Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

İşsizlik artıyor, kış daha soğuk geçecek…

İşsizlik artıyor, kış daha soğuk geçecek…
 

İthalat cenneti ülkelerin başına gelenler bizimde başımıza geliyor. Tükettiğin kadar katma değer üretemiyorsan halkının yüzü asla gülmeyecek demektir. Tabii ki bu sözümüz sözde halkın vekili olarak seçilip parlamentoya giden, orada en çalışkan halleri olarak ikide bir kendi kazançlarını yükselten, çoluğunu çocuğunu, eşini dostunu yarattığı kadrolara doldurup insanların boğazından kestikleri ile onları doyuranlar için değil. Kıyak teşvikleri alıp üzerine yatan yandaş türedi zenginlerde bu kapsamın dışında. Onlar hörgüç kafaları veya badem bıyıkları ile lüks ciplerde keyiflerini sürüyorlar. Oysa öbür tarafta her gün işini kaybedenler evine götüremeyeceği ekmeğin derdi ile baş başalar. Artık tütemeyen ocakların bulunduğu evler daha bir soğuk. Emperyalist ülkelerin işçisine köylüsüne kurban edilmiş bu insanlarımız için kış daha soğuk geçiyor.

DİSK-AR'ın değerlendirmesine göre; Ekonomik büyüme rakamlarındaki yavaşlama hızlı bir biçimde işsizlik verilerine de yansımaya başladı. Olağan koşullarda inşaat ve turizm sektörünün canlanması ile işsizlik verilerinde düşüş beklenen yaz ayları, işsizlik verilerinde yükselişin ve tehlikenin işaretini vermişti. Ekim döneminde ise işsizlik verileri durağan ancak tehlike sinyalleri vererek gerçekleşti. Buna göre resmi işsizlik oranı bir önceki aya göre aynı kalırken. Haziran döneminden bu yana ise yüzde 1,1 puan artış gösterdi. İşsizlikte dip nokta olarak görülen haziran ayı ile birlikte başlayan yükseliş trendinin devam etmesi beklenmelidir. Resmi işsiz sayısı ise haziran ayından bugüne 315 bin kişi arttı. Yıllık bazda da işsizlik verileri değişmezken, resmi işsiz sayısı 87 bin kişi, geniş tanımlı işsiz sayısı ise 257 bin kişi arttı.

Türkiye’de çalışma çağındaki her iki kişiden biri çalışmıyor. İşgücüne katılım oranı Ekim 2013 dönemi için yüzde 51 düzeyinde. İşsiz sayılmayan umudu kesik işsizlerin sayısı ve ev içi emeğin görünmez olmasının sonucunda açığa çıkan bu durum, Türkiye’de işsizliği olduğundan düşük gösteriyor.

Umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dâhil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 9,1 değil, yüzde14,90, işsiz sayısı da 2 milyon 541 bin değil, 4 milyon 465 bin kişi olarak gerçekleşti.

Gençler için ise durum daha da kötü. Gençlerin yüzde 52’si kayıt dışı çalışıyor.  Umudu kesik işsizlerle birlikte her 4 gençten biri işsiz. Resmi olarak yüzde 18 olan genç işsizliği, umudu olmadığı için ya da diğer nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayan gençler dahil edildiğinde yüzde 27’ye ulaşıyor.

Evet, veriler böyle. Peki bizim yöneticilerimiz ne yapıyor? Ülkenin bölünmesine yol açabilecek yasaları ve anayasayı çıkarma peşindeler. Diğer yandan kendi iktidarlarını daha uzun yıllara yayabilecek başkanlık sistemine yoğunlaşmışlar. Komşu ülkelere efelenip duruyorlar ve gündem belirlemeye uğraşıyorlar. Yani moda toplu açılışlar ile göz boyamaya çalışsalar da açtık dedikleri işletmelerin içinde üretim yok.

Bizi savaşla kimse köle edemedi edemeyecektir de. Ama ekonomik olarak…

İzmir 2013

 

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..