Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

İşsizlik mi, mesleksizlik mi???

İşsizlik mi, mesleksizlik mi???
 

İşsizlik diye bir sorun var mı gerçekten? Yoksa iş beğenmeme durumları mı mevcut? Bence en büyük sorunumuz mesleksizlik. Bilinçli yönlendirilemeyen çocuklar mesleksiz birer birey olarak aramıza katılıyorlar ve onların bu durumuyla beraber pek çok sıkıntı da katlanarak büyüyor. Nedense en büyük isteklerimizden biri çocuğumuzun büyüyüp iyi bir mesleğe sahip olması. Genelde bu meslekler doktor, avukat, bilgisayar mühendisi, elekt, -elektronik müh.....vs gibi kalbur üstü meslekler.

Türkiye şartlarında ve bu eğitim sistemimizle tabiki bunlar sadece hayal olarak kalıyor çoğu aile için. Özellikle aileler çocuğun ilgi alanlarını saptamadan sadece kendi isteklerine göre onlara bir hayat oluşturmaya çalışıyorlar. Çocuk da kendini ve isteklerini ifade edemediği için, çoğu zaman bu sisteme kurban verilmiş oluyor. Bütün bunlara ilave olarak sınav sistemini de düşünürsek istenilen okulu kazanmak bir hayli zor.

Bunu yanısıra nedense hemen her ilçede meslek yüksek okulları bulunuyor. Öğrenciler binbir umutla bu iki yıllık yüksek öğretim kurumlarına gidiyorlar. Sonuç ne derseniz kocaman bir sıfır. Kendine güvensiz bireyler, istemediği işi yapanlar, bitirdiği bölümle ilgili iş bulamayıp alakasız işlerde çalışanlar, boşa geçen iki yıl ve iki yılın maddi kaybı...

Bu büyük sorun daha ne kadar gözardı edilecek acaba? Üniversite mezunu, belli bir mesleği olan gençler marketlerde reyon düzeltiyor, kasada çalışıyor, ürün tanıtıyor, geçiçi işlerde çalışıyorlar. Belli bir zaman sonra bu işler maddi ve manevi anlamda yeterli gelmediği için mutsuz, işini iyi yapmayan ve sevmeyen insanlar oluyorlar.

Eğer mesleki anlamda bir eğitim veriliyorsa en azından verilen eğitimin bir iş alanı olsun. Bin kişi çalışabilecekse ona göre öğrenci alınsın. Her ile, ilçeye açılarak onbinlerce mezun verilmesin. bu şekilde aldıkları eğitimde kaliteli olur. Çünkü eğitmen sayısı çok sınırlı ülkemizde ve bir çok ilçede lise düzeyinde eğitim veriliyor. İş alanı olmayan bölümler açılmasın.

Ara eleman için ise okullarda rehberlik programlarında gençlere ayrıntılı bilgi verilebilir. Sonuçta Türkiye'de ara elemana müthiş ihtiyaç var. Herkesin ilgi alanları, yapabilecekleri, sınırları farklıdır. İşe, emeğe ve mesleğe saygı duymayı öğretmeliyiz.

Gereksiz hayallerle geleceklerini karartmak yerine, doğru seçimler yapmalarına yardımcı olalım.

 
Toplam blog
: 265
: 642
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1974 İstanbul doğumluyum. Yüksekokul mezunuyum. Bursa'da yaşıyorum. Her zaman yazıp defterler, aj..