Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '08

 
Kategori
Futbol
 

Issız adamların takımı

Issız adamların takımı
 

Fenerbahçe’nin dev zirvesinde transfer kararı çıktı…

Önce asbaşkan Ali Koç sezonun ilk yarısında transfer sinyallerini bir çok maçtan sonra tüm taraftarlara vermişti. Aralık ayı Fenerbahçe resmi dergisinde başkan Aziz Yıldırım imzalı yazı ise Fenerbahçe’nin transfer söylentilerini en yetkili ağızdan doğrulanmış oldu.

Şimdi herkes Fenerbahçe’nin kimleri alacağını konuşuyor. Yazılı ve görsel basın zaten aylardan beri bir çok yerli ve yabancı oyuncuya Fenerbahçe forması giydirmişken biz bu yazıda kimlerin alınması gerektiğini değil hangi tarz oyuncuların nasıl bir sistem ile alınması gerektiğini söylemeye çalışacağız. İsim değil görev ve sorumluluklar üzerinden konuşacağız.

Fenerbahçe’nin kimleri alması gerektiğini söylemek için önce gidenleri irdelemek lazım …

Ümit Özat …

Fenerbahçe’nin son 20 yılda Oğuz’dan sonra gördüğü en büyük kaptan Ankaragücü maçı ile Fenerbahçe’den ayrıldığı gün hiçbir futbolcuya nasip olmayan bir uğurlama ile yolcu edildi. Ümit Özat’ın Fenerbahçe forması ile mücadele ettiği yıllar boyunca kendisinden saklanan alkış ve sevgi sanki tek bir maçın son dakikalarına sıkışmıştı. Fenerbahçe’ye geldiğinde stoper ve libero oynadı . Daum’un gelişi ile ilk sezon Aurelio ile beraber ön liberoda müthiş işler çıkardı. Ertesi sene oynayamaz diyenlere inat Fenerbahçe’nin sol savunmasında , önünde Tuncay ile birlikte son yılların en verimli son kulvar iş birliğine imza attı. Ümit giderken Fenerbahçe’nin 4-5 mevkiinde rahat rahat oynayabilecek bir oyuncu olarak Fenerbahçe’ye veda etti..

Tuncay Şanlı …

Fenerbahçe’ye geldiğinde al yanaklı çocuktu.. Lorant onu ilk yılında Fenerbahçe’nin sağ kanadında kullandı yeri geldi Fenerbahçe’nin ileri ucunda ve forvet arkasında oynadı. Ancak yine en verimli dönemini Fenerbahçe’nin sol ofans bölgesinde yaşadı. Boro’da ileri uçta yada arkasında görev almasına rağmen Fenerbahçe’de sağ ve sol kanat için her an kullanabileceğiniz büyük bir silahtı…

Serkan Balcı …

Gençlerbilriğinde orta sahanın sağ kanadında ya da sağ iç olarak görev yapıyordu. Fenerbahçe’de sağ bek ve sağ açık olarak zaman zaman görev yaptı. Yeri geldi Daum onu bazı maçlarda sol bek olarak bile kullandı. Bitmek bilmeyen enerjisine ve büyük taktik disiplinine rağmen top kullanma becerisinin sınırlı olması futbol olarak aşama kaydetmesine engel oldu. Ancak yine de Fenerbahçe’de 3-4 farklı mevkide görev yapabilecek önemli bir isimdi.

Yukarıdaki oyuncuların isimlerini arttırabiliriz. Kemal , Serhat , Appiah , Aurelio hatta Anelka Fenerbahçe’de kendi bölgeleri dışında farklı pozisyonlarda değerlendirebileceğiniz oyunculardı. Ancak yerine gelen oyunculardan sadece Davied , Gökhan Gönül ve birazda Önder kendi pozisyonu dışında görev yapabiliyor. Şu anda Fenerbahçe’de Maldonado , Josico , Kazım , Roberto Carlos’u kendi pozisyonları dışında kullanabilir misiniz ? Uğur Boral geldiği ilk sezon zorunlu olarak belli maçlarda sol bek oynadığı zaman Fenerbahçe’ye kaybettirdiği puanları düşünün sol bek tercihi bu oyuncu için ne kadar uygun olabilir ?

İşte Fenerbahçe geçmiş zamanlarda ciddi oranda sahip olduğu joker oyuncu modeline geri dönebilmeli. Alacağı oyuncuların bir çok pozisyonda benzer performans gösterebilir olması sizin kadro zenginliğinizi arttıracak maç içinde karar üstünülüğü size verecektir. Tercihler yapılırken bu kriter önceliklendirilmeli

Türkiye’de ve dünya piyasasında bu tarz oyuncuları bulmak , bu oyuncuların günümüz modern futbolunun dayattığı , fizik kondisyon , taktik disiplin oyunu iki yönlü oynayabilecek özellikleri karşılayacak düzeyde olmasını beklemek de oldukça zor…

Bunun için scout sisteminin Fenerbahçe’de oturması gerekiyor. Dünyanın dört bir yanını sürekli izlemeniz ; Sisteminize uygun oyuncuları tüm takımlardan önce bulmanız ve en uygun fiyattan almanız gerekiyor.

Eğer doğru oynayacağınız ya da oynamak isteyeceğiniz sistemi belirlemez buna uygun oyuncuları doğru bir izleme sistemi ile tespit edip onları transfer edemezseniz o zaman menejerlere para döken sadece forma sattırsın diye alınan emekli yıldızların son durağı olan yada büyük umutlarla büyük paralarla aldığınız oyuncuların kumarını kaybetmiş bir kulup haline gelirsiniz..

Fenerbahçe sadece oyuncu almak için oyuncu almamalı…

Ne oynayacağına karar veren bu oyun sistemine uygun oyuncuları transfer eden ve bu oyuncuların bir çok farklı pozisyonda oynayabilecek kapasitede olmasını sağlayacak teknik alt yapıları kurmalı bunlara uygun oyuncular transfer edilmeli.

Bakalım Ocak ayında kimler gelecek kimler gidecek Fenerbahçe’den

Aynı Ajda Pekkan şarkılarında olduğu gibi ..

Sevgiler..

 
Toplam blog
: 8
: 895
Kayıt tarihi
: 12.12.08
 
 

Kasım 76 İstanbul doğumluyum. Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunuyum. 2000 yılından ber..