Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '19

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

İşsizlik Devletin Suçu Değil

İnsanlara iş bulmak devletin görevi değil İŞKUR mantıksız ama devletin yönettiği ülkede insanlar iş bulabilmeli.

İnsanlarımızda “Devlet bana iş bulsun” mantığı var, bu yanlış; devlet üretimi artırır, çalışma yaşamını düzenler, insanlar da gider işlerini bulurlar.

Bu anlamda devletin sorumluluğu var ama örneğin ABD’nin nüfusu 340 milyon. 200 milyon işgücü vardır. Şimdi ABD hükümeti 200 milyon kişiye iş mi buluyor?

Bu arada işgücü tanımında da sorun var, çalışabilecek durumda olan herkes işgücüne dâhildir; çalışır, çalışmaz, iş arar, aramaz… Türkiye’de toplam işgücü 32 milyon, çalışan ise 28 milyon, işsiz 4 milyon. Bizim de potansiyel işgücümüz(her türlü çalışan, serbest meslek şu bu) belki 50 milyon.

ABD’de belki İŞKUR gibi bir kurum bile yok. Ülkenin bir ekonomisi var, bu ekonomi çalışma alanı yaratıyor; artı ülkede belki 50 milyon kişi kendisi iş yapıyor. Bizde insanlar diplomayı alıp doğru İŞKUR’un kapısına.

Çalışma yaşına gelen herkes iş aramaya kalkarsa yandık biz, kendi işini kendin kuracaksın. İşinde mesleğinde uzman olan kimselerin başkalarının yanında çalışması büyük hata, kendileri iş yapacaklar; patronların yanında patronlar çalışıyor böyle bir şey olabilir mi? Girişimcilik diye fakülteler olacak, her yıl 10 bin 20 bin mezun verecek, girişimciler ordusu yetişecek, devlet de bunları destekletip iş alanları yaratılmasını sağlayacak. Hepsinin yanında başka insanlar çalışacak.

Çalışabilir nüfusun yarısı kendi işini yapacak ancak o zaman işsizlik ortadan kalkabilir. Ya da ne bileyim dörtte biri, her çalışanın yanında 4 kişi olur. Türkiye’de yanında adam çalıştırarak kendi işini yapan on milyon kişi mi var? Hadi vazgeçtik adam çalıştırmasın işgücünün yarısı kendi işini yapmalı.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..