Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '10

 
Kategori
Siyaset
 

İSRAİL ne yaptı şimdi ?

İSRAİL ne yaptı şimdi ?
 

Utan İSRAİL !..


Türkiye ile birlikte bütün dünya İsrail’in Filistin/Gazze’ye insani yardım götüren gemilere saldırısı dikattle ve utançla izledi. Neden utançla ? Çünkü, bu insanlık suçu utanılacak bir durumdur ve her insan, her toplum, her devlet ve ülke utanmalıdır.

Aslında, günler öncesinden İsrail’in bir engelleme yapabileceği konuşuluyordu. Ama silahlı bir müdahele olacağını belki kimse düşünmemişti, ya da düşümek istememişti. Ne de olsa, bu gemilerdeki ‘insani yardım’ malzemeleriydi ve İsrail ancak, ‘gemileri durdurur, bir süre bekletir, ülkeler diplomatik temasa geçer ve bir şekilde bu yardımları Gazze’ye ulaştırır ‘ diye düşünüldü herhalde. Ama öyle olmadı !..

İsrail ordusuna ait 11 adet savaş gemisi yalnızca 6 adet olan ve birinde 400’e yakın yolcusu olan, diğerleri inşaat malzemesi ve muhtelif gıda malzemesi, giyim, ilaç, vs’ den oluşan ‘insani yardım’ malzemeleriydi. Her ne kadar İsrail, bir miktar bilye ve belli sayıda bıcak, kesici aletler ve bileyicileri ‘silah’ olarak niteliyorsa da, aslında kimse’de silah olarak nitelendirilebilecek bir materyal yoktu. Hem silah olmadığı, hem de karşı koyacak güçleri olmadığı İHH temsilcisi tarafından defalarca söylendi. Zaten silah olsa bile İsrail’in ileri teknoloji silahlarına (ör. Bir füze bataryası 70-80 füze alabiliyor..) nasıl karşı koyabilirler ki? Tamam, heron (insansız hava taşıtı) benzeri bir araçtan çekildiği belli olan kamera görüntülerinde, helikopterden inen komondolara karşı bir mukavemet görülüyor. Hatta, bu komandoların bazıları denize bile atılmış ama bunların hiçbiri silahlı bir müdahaleyi haklı göstermez. Göstermemeli. İsrail bu utancını üzerini örtüp, bu bahanenin arkasına saklanmamalıdır. Çünkü bu bir vahşettir, hatta katliamdır. Ama Onbinlerce Filistinli öldürmüş bir İsrail için 19 kişiyi öldürmüş olmak çok önemli olmasa gerek.

İsrail’li devlet adamlarının açıklamalarının çoğunda yapılan bu saldırının ‘haklı bir saldırı’ olduğu açıklanıyordu. Bununla da kalmayıp, “gemidekilerin aktif terörist olduğu ve eğer bu gemilere izin verilirse, amborgonun delinmiş olacağı ve özellikle silah geçirilecek bir koridor açılacağı “ gibi salakça, ahmakça ve fütürsuzca açıklamalar yapıyorlar. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, <ı>"Kendimizi savunduğumuz için özür dileme zorunda değiliz. Lütfen bana söyleyin, hangi tip barış aktivistleri, uzun bıcak ve metal çubukları taşır ve başkalarını öldürmeye çalışır" demiş. Bu zihniyette bir İsrail nasıl durdurulabilir. Gemilere el koymuş durumdalar, ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgi vermiyorlar ve sağ olanları tutuklamış durumdalar. Boru değil dikkat lütfen. Neredeyse 400 kişiyi tutuklamışlar ve yargılayacaklarmış. Üstelik İsrail’in yaptığı ‘uluslararası sularda’ yapılan bir operasyon olmasına rağmen. Ama Ayalon’un haklı olduğu bir konu var. Ayalon Nefret ve şiddet filosu, İsrail’in karşı karşı bulunduğu sürekli provokasyonun sadece bir yansımasıdır" demiş. Evet, tüm dünya sizden artık nefret etmeye başladı. Bunun adı da ‘yahudi karşıtlığı’ değil. Yahudi siyaseti, acımazsızlığı, anti-insanlık yanlısı olmanıza karşı duyulan bir nefret ve karşıtlıktır sayın İsrail bakanı…

Türkiye diplomatik bir dille çok sert (!) bir uyarı yaptı ve hem gemilerin, hem de tutuklananların serbest bırakılmasını istedi. Ne olacağını gözlemleyeceğiz. Ama bu arada, Türk Dışişleri’nin fazlaca bir fevri hareket göstermeden, bir çok devlet ile diplomatik temasa geçeceğini ve bu konuyu uluslar arası bir platforma taşıyacağını sanıyorum. Daha şimdiden Güvelik Konseyini olağanüstü bir toplantı yapmaya ikna etmiş gözüküyor. Birçok devlet, devlet adamı ve dış basın İsrail’in yaptıklarını kınadılar ve sert tepki gösterdiler. Ancak, şuna dikkat çekmek gerek. Yapılan tepki ‘kınamadan’ daha öteye geçip, dünya genelinde, eğer Birleşmiş Milletler idye bir şey varsa, Güvenlik Konseyi ve Nato diye organizasyon ve kurumlar varsa, dünkü saldırı karşısında ne yapmaları gerekiyorsa onu yapmalılar. Zira, kınama hem fiziksel, hem de etkisel olarak BASİT kalacak, İsrail geçmişten günümüze yürüttüğü Ortadoğu’nun efendisi benim diyen ‘derebeyi’ tavırlarını ve özgürlüğe karşı silahlı küstahlığını devam edecektir. Ama ben hiçbir devletin, özellikle BM’nin hiçbir yaptırım uygulayacağını düşünmemekle birlikte, onu haklı bile göstereceklerini sanıyorum. Çünkü Filistin’in durumu ortadadır. Ve hiçbir önlem alınmamıştır. Avuç içi kadar olan İsrail, kendince Filistin’i bitirmeye çalışmaktadır. Filistin topraklarını kendi toprakları saymaktadır. Golon tepeleri de ayrı bir tecavüz ve haklılığı olmayan bir konudur.

İsrail ne yaptığının ve yaptıklarının nereye varacağından hala habersiz yada bilinçli olarak yapıyor. Belki de güvendiği yerler ve projeler var. Bu ayrı bir konu ancak, İsrail içinden bile İsrail hükümetine ve yönetimine karşı tutumlar artmaya başlamış gibi. Örneğin, İsrail’de yayınlanan liberal eğilimli Haaretz gazetesi, Gazze’ye yardım konvoyuna düzenlenen kanlı saldırıya ateş püskürmüş. İsrail’in artık kendini savunmadığını öne süren gazete, <ı>“Biz artık İsrail’in Vietnam’ı haline gelen Gazze’deki kuşatmayı savunuyoruz. İnsani yardım taşıyan uluslararası gönüllülere, hem de uluslararası sularda ateş açarak bu savaşı kaybettik. Bu ikinci Gazze savaşı bize birincisinden daha pahalıya mal olacak” yazdı. Sonuna kadar haklı. Zaten dünya kamuoyu da aynen böyle düşünüyor.. Çünkü, hedef Hamas olsa da amaç ‘büyük İsrail’dir.

Peki bundan sonra ne olacak. Türkiye bir Nota verecek mi ? Veya İsrail ile savaşacak mı ? Bunu bilmiyoruz ama bakın Dünya bu saldırıyı nasıl yorumlamış.

    <ı>Washington Post : “Açık denizler İsrail’in yalnızlığını derinleştiriyor”, <ı>BBC : “ Sson olayla asıl darbeyi Türk-İsrail ilişkileri yedi” <ı>New York Times<ı> “Türkiye tüm diplomatik ilişkileri kesebilir” <ı>Wall Street Journal : <ı>“Dünya şokta” “İsrail komandolarının yardım gemilerine yaptığı baskın bütün dünyada şok yarattı. Ancak en büyük darbeyi bir zamanlar yakın müttefik olan Türkiye ile İsrail ilişkileri gördü. Türk yetkililer ilk anda bütün ilişkileri yerle bir etmemeye özen gösterdiler. <ı>The Times : “İsrail, Gazze kuşatmasını kaldırmaya zorlanıyor”

Daha birçokları.. Ama bence iki tane ilginç haber ve başlık vardı dış basına yansıyan.

İlki, Tel Aviv’deki Türk konsolosluğu önünde gösteri yapan Yahudilerin taşıdığı, pek çoğumuzun ‘küfür’ olarak algıladığı pankartta <ı>“<ı>Atatürk mezarında ağlıyor: 'Benim sevgili Türkiye’m, fanatik İslamcılara esir düşmüş” diye yazması. Diğeri ise Yunan Elefteros Tipos gazetesinin yazısıydı. <ı>Gazete "Türk hükümetinin, Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıyı Orta Doğu Müslüman camiasında liderlik rolünün üstlenilmesi için önemli bir fırsat olarak gördüğü" değerlendirmesini gündeme taşırken, <ı>"Belki de İsrail ile gerilimi sürekli şekilde arttıran Erdoğan Hükümeti’nin beklediği an gelmiştir. Mavi Marmara aslında Türkiye’nin İsrail’e karşı kurduğu bir tuzaktır" görüşünü öne sürdü.

İlginç değil mi ? Belki de böyledir gerçekten. Belki, dışarıdan Türkiye daha farklı gözüküyordur. Ne dersiniz?

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..