Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '10

 
Kategori
Balıkçılık
 

Istakoz hakkında ne biliyoruz

Istakoz hakkında ne biliyoruz
 

Enteresan bir kabuklu olan ve yaısı itibariylede diğer kabuklulardan ayrılan bir deniz kabuklusudur.


Deniz kabuklularından olan, ve denizlerimizde Marmara, Ege denizi ve Boğazlarımızda eski yıllarda fevkalade avlanan ve dolayısıyle var olan bu deniz ürünü, zamanımızda adeta diğer balıklarımız gibi yok edilmektedir. Sayıları da oldukça azalmıştır.

Kanının rengi mavi olup, buyu 25- 40 cm. uzunluğundadır. Kabuk rengi koyu kahve ve mavimsi rengindedir. Ağırlık olarak 3 ile 4 kilo arasında yakalandığı da olmuştur. Bilhassa sepet tipi avlanma usulu ile vede trollarla avlanmaktadır. Dolayısıyle deniz diblerinde yaşayan ve Yengeçlerle, küçük balıklarla beslenie ve midyenin içini zevkle tüketir. Düşmanı Aptapottur. Kalite açısında aranan lezzetli vede pahalı bir deniz ürünüdür. Pavurya gibi canlı olarak haşlanıp yenir. Bu nedenle bu kabukluların aniden öldürülmesi şarttır. Aksi halde üretmiş olduğu kimyasal bir zehirli, madde ile zehirlenmelere neden olabilmektedir.

Sağlı sollu 2 adet büyükçe ve de çok sağlam olan kıskaçları bulunmaktadır. Bu kıskaçlar ile avını yakalar ve yer. Ayrıca bir boksör gibi düşmanlarından bu kıskaçlar yardımı ile korunur.

kaynak: nuri deniz-balıkçı reisi
 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..