Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '09

 
Kategori
Eğitim
 

İşsiz ogretmen oranında rekora doğru...

İşsiz ogretmen oranında rekora doğru...
 

uzeyirk.blogspot.com'dan


MEB’de sessizlik sürüyor. Bir yönetici atama krizidir gidiyor 6 yıldır. Eğitim sistemimizin özündeki sorunlar hep göz ardı edilir, âdettir bu. Kısa vadeli çözümlerle göz boyamak siyasal erklerin en başarılı olduğu alandır.

Geçtiğimiz şubat atamalarını hatırlayın. Sonuçları başöğretmen salonunda takip eden bir öğretmen adayı, ataması çıkınca: “Öğretmen oldum!” diye bağırmıştı. İşsizliğin ne hale geldiğini bu garip sevinç çığlığı açıklıyordu zaten. “Bayramlık çocuklar gibi sevinen işsiz üniversiteliler.” Bak kontenjanlar arttırıldı, üniversiteli işsiz oranında rekor kırarız artık.

Eğitim kalitesinin yükseltilmesinden bahsediliyor. 36 kişilik sınıflar olacakmış. Bu sistemi nasıl getirecekler acaba? Bunu hayata geçirmek için yüz binlerce öğretmen atamak gerekir. Bunun da çözümü var: ” Ücretli öğretmenlik”. Ücretlinin devlete maliyeti düşük. Mevsimlik işçi işte!

Türkiye’de projeler neden hep kısa vadeli olur? Her yeni gelen siyasal erk kendi öğrencisini yetiştirmeye çalışır. Biri Alman modeli getirir, diğeri Amerikan modeli. Ülkenin eğitim modelini uzaklarda aramak da âdettir.

Kimi zaman ayağı yere basan öneriler gelse de taraftar bulamaz. Ekonomik sorunlar aşikardır. Fakat, elde var olanı da bu kadar boşa harcamamalı.

Geçtiğimiz günlerde 30 bin öğretmen alınacak haberi ortaya atıldı. Anlaşıldı ki işsiz öğretmenler yine hüsrana uğratılmıştı. Atama değil, “kadro ihdası” çıktı haberin sonucu. KPSS’de 2 soru iptal edilmişken ne ÖSYM ne de MEB sesini çıkarıyor. Davalar sonuçsuz kalıyor. Danıştay’dan gelen iptaller bile uygulanmıyor. Hukukun üstünlüğü desek yeridir hani.

Eğitim kalitesinin yükseltilmesinden bahsediliyor. Üniversite kontenjanları tekrar arttırıldı. “Bir gün herkes üniversiteli olacak” sözü bu amaçsız projeyi çok iyi anlatıyor. Tıp ve benzeri fakülteler dışında kalan kontenjanların arttırılması, üniversiteli işsiz oranımızı körüklüyor.

Sayın Çelik’in gidişi bakanlıkta lokumla kutlanmıştı. Gelen gideni aratır mı göreceğiz.

Yeni MEB yönetimin köklü çözümler getirmesi umuduyla…

Üzeyir KADIOĞLU

uzeyirka@gmail.com

 
Toplam blog
: 92
: 11527
Kayıt tarihi
: 21.01.07
 
 

Dokuz Eylül Üniversitesi "Tarih Öğretmenliği" bölümü mezunu. Eğitim sektöründe çalışıyor. Yazmak ..