Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İştah kesen yemekler ve yiyecekler

İştah kesen yemekler ve yiyecekler
 

GÖRSEL NETTEN


İnsanın açlık ve tokluk hissini belirleyen etken iştahtır. İştahlı kişiler sürekli olarak yemek yeme duygusu yaşarlar ve kilo alma eğilimindedirler. Zayıf kişiler dahi dikkat ediyorum gelip gidip atıştırıyorlar. Evimizde çalışan bir işçimiz vardı, ona işçimiz gibi değil evimizin bir yakını gibi davranır soframıza oturturduk. Ama o sofraya oturmadan devamlı yemeklerin üzerinden gelip gidip aşırır, sonra sofrada iştahım yok deyip kalkar. Sofrayı toplarken kalan yemekleri yerdi. Çok sinirlenir söylenirdim: “Evladım her şey senin elinde neden sofrada karnını doyurup kalkmıyorsun, yemekler pişerken üstünden alıyor sonra tencerede kalan yemekleri yiyorsun, beni bu davranışın çok rahatsız ediyor” derdim. O da “Abla iştahım yok ben azıcık yiyorum kilo almayayım” derdi, kulakları çınlasın. Kendisi 90 kiloydu.

Bu gün sizlere iştah kesen besinlerden bahsedeceğim:  İştah kesen besinler tüketilerek kilo almanın önüne geçmek mümkün olabilmektedir.

Diyetlerde genellikle iştah kesen ve tokluk hissi veren gıdaların tüketilmesi ön plandadır. İştahı kesmek için öncelikle bitkisel çaylara başvurulmaktadır. Bitkisel karışımlardan oluşan bitki çaylarının tüketilmesi ile iştahın kesilmesi sağlanmaktadır. Doğal şekilde kilo vermek isteyen kişiler bu yolla zayıfladıklarını belirtmektedirler. Bu bitkilerin metabolizmayı hızlandırma ve yağ yakımını en üst seviyeye çıkarma gibi özellikleri bulunmaktadır. Tüketilmekte olan besinler kilo kaybında oldukça önemlidir ve özel bir liste hazırlayarak iştahın önüne geçmek mümkündür. Evde hazırlanan yemeklerle oynayarak ve üzerinde küçük değişiklikler yaparak iştahın kesilmesi sağlanabilir.

NAHİDE ÇELEBİ

 

İştahı kesen yemek çeşitleri:

Ispanak yapraklarını kullanarak yapacağınız bir salata iştahınızın kesilmesine yardımcı olacaktır. Yeşil yaprağı olan sebzelerin tok tutma özellikleri vardır ve yemeklerden önce tüketildiğinde iştahı azaltır. Zayıflamak isteyenlerin başlıca besini de enginardır. Enginar köklerinin soğan, limon ve karabiber taneleri ile tüketilmesi halinde yağ yakımı hızlanır ve tok tutar. Brokoli ve karnabahar da diyetlerin vazgeçilmezleridir. Haşlanarak salata formunda tüketildiğinde tokluk verir ve besin değeri çok yüksektir. Kahvaltı yapmayanlara göre kahvaltı yapanlarda tokluk hissi daha fazladır. İyi bir kahvaltı yapanlar gün içinde fuzuli gıda tüketimi yapmazlar ve iştahlarını çok daha rahat bir şekilde dengeleyebilirler. Yemek yemeden önce içilen su da iştahı keser. Bu nedenle günlük su tüketimine de önem verilmesi gerekmektedir. Suyun günlük hayattaki önemini düşünerek, lif açısından zengin meyve suları iştahınızı yarı yarıya azaltacaktır. Ara öğün olarak yulaf ezmesini süt veya yoğurt ile birlikte tüketirseniz iştahınızın kesilmesine yardımcı olur. Her kim olursa olsun tatlı ihtiyacı mutlaka yaşar. Tatlı ihtiyacını karşılayıp iştahınızı da azaltmak istiyorsanız, kırmızı bir elmayı ceviz ve tarçınla birlikte tüketebilirsiniz. Tatlı krizlerine yenik düşmemek için erik ve böğürtlen de alternatiftir. Bu besinler metabolizmayı hızlandırmakta ve tatlı ihtiyacını karşılamaktadır.

İştahınızı kesmek ya da azaltmak için evde yaptığınız yemeklerde küçük değişikliklere gidebilirsiniz. Baharat kullanımı ile yemeklerinize değişik tatlar kazandırabilirsiniz. Beslenmenizde şeker kullanımına dikkat etmelisiniz. Çünkü iştahın azalması ya da tokluk hissi için şeker ve karbonhidrat tüketmekten kaçınmalısınız. Yemeklerde kullandığınız sebzelerin saplarını genellikle kullanmazsınız. Bu sapları kullanarak ve tatlandırarak lezzetli ve bir o kadar da iştah kesici yemekler yapabilirsiniz. Yemeklerle birlikte tüketilen yağ miktarı da çok önemlidir. Yemek yaparken bir yemek kaşığından fazla yağ kullanmayın. Tuzdan da mümkün olduğu kadar uzak durmalısınız. Çünkü şişkinlik yaptığı gibi çabuk acıkmanızı sağlamaktadır.

Kilo vermek ya da iştahı kesmek için tüketilen gıdalar genellikle lezzetsiz olarak görülmektedir. Hazırladığınız yemekleri tatlandırmak doğal baharatları farklı şekillerde kullanmakla sağlanabilir. Baharatlar sayesinde tokluk hissi ve iştahınızı gidermek mümkün olabilir. Özellikle vurgulamamız gereken bir nokta da, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller alındığı taktirde açlık hissi en aza indirgenebilmektedir.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..