Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '08

 
Kategori
Sinema
 

Issız Adam

Issız Adam
 

Alıntı


Geç kaldım biliyorum ama, bugün fırsatını bulup sinemaya gittim. Film biteli dört saatten fazla oldu, yine de etkisinden kurtulamadım.

İlk bölümde bu kadar cinselliğin işlenmesi gereksiz diye düşünmüştüm. Filmin sonunda ise yönetmenin, adamın kişiliğini vurgulamada kullandığını ve dozunda olduğunu anladım.

Görmeyi unuttuğumuz muzip ve olağanüstü bir aşk hikâyesi. Klasik Türk filmlerinde olan aşklardan bir tane. Hep görmeye alıştığımız mutlu son yok ama bu kez. İnsanı hıçkırıklara boğacak bir son vardı. ‘Neden ya?’ dedirten bir son…

Melis Birkan’ın oyunculuğunu döktürdüğü yaprak dolmalı bölüm sanırım uzun bir süre daha aklımdan çıkmayacak. Hani insan bazen dayanamaz kendine yapılan haksızlığa, gözyaşlarına laf dinletemez çünkü gerçekten sevmektedir. Ama öteki taraftan güçlü olması gerekir. Böyle ikilemlerin olduğu ve Melis Birkan’ın bunu bizlere yansıttığı bölümdü. Cemal Hünel ‘in ıssızlığı canlandırması muhteşemdi. Bir adam ancak bu kadar ıssız olabilir diyorsunuz.

Filmin adının neden ‘Issız Adam’ olduğunu da sonunda anlıyorsunuz. Bence en etkileyici sahne ayrılıkların ardından karşılaşma ve iç konuşmaların yaşandığı yerdi. Pişmanlığın ve romantizmin doruklara ulaştığı sahne.

Çoğu zaman yaptığımız şeydi aslında. ‘İyiyim’ derken aslında içimizdeki ses hiç de iyi olmadığımızı bağırır. Yalanlarla örülmüş; gerçek duyguların, düşüncelerin belli edilmediği nokta. Suratlarda mutlu maskeler, gözlerde nemli bakışlar… Oysa o kadar basittir ki her şey. İnsanı bir toka ya da bir masal cd’si paramparça edebilir. Ayrıntılardan yaşamdan arda kalan ve yalnızca gerçekler.

Filmi izlerken o mekânlarda oturmak, o sokaklarda gezmek, o müzikleri dinleyerek vakit geçirmek istiyor insan. Kulaklarında filmin müthiş ve filmle bütünleşen sesleri, gözlerinde yaşlarla çıkıyor insan.

Yine güzel bir Türk sineması diyorsun içinden ve gurur duyuyorsun. Çağan Irmak imzası belli ediyor kendini.

Filmin cd’sini edineceğim ve tekrar izleyeceğim. Size de sinemada izleme fırsatınızı kaçırmamanızı tavsiye ediyorum. İyi seyirler.

 
Toplam blog
: 17
: 4827
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

2003 Marmara Üniv. mezunuyum. Okuyan, gezen, hayatı seven biriyim. İstanbul'da sınıf öğretmenliği ya..