Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '12

 
Kategori
Mavi Yolculuk
 

İstakoz krizi

İstakoz krizi
 

istakoz


Yaz geldi, Göcek’te hareketli günler başladı.

Sabah saatlerinde marketlerin (ve ülke çapındaki süpermarket şubelerinin) önleri kaptan, gemici kaynıyor. Yatlardaki patronları ya da müşterileri için alış veriş kuyruğundalar.

Kasa kasa sabzeler, meyveler yükleniyor. Kilo kilo etler, balıklar alınıyor. En az alan 10 koli bira ile çıkıyor süpermarketlerden. Esnaf bir nefes aldı gibi görünüyor.

Dünyaca ünlü konuklarımız da var. Bu aralar, Sarsala Koyu’na doğru giderseniz, Bruce Willis’i görebilirsiniz örneğin. Bir kaç tane de yerli ünlü zaten her zaman çantada keklik.

Mustafa Sandal bildiğiniz gibi Göcek’tee yerleşik. Göcek halkı onu, “Napdurun bizim oğlan” diye selamlıyor. Ünlü BBC sunucusu Michael Buerk zaten burada yaşıyor. Üstelik komşum. Daha dün ofisimdeydi.

Bu ünlü enflasyonu arasında bir iki devlet büyüğü, zengin Rus, Amerikalı işadamları da koylarda cirit atıyor elbet. Zengin işadamları genellikle çok özel konuklarıyla geliyor buralara.

İşte bu zengin işadamlarından birinin kumanyası bitmiş. Kaptanıyla aşçısını sahile göndermiş ki biraz alışveriş yapsınlar. Daha önce de yazmıştım. Burası göcek. Küçük bir bakkalda bile havyar, türüf mantarı gibi lüks yiyecekler bulunur. Sebze, meyvenin en alası ve de en tazesi de burada. Her ne ise... Kaptan ile aşçı kumanyayı düzer, içkileri almışlar, tekneye gönderilmek üzere markete talimatı vermişler. Sıra gelmiş deniz ürünleri faslına. Balıktan yana sorun yok. Dev gibi lahoslar, eşek barbunları, siğnaritler... Çipura ve levrek ise sebil, kilosu 16 liradan almayanı dövüyorlar.

Amaaaaa... İş gelmiş istakoza. Göcek’de zaten topu topu 4 balıkçı dükkanı var. Var da, istakoz kalmamış. Sonuncusunu artık bir İstanbullu mu almış, Bruce Willis’in aşçısı mı, bilinmez. Ama istakoz yok. Durum vahim! Gerçi Balıkçı Melike’de bir tane var ama kimsenin dişinin kovuğuna gitmez. Yarım kiloluk. Bir paniktir başlamış. En yakın balıkçı Fethiye’de... Telefonlar açılmış, o da ne? Fethiye’de de istakoz yok. Erdoğan Kaptan deli danalar gibi koşturup istakoz arıyor. Parası mühim değil...

Sonunda bizim cateringçi Havva Abla sorunu çözmüş.

İstanbul’daki bir firmaya telefon edilmiş, durumun “vehameti” anlatılmış. 3’er kiloluk iki istakoz, kuru buza sarılıp, 10 uçağıyla Dalaman’a gönderilmiş.

Şimdi hesabını da yapalım. İstakozun adedi 207 lira. İki adedi eder mi 414 lira? Buna 20 lira kuru buz, 350 lira acil kargo ücretini de eklediniz mi 764 lira toplam. Pakedi hava alanından getiren Düdük Mehmet anlattı. 50 lira da bahşiş vermişler... İstakoz krizi de böylece çözülmüş.

Sahi ekmek kaç paraydı?

 
Toplam blog
: 61
: 585
Kayıt tarihi
: 09.10.09
 
 

Haziran'mış, yıl 1963 Bursa'da doğmuşum. İlk ve orta öğrenimimi Bursa'da tamamlayıp, İngiliz Filo..