Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '08

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

İşsizliğe bir çözüm de benden

İşsizliğe bir çözüm de benden
 

Fırsat beklemez


Son yılların en önemli sorunu olmaya devam eden işsizlik çıkarılan yasalar ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarıyla çözülmeye çalışılıyor.

Bunların başında istihdamın teşviki kanunları, şirket kuruluşu ve özellikle dış sermaye girişi için bürokrasinin azaltılması en önemlileri. Bunların ikisine de ihtiyaç var ve faydaları görüldü.

Denetime önem verilmesi ve özellikle e-devlet politikasıyla tüm işleyişi (ssk, muhtasar, kdv ve gelir vergisi beyannameleri) elektronik ortama taşıması devletin yükünü azalttığı gibi kaçak, eksik ve yanlışları da daha hızlı tespit ve tahsil yoluna gitmeye başladı.

Bu yıl içinde beklenen muhasebe ve bordro programlarının maliye bakanlığınca onaylı hale getirilmesi projesi de sanırım ücret ve kazançtan vergi ziyaını önleyecek gibi. Devlet asli görevi olan vergi adaletini sağlarsa piyasa rekabeti daha düzgün ve kaliteyi artırıcı yönde çalışacaktır.

İşsizliğe çözüm önerim ise yıllardır Bölge Çalışma Müdürlüklerine ve son 2 yıldır da Çalışma Bakanlığına gönderdiğimiz ve hala ne işe yaradığını bilmediğim Ek-2’lerin yine yasa ile kurulmuş olan özel istihdam bürolarına (da) verilmesi. Çünkü 4904 sayılı yasanın ardından Şubat 2004’te yayınlanan Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği işsizlere bir umut kapısı olmayı amaçlamaktaydı. Ancak bu istihdam büroları devlet tarafından yeterince tanıtılmadığı gibi işyerlerinin talebi olan kalifiye işçi temini için bürolar yeterli müracaatta alamamaktadırlar. Oysaki EK-2’ler çalışma bakanlığı arşivlerinde tozlanmaya bırakılacağına bu bürolar tarafından illere göre eleman tasnifi yapılıp kayıtlara alınarak daha önce çalışmakta iken işsiz kalan bu tecrübeli işçilere iş imkanı sağlaya bilecektir.

Eğer istihdam büroları iş merkezlerini gezerek işçilerin cv’lerini almaya veya biriktirmeye kalkışsa işverenle ciddi sorun yaşarlar. Kapıda bekleyip işten atılanlara cv doldurma imkânı da olmayacağına göre, zaten bunları isim ve iş ünvanlarıyla bakanlığa bildiren işverenin emeklerini boşa çıkarmayıp, ayrılan bu işçilere bir şekilde iş bulunmasını sağlamak en uygun yol olacaktır.

Umarım bir yetkili bunları dikkate almanın faydadan hali olmadığını düşünür.


Muammer MURAT

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı

www.muammermurat.com 28.1.08

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..