Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

İşsizlikte tarihi rekor

İşsizlikte tarihi rekor
 

Milliyet


Hükümet bir yandan emeklilere seçim öncesi bir defaya mahsus olmak üzere ödenek çıkara dursun, işsizlik tarihi rekorunu yaşıyor bu günlerde. Bunu ben söylemiyorum. Rakamlar söylüyor. İşsizlik başlı başına sorun ama bir de çalışıyor gözüküp de yarım maaşa talim edenler var ki; o da ayrı bir yara.

Nasıl mı oluyor. Özel sektörde çalışanlara, şu an krizdeyiz, sen çalış çalış ama bu krizi atlatıncaya kadar sana on beş günlük maaş ödeyeceğiz, sigorta primini de on beş gün üzerinden yatıracağız deniliyor. Dolayısı ile işçi otuz gün çalıştırıldığı halde on beş gün üzerinden prim yatırılıyor. Eee peki naspın vatandaş? Gitsin şikayet mi etsin? Hadi şikayet etti diyelim, devlet iş verecek mi? Bu şartlarda mümkün değil. Mecbur kabul ediyor. İşsizliğin bu denli arttığı bir ortamda…

Kabul ediyor etmesine de, önceden girilmiş borçlar, kredi kartı taksitleri, enflasyona inat artan elektrik, su faturaları, dokuz on yıl borçlanılarak alınan ev taksitleri on beş günlük maaş veya işsizlik dinlemiyor. Aynen devam ediyor. Bu durumda vatandaş borçlarını ödese aç kalacak, ödemese icra gelip hazır elindekini alacak. Sonra ne olacak. Sn. Başbakan çıkıp açıklama yapacak. Kredi kartı mağduru olmaz. Ben böyle bir şey kabul etmiyorum. Varsa eğer, bu o kişinin güvenilmez olduğunu gösterir diyerek, adeta sahtekardır demek istiyor onca insana.

Bir insan 15/20 yıldır borçlarını düzenli ödeyip, şimdi ödeyemiyorsa, bu o kişinin sahtekar olduğunu değil, sizin bu işi beceremediğini gösterir Sn. Başbakan.

İşçinin durumu kötü de esnafın durumu iyi mi? Ya köylünün? Ya memurun? Hiç birinin iyiyim dediğini, iyi olduğunu görmedim ben. Gören varsa söylesin. Esnaf sabahın köründe dükkanı açıyor açmasına da, geliri kirayı bile karşılamaya yetmiyor.

Bu durumu biz biliyor, görüyor yaşıyorduk da zaten fazlasıyla birileri abarttığımızı, saptırdığımızı iddia ediyordu. Hatta Devlet Bakanımız Mehmet Şimşek açıklama yapmış. Türkiye’ de işsizlik sorunu yok mesleksizlik sorunu var, demiş. İşsizlerin daha önce çalışanlardan oluşmadığını, işsizliği çalışma hayatına yeni katılan genç nüfusun yarattığını, söylemiş. Tabii öyle söyleyecekler. Biz bu işi beceremedik, elimize yüzümüze bulaştırdık mı diyecekler. Bunu hem başarısızlıklarını gizlemek için söyleyecekler, hem de aslında halktan ve onun sorunlarından ne kadar uzak olduklarını gizlemek için söyleyecekler. İsteyen istediği açıklamayı yapsın gerçeği değiştiremez, üstünü örtemez. Bu gün örtse yarın mutlaka patlak veriri. Onun için onlar istediği açıklamayı yapadursun biz rakamlara bakalım, rakamlarla konuşalım ki; bu rakamların iyimser bir yaklaşımla yapıldığını düşünüyorum ben.

İşte, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) yaptığı araştırmalara göre son işsizlik rakamları.

İşsizler ordusuna 838 bin kişi daha eklendi

İşsiz sayısı Aralık döneminde 838 bin kişi artarak 3 milyon 274 bin kişiye çıktı. İşsizlerin 533 bini bu dönemde işsiz kaldı.
İşsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.6’dan yüzde 13.6’ya yükseldi. Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 20.6’dan yüzde 25.7’ye çıktı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Kasım, Aralık ve Ocak aylarını kapsayan Hane halkı İşgücü Araştırması 2008 Aralık Dönemi Sonuçlarını açıkladı.

HER DÖRT GENÇTEN BİRİ İŞSİZ
Buna göre, bir önceki yılın aynı dönemine göre, istihdam 293 bin kişi artarak 20 milyon 443 binden 20 milyon 736 bine yükselirken, işsiz sayısı 838 bin kişi artarak 2 milyon 436 binden 3 milyon 274 bine çıktı. Mevcut işsizlerin yüzde 16.3’ü (533 bin kişi) bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu.
Bu rakamlarla istihdam oranı yüzde 41.2 olarak sabit kalırken, işsizlik oranı 3 puan birden yükselerek yüzde 10.6’dan yüzde 13.6’ya yükseldi.
Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 13’ten yüzde 17.3’e, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 20.6’dan yüzde 25.7’ye çıktı.
Kentte işsizlik oranı yüzde 12.2’den yüzde 15.4’e, kırsalda işsizlik oranı yüzde 8.1’den yüzde 10.7’ye çıktı.

UMUTSUZLAR 2.3 MİLYONA ÇIKTI
“Umutsuzlar olarak bilinen, iş aramayıp, çalışmaya hazır olanların sayısı 548 bin kişi artarak 2 milyon 298 bine çıktı. Bu grup içinde yer alan, iş bulma ümidi olmayanların sayısı 166 bin kişi artarak 817 bine yükseldi. Umutsuzların 991 bini erkek, 1 milyon 307 bini kadınlardan oluştu.
Aralık döneminde Türkiye’de kurumsal olmayan sivil nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 759 bin kişilik bir artış ile 70 milyon 5 bin kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 764 bin kişi artarak 50 milyon 339 bin kişiye ulaştı. Aralık döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 293 bin kişi artarak, 20 milyon 736 bin kişiye yükseldi. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 202 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 91 bin kişi arttı.
İstihdam edilenlerin yüzde 24.7’si tarım, yüzde 19.7’si sanayi, yüzde 5.4’ü inşaat, yüzde 50.2’si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payının 0.7 puan, hizmetler sektörünün payının 0.7 puan arttığı, buna karşılık sanayi sektörünün payının 1.3 puan, inşaat sektörünün payının ise 0.1 puan azaldığı görüldü.

Haberin devamı için tıklayın lütfen.

http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=ekonomi&KategoriID=11&ArticleID=1071595&Date=16.03.2009&b

 
Toplam blog
: 669
: 1503
Kayıt tarihi
: 19.01.07
 
 

Bir on dört mart sabahı güneş henüz arz-ı endam ederken üzeri yongalarla kaplı, küçük pencereli, ..