Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '08

 
Kategori
Sinema
 

Issız Adam

Issız Adam
 

Çağan Irmak yine nostaljik takılmış..Yetmişli yılların romantik atmosferini Nil Burak şarkıları eşliğinde ama "güncelleyerek" sunmuş izleyicisine..

Filme isim olan "ıssız adam" tamlaması aslında, bugünkü Türkçemiz için bir anlatım bozukluğu teşkil ediyor. Çünkü, "ıs" tan türeme "ıssız" sıfatı insanlar için kullanılmaz, yerler, mekanlar için kullanılır.

Ancak, kelimenin kökü olan "ıs" sahip anlamındadır; "ıssız" da sahipsiz demek oluyor buna göre. Muhtemelen Çağan Irmak- ya da filme isim veren her kimse- filmin kadın kahramanı "Ada" ya yakıştırma olsun diye, böyle bir kullanım seçmiş.."Issız Ada" veya "Issız adam..!" Filmin erkek kahramanı Alper'in ruhsal dünyasıdır bu..

Her neyse.."Babam ve Oğlum" gibi hepimizin yarasını deşen bir filme imza atan Çağan Irmak, yine senaryosunu kendi yazdığı ve kendisi yönettiği Issız Adam" la, aşkın yetmişli yıllardaki romantizmine günümüzden bir kapı aralamış.

Nil Burak'ın "anlamazdın.." şarkısı eşliğinde, hayatının kadınını bulduğu halde, bunu anlamadığı için, kendi ıssızlığına kaçan bir adamın hazin öyküsü..

Dediğim gibi, günümüz şartlarına uygun hale getirmek üzere "güncellenmiş"..Aşk, cinselliğin de içinde karıştığı günümüz gençliğinin hayatına uyarlanmış..

Kabul ve itiraf edelim ki bu adam (Çağan Irmak), hikayesine derinlik kazandırmayı biliyor. İlişikinin içine, "taşrayı" ve "oğlan anasını" katarak yapıyor bunu..Bu "damardan" giren lezzete, müstakbel gelin ve kaynana sevgisini katarak da kaymaklıyor.

Filmin ilk yarısında "sıradan" bir gençlik ilişkisi izliyoruz..Beş dakika ara verildiğinde yanımdaki partnerim -kendisi yirmi beş yıllık eşim oluyor- sıkıldığı için kalkıp gitmemizi istedi bu yüzden..Ancak, benim ısrarımla koltuklarımızda oturup ikinci yarıyı da izleyince film hakkındaki fikri tamamen değişti.

Çağan Irmak, duygusal bir yönetmen ama bunun dozunu çok iyi ayarlıyor. Gençlik yıllarınızın romantizmi ile içinizden bir şeyler yeniden kımıldıyorsa da, bunlar bizim "Türk filimleri" gibi, sulu sepken ağlatmıyor.

Sonuç olarak, izlenmeye değer bir film yapmış Çağan usta..(Artık usta demeyi hak ediyor kendisi..)

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..