Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

İştahsız çocuklar

İştahsız çocuklar
 

Bu görsel "minionmag.com" adresinden alınmıştır.


Sevgili Anne-Babalar;

Yemek zamanlarında çocuklarınızla çeşitli problemler yaşıyorsanız,bu bilgilerin biraz olsun işinize yarayabileceğini düşündüm.Ayrıca farklı önerileri olan ebeveynlerin de bizlerle fikirlerini paylaşarak bu içeriği zenginleştirmelerini umuyorum.

1)Her şeyden önce çocuklarımıza sofrada yemek yemeleri için baskı uygulamamamız gerekiyor.Biliyorum sizin tek endişeniz çocuklarınızın aç kalmaması,sağlıklı beslenmesi ama unutmayın her çocuğun kendine özgü yemek yeme kapasitesi vardır.Çocuk bu kapasitesinin üzerinde yemek yiyemez.Yese de fazla gelen gıdayı çıkarabilir; ve de zorla yedirilmeye çalışan gıdaya karşı tiksinme,bir daha asla yememe ya da uzun süre yememe davranışı gösterebilir.(Babamın tabağımda bıraktığım pilavı bitirmem için beni zorlaması sonucu 6 yaşımdan 18 yaşıma kadar asla pirinç yemedim.)

2)Çocuğunuzu kandırarak,çeşitli rüşvet ya da ödüllerle yemek yedirmeye çalışmanız sizin niyetiniz iyi olsa bile çocuğunuzun ruh sağlığına ve aranızdaki olumlu ilişkiye zarar verecektir.Çocuğunuzun bazı besinleri reddetmesine saygı göstermeniz gerekmektedir.

3)Her çocuğun büyüme oranıyla ilgili olarak belli bir yemek yeme miktarı vardır.Örneğin yıllar ilerledikçe başlangıçta alınan besin miktarı azalabilir; ergenlik döneminde ise iştah yeniden artabilir.

4)Yemek zamanından önce çocuklarıma verdiğimiz şekerleme,cips,çikolata vb. abur cuburlar iştahı olumsuz olarak etkiler.Ve uzmanlara göre bu tarz abur cuburları fazla tüketen çocukların damak tatları ,sağlıklı besinleri reddetme şeklinde bir tepkiye sebep olabiliyor.

5)Çocuk eğer acıktıysa ve  yemek zamanına da daha çok varsa beklemeden ona yemeğini vermemiz 

daha iyi olacaktır. Acıkan çocuğa ısrarla yemek zamanını bekletmek çocuğun iştahının kaçmasına sebep olabilir.

6)Sofrada çocuğu olabildiğince kendi haline bırakmak ve bağımsız olarak yemeğini yemesine müsaade etmek ; sofrayı kirletmemesi ve çeşitli kurallara uyması yönünde sürekli uyarılarda bulunmamak çocuğun yeme davranışına karşı daha olumlu bir tutum geliştirmesini kolaylaştıracaktır.Bazen iştahsızlığının altında yatan sebep ; çocuğun yemek esnasında karşılaştığı zorlamalar ve baskılar olabilir.Elbette çocuğumuzun yemek yeme davranışıyla ilgili bilmesi gerekenler,uyması gereken kurallar olacaktır. Ancak bunları yemek esnasında sürekli söylemek,yemeğini döktüğü için azarlamak bu davranışların kazanılmasını da zorlaştırır.Ona bu kuralları öğrenmesi için zaman tanıyın; dökmeden yeme davranışı gösterebilmesi için de sabır gösterin. Emin olun o sizi çok iyi gözlemliyor ve sözlerinizden çok davranışlarınızla örnek olmanız bu işi sizin için de daha kolay hale getirecektir.

7)Sofrada konuşulmaz! kuralını hayatınızdan çıkarın.Sofra ,günümüzde ailelerin neredeyse bir arada olduğu tek yer.Gününüzün nasıl geçtiğini,o gün sizi sevindiren,üzen olayların neler olduğunu çocuğunuzla paylaşın ki o da sizinle paylaşsın.Çocukların en güzel sohbetlerini beslenme zamanlarında gerçekleştirdiklerine ben şahidim ,sizler de göreceksiniz.Bu şekilde yemek zamanları ,sadece beslenme için değil birlikte güzel sohbetler de edebileceğiniz bir zaman dilimi olarak da yerleşecektir çocuğunuzun aklına.

8)Çocuğunuz eğer alması gereken önemli gıdaları reddediyorsa azıcık yaratıcılıkla bu gıdaları süsleyebilir ve gözüne daha hoş görünmesini sağlayabilirsiniz.Güzel sunum biz yetişkinleri bile cezbetmez mi? Ya da bu gıdayı kullanarak yaptığınız yemekleri çeşitlendirmeniz de işe yarayabilir.Mesela kabak oturtma  yemeği yemeyen çocuğunuza kabak çorbası ya da kabaklı mücver sunmanız gibi.

9)Amacımız çocuğumuzun çok yemek yemesi değil; arzu ettiği ölçüde ve onun için gerekli olan gıdaları almasıdır.Tabağına yemek koyarken miktarıyla ilgili olarak çocuğunuzun fikrini almanız da önemli bir ayrıntıdır.

10)Aile bireylerinin birbirleriyle olan ilişkileri,evdeki gergin hava, tartışma ortamı da çocuğunuzun iştah durumunda etkili olabilir.Bu sebeple ,özellikle yemek zamanlarından önce elimizden geldiğince bu durumlardan uzak durmaya çalışmamız iyi olacaktır. 

11)Bazen kardeş kıskançlıkları da iştahı olumsuz yönde etkiler.Bazı çocuklar sürekli olarak dikkatleri üzerlerine çekmek istediklerinden iştahsızlık gösterme davranışı onlar için bir alışkanlık haline gelebilir.Küçük kardeşin varlığı ve annenin onun beslenmesiyle ilgilenmesi ,çocuğun yemek yemeye karşı direnç göstermesine ve yemeğinin anne tarafından yedirilmesini istemesine sebep olabilir.Bu durumda sadece yemek zamanında değil genel olarak çocuğun kardeşine karşı olumlu tutum geliştirmesi için ona kardeşiyle ilgili sorumluluklar verme,bebek olduğu için bazı şeyleri tek başına yapamadığını anlatma ve bir zamanlar onun için de bu davranışları gösterdiğinizi hatırlatmanızda fayda var.

12)Anne-babaları tarafından fiziksel ve duygusal şiddet gören; azarlanan,eleştirilen çocuklar da iştahsızlık gösterebilir.Çocuk yemek yemeyerek büyüklerini cezalandırmak istiyor olabilir.Yemek yemediğinde anne-babasının üzüldüğünü gören çocuk bundan zevk alabilir ve ebeveynlerini üzmek için bu yola başvurabilir.

13)Yemek sırasında olumsuz,üzücü durumlardan bahsetmek ; çocuklarınızın hoşlanmadığınız davranışlarıyla ilgili konuşmak ,eleştirmek,ayıplamak çocuklarınızın lokmalarını haliyle boğazlarına dizecektir.

14)Çocuklarınızın bol bol açık havada vakit geçirmesi de iştahlarını olumlu yönde etkileyecektir.Her mevsimde ,gerekli önlemleri alarak çocuğunuzun açık havada sıkça vakit geçirmesine imkan sağlamanız birçok açıdan olduğu gibi iştah konusunda da size yardımcı olacaktır.

15)Evde pişirilecek yemeklerle ilgili çocuğunuzun fikrini almak hatta birlikte bir liste hazırlamak,sofra hazırlarken yardım etmesine imkan sağlamak da işinize yarayabilir.

Çocuğunuzla birlikte lezzetli,sağlıklı yiyeceklerin olduğu mutlu sohbetlerinizin eksik olmadığı sofralar diliyorum :)

 
Toplam blog
: 45
: 4525
Kayıt tarihi
: 04.03.07
 
 

Yazmak sadece bilgi paylaşımı değil benim için.Yazmak, öğrenmek,unuttuklarımı hatırlamak,bilmediğ..