Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '10

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

İstanbul, 16 Yüzyıl padişah şenlikleri ve " Kayıp Şehzade Harikalar Diyarında"

İstanbul, 16 Yüzyıl padişah şenlikleri ve " Kayıp Şehzade Harikalar Diyarında"
 

Onu şair olarak biliriz, gazeteci olarak tanırız. Hele ki erotik şiir deyince ilk akla gelen adlardan biridir Süheyla Taşçıer. Şiir etkinliklerinde ondan şiir dinlemek ayrı bir tat verir insana.

Süheyla Taşçıer’i bu kez bir drama-belgesel filmin genel koordinatörü olarak görüyoruz. Bu belgeselle bir eski İstanbul zamanına gideceğiz. Padişah şenlikleri’ne… 1582 yılında 3. Murat’ın oğlu Şehzade Mehmet için düzenlenen sünnet tören ve şenliklerine konuk olacağız… Çünkü Şehzade Mehmet’in, babası 3. Murat'ın emriyle yapılan sünnet şöleninin hazırlıklarının merakına biz de ortak olacağız. Hele giysilerini değiştirerek arkadaşı bir Gulam çocuğuyla Saray'dan gizlice kaçıp halkın arasına karışmasıyla gelişen olayları, 52 gün sürecek sünnet şöleninin hazırlıklarını izleyen Şehzadenin, Saray çevresinden farklı bir dünyaya yaptığı yolculuğu izleyeceğiz.

Türk, İtalyan, Sırp, Yunan, İspanyol, Yahudi, Fars, Arap ve Çingene sanatçılarının, cambazlarının ve müzisyenlerinin olağanüstü renklerle, tarihten devralıp varsıllaştırdığı bir masalsı dünyaya tanık olacağız yüzyıllar sonra…

Milliyet Blog yazarlarından Zeliha Demirel’in şairlerle, yazarlarla yaptığı söyleşileri zaman zaman ben de beğeniyle okuyorum. Dilerim bir gün bu söyleşilerini toplayıp kitaplaştırma olanağı da bulur. Zeliha Demirel’in 26 Ekim 2010 tarihinde Milliyet Blog’da duyurmuştu belgeseli.. Ben de Süheyla Taşçıer’e ve Zeliha Demirel’e bir merhaba sunarak, haydi buyurun Kayıp Şehzade Harikalar Diyarında adlıdrama-belgeseline diyorum.

Sevgili dostlar nicedir bilgim vardı bu filmin hazırlık çalışmalarından. Belgeselin eşgüdümcüsü dostum Süheyla Taşçıer bir yandan şiire çalışırken, şiir etkinliklerine, imza günlerine katılırken, bir yandan da bu belgeselin yoğun çalışmalarını yürütüyordu. Bilirim Taşçıer ‘in çalışkanlığını, girişimciliğini… Bu belgesel için oldukça yoğun günler geçirdiğini de zaman zaman e-postayla, telefonla gelen bilgilerden öğreniyordum. “Ticari kaygıdan uzak sanat filmi yapmak Türkiye 'de zor; ancak Kültür ve Turizm Bakanlığının ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının da destekleri ile önemli bir yapıt açığa çıkacak" diyordu sevinçle. Gene Taşçıer’den aldığım bilgilere göre bu belgeselin çekimleri için "Ataşehir'de İbrahim Paşa Sarayı, Şile'de tarihi Sultanahmet At Meydanı'nın birebir aynıları olan platolar kurul” muş.

Kayıp Şehzade Harikalar Diyarında İstanbul'daki sosyal yaşamı, kültürel alandaki bireşim (sentez) örneklerini ortaya çıkarması bakımından da elbette anlamlı. Düşünün 16. Yüzyıl İstanbul’undaki Avrupa, Helen, Bizans, Doğu ve Türk kültürlerinin bireşimini… Bu belgeselin yapım ve yönetimini Erol Ayyıldız yürütüyor. Sanat yönetmeni olarak Koray Fındıkoğlu adını görüyoruz. Yapım eşgüdümünü Ragıp Türk üstlenmiş. “Safiye Sultan “ rolünü Emek Targan, 3.Murat’ın oğlu Mehmet’i ise Hüdelfa Taştekin paylaşmışlar. Belgesel filmin çekiminde 150 figüran da görev almış. Süheyla Taşçıer bu belgeselin gösterim galasının TİM stüdyolarında 15 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirileceğini belirtiyor. O günlerde İstanbul’da olursam ben de izleyeceğim elbette.

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..