrail demek ABD demek olduğunu herkes bilir. İsrail’le savaşmanın ABD ile savaşmak anlamına geldiğini de… Peki, bunca yaptırıma sebep olan ve İsrail’le ilişkileri nerdeyse donma noktasına getiren son yaklaşımlara karşı ABD acaba nasıl bir tavır içinde. Sanırım ABD de İsrail’in bir nebze de olsa burnunun sürtülmesi taraftarı olsa gerek. Çünkü İsrail, ABD politikalarına da kimi zaman ters tavırlar göstermekte ve ABD bundan hiç hoşnut olmamaktadır.

Ama öyle bile olsa son noktada ABD kuşkusuz ki İsrail’in yanında yer alır. Bunu bizimkiler de bildiği için bu ilişki krizini çok iyi yönetmek durumundadırlar.

Keza, Arap alemine başbakanımızın yapmakta olduğu bu ziyaretlerde İsrail’e karşı takınılan son tavırlar dolayısıyla şimdiden Arap aleminin gönlünü fethetmiş gibi gözüküyor. Bir açıdan, bu krizin Arap alemine verilmek istenen bir mesaj niteliği olması dolayısıyla hedefine vardığı anlaşılmaktadır.

Öte yandan Başbakanımızın seyahat öncesi Gazze’ye gitmeyeceğini açıklaması, sanırım, Türkiye’nin tahrikten de kaçındığının bir göstergesidir. Yani İsrail krizinin sınırları ve çerçevesinin dışına çıkmamaya gösterilen bir özen.

Keşke bu özen geçen yıl Mavi Marmara’nın sefere çıkmasından önce de gösterilseydi. Ama olan oldu bir kere. Şimdi pirinci ayıklamakla meşgulüz. Mavi Marmara’da can verenler en azından İsrail’in gerçek yüzünü bütün dünyanın tanımasına vesile oldular.

Bu krize başka bir açıdan da bakmalıyız. Dışarıdan kendimize baktığımızda başta donanmamız olmak üzere, kara ve hava kuvvetlerinin en üst düzey komutanlarının tutuklu olması gerçeği bizi dışarıya karşı nasıl gösterir dersiniz? Bir dağınıklık olduğu izlenimi vermez mi?

Hatta muhalefet partilerinin haklı olup olmamaları bir yana bu konuda eleştirel yaklaşımlarda bulunması, siyaset dünyamızda da bir birlik ve beraberlik olmadığı konusunu perçinlemez mi?

İşte sadece bu iki görüntü bile bizim caydırıcı olmamızı zafiyete uğratabilecek unsurlardır.
Onun için de savaş çıkmaz. Bu yüzden de iktidarın bu krizi dikkatli yönetme çabasında olduğunu görmekteyiz.

Ama her şeye rağmen dünya tarihine baktığımızda karşılıklı husumet sonrasında, kazara, pek çok savaşların çıktığını görmekteyiz. Hatta haklıların haksız konuma düştükleri de çok olmuştur. Bugünkü kriz yönetilirken bu hususların da göz önünde bulundurulması gerektiği düşüncesindeyim.

 
Toplam blog
: 82
: 1046
Kayıt tarihi
: 24.05.11
 
 

TED Ankara Koleji ve ODTÜ Kamu Yönetimi mezunuyum. Asıl mesleğim bankacılık. Çeşitli kuruluşlarda..