Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '08

 
Kategori
Güncel
 

İşsizlik ve eleman bulma

İşsizlik ve eleman bulma
 

Faruk Çelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı


Türkiye’de bir işsizlik sorunu olduğu açıktır. Ancak işverenler açısından bakıldığında da belirli alanlarda ciddi istihdam açığı var, bu yönden de eleman bulamıyorum feryadı yükseliyor.

Acaba işsizliği önleyecek, sektörün istediği tüm elemanları da karşılayacak bir altyapı kurulamaz mı? Bu konuda kanunla düzenlenen İş ve İşçi bulma Kurumu birkaç yıl önce İŞ KURUMU olarak isim değiştirdiği gibi kurum çalışmasını düzenleyen yasada değişti.

Kurum 180 danışma bürosu ve yüksek kadrosu ile işsize ve işverene yardımcı olmaya çalışıyor.

21.1.1946 tarihli ve 4837 sayılı İş ve İşçi Bulma Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanuna yeni şekli 4904 sayılı yasa ile verildi. Bu yeni yasa Özel İstihdam Büroları kurulmasına da müsaade etmiş oldu. Böylece ülke genelinde bürolar açarak işçi ile işvereni buluşturma konusunda özel sektörde girişimde bulunmaya başladı. Bu yetkiyi suiistimal edenler için idari para cezaları da öngörülmektedir ancak yeterli olduğunu sanmıyorum.

Asıl konumuz, bu günlerde reklâm ve tanıtıma da başlayan İş Kurumuna ait İŞ VE İŞÇİ bulma sitesi. “uygun meslek, mutlu insan” sloganıyla sitesini tanıtan İş kurumu acaba bu konuda yıllardır hizmet veren özel web site ve portallarını nasıl etkileyecek?

Siteye girişte özellikle TC kimlik numarası istenmesi eleman kaydında tekrarı ve hatayı önleyecektir. Ancak şu anda yer alan istatistiklere göre iş arayan eleman sayısı 7 binlerde iken, işçi arayan işveren kaydı 21 bin civarında gidiyor. Bu durum başta açıkladığım işverenlerde eleman bulamıyor tezini doğrular gibi.

Sanırım bu çalışmaya ileriki yıllarda çok daha fazla ihtiyaç duyulacaktır. Çünkü insanlar artık oturduğu yerden iş ilanlarını taramak istiyor. Hatta kendisine gelen mail tekliflerini değerlendirmek istiyor. Bu durum daha da artacak ve işverenler kalifiye elemana ulaşmakta daha da zorlanacaklar.

İyi eleman bulma zorluğunu şimdiden gören pek çok firma mevcut eleman bulma siteleriyle anlaştığı gibi bu gibi sitelere ihtiyaç gittikçe artacaktır.

İşsizliğin azalması adına yapılan tüm çalışmaları alkışlamak gerekir.

Yatta YÖK bir araştırma yaparak her yıl üniversite imtihanına giren öğrencileri gelecek 4 yılın meslek ihtiyaçlarını açıklayıp gençlerimizi o alana yönlendirse. Sanırım, o zaman bazı fakültelerin mezun verip iş verememesi gibi yanlışlar daha az yaşanır.

Mutlu iş yaşamı dileğimle.

Muammer MURAT

İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı 16.01.08

http://www.muammermurat.com/

 
Toplam blog
: 163
: 4552
Kayıt tarihi
: 03.09.07
 
 

1965 yılında Erzincan'da doğdu, İzmir'de yüksek eğitim alıp, devlet memuru oldu. 5 yıl süreyle bi..