Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '10

 
Kategori
Güncel
 

İsrail'le savaşa mı, barışa mı?

İsrail'le savaşa mı, barışa mı?
 

Filistinli kız ve Limon ağacı


1967 yılının yaz aylarında, Altı Gün Savaşı’ndan uzak olmayan bir tarihte, genç bir Filistinli adam ve iki arkadaşı İsrail’in Ramla kasabasına giderler.

Onlar kuzendir ve yaklaşık yirmi yıl önce ailelerinin terk etmek zorunda kaldığı, çocukluklarının geçtiği evleri görmek isterler.

Bir kuzenin yüzüne kapı kapanır, diğerinin ailesinin evi okula dönüştürülmüştür fakat öbür kuzen olan Bashir, kendisini içeri davet eden yahudi Dalia tarafından karşılanır.

**********
Bu sabah gözlerimizi malesef hiç hayra alamet açmadık. Hava malesef “limon “ kokmuyor. Gazze’ye yiyecek, barış ve sevgi götürmeyi hedefleyen gemi filosunda şu anda kan kokusu hakim.

İsrail sularına 70 mil açıkta iken yardım gemilerine İsrail askerleri helikopterlerden indi ve ateş açtı, saldırıdan sonra gemilerle irtibat koptu. El Cezire haber kanalına göre saldırılarda en az 16 kişi öldü ve 30 kişi yaralandı.

Yardım gemileri dün Kıbrıs açıklarından yola çıktıklarında Gazze'de çok heyecanlı bekleyiş vardı. Gazze limanı Türk bayraklarıyla süslenmiş, teknelere İsrail tarafından öldürülen Filistinlilerin resminin bulunduğu balonlar asılmış, Gazze bandosu bile son hazırlıklarını yapmıştı.

İsrail gemileri yol boyunca sürekli taciz ettiği gemilere gece saat 04.30'da operasyon düzenledi. Televizyonlara yansıyan görüntülerde bir helikopterden bazı askerlerin ellerinde silahla iple sallanarak gemiye indiği ve geminin iç taraflarına geçtiği görüldü. Askerler gerçek mermilerle ateş açtı.

Gemilerden birinde İsveç Meclisi'nde bulunan Türk Milletvekili Mehmet Kaplan da bulunuyor. Mehmet Kaplan'ın İsveç'te yaşayan ailesi ve yakınları, İsrail'in gemilere müdahale etmesinden sonra Kaplan ile telefon görüşmesi yapamadıklarını bildirdi. Kaplan'ın, İsveç Çevre Partisi ile telefon görüşmesi yaparak İsrail askerlerinin gemilere müdahale etmeye başladığını ve gemilere girdiklerini haber verdiği öğrenildi.

Gazze'ye giden yardım filosundaki 6 gemiden 3'ünde insani yardım malzemesi, 3'ünde ise çeşitli ülkelerden yaklaşık 700 insani yardım gönüllüsü bulunuyor. Yardım gönüllüleri arasında 1976 Nobel Barış Ödülü sahibi Kuzey İrlandalı Mairead Corrigan Maguire, yaşlı bir soykırım tanığı, Avrupa ülkelerinden milletvekilleri ve gazeteciler de yer alıyor.

Peki, bunların olması ne anlama geliyor? İsrail artık yakın dövüşmek istiyor...

Amerika’nın görüşleri doğrultusunda İran açıklarına yerleştirdiği nükler denizaltıları İsrail’in böyle bir operasyonu mutlaka yapacağının da habercisi idi.

İsrail savaşa hazır. Bir cepheden İran ile , diğer cepheden de Türkiye ile savaşmaya çok kararlı. 2011 Türkiye milletvekili seçimlerinde Gazze’ye gönderilen barış gemilerinin hükümete avantaj sağlaması beklenir iken şimdi dipsiz bir savaşın içine doğru sürükleniyoruz.

Türkiye bu aşamada son derece sağ duyulu davranmalıdır. Daha önce becerikli olamadığı diplomasi uslubuna ise sıkı sıkıya sarılması ve artık hata yapmaması gerekiyor.Tahriklere kapılıp İsrail’e anladığı türden bir cevap vermeye kalktığımız zaman kendimizi cehennemin içinde bulabiliriz.

Türkiye’nin son aylarda vermiş olduğu dış görüntü Amerika’nın hoşuna gitmemiş ve bunun cezası mahallenin serseri çocuğu tarafından yerine getirilmektedir.

Ortadağu’nun ihtiyaç duyduğu; barış’tır. Filistin topraklarında “limon “ ağacının barış ve sevgi ile kokmasıdır. Çünkü, limon ağacı, saldığı kokusu ile bölgede huzurun mümkün olduğunu fısıldar Buna hizmet etmeyecek her türlü eylem ve provakosyonlara karşı tüm aklı selim devletler uyanık olmalıdır.

********

Bir Arap ve bir Yahudi ailesinin ilişkilerinin başlangıç noktası içinde limon ağacı olan o küçük evdir.

Bashir babasının dikmiş olduğu limon ağacını gördüğünde bir sahipsizlik ve işgal duyguları içinde olur ve bir umut ışığı görür. İşte burası dersiniz kendinize. İşte iki tarihi bünyesinde ba­rındıran ev. Bahçesinde limon ağacı olan ev...

Kaynak: Limon Ağacı , Sandy Tolan

http://blog.milliyet.com.tr/Israil__kurtlar_sofrasindan_kalkamadi_/Blog/?BlogNo=224010

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 594 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 62
: 2308
Kayıt tarihi
: 10.12.09
 
 

Üniversite yıllarında başladığım fotoğraf sanatını iş hayatına atıldığım dönemde geliştirdim. Bir..