Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Haziran '07

 
Kategori
Günübirlik Turlar
 

İstanbul' da değişik bir haftasonu

İstanbul' da değişik bir haftasonu
 

Kariye'ye geldiğinizde sizi önce rengarenk boyanmış cumbalı ahşap evler karşılayacaktır. Hemen karşısında yer alan Kariye Oteli mimari açıdan çevreyle uyumlu küçük bir butik otel olarak turistlere hizmet veriyor. Az ilerde yeşillikler içinde büyük bir meydan göreceksiniz. Burası trafik gürültüsü olmayan, sakin öyle huzur verici bir yerdir ki isterseniz tüm gününüzü burada geçirebilirsiniz. Meydandaki kahvede ağaçların gölgesinde oturup güzel köpüklü bir türk kahvesi ya da isterseniz capuccino içebilirsiniz. Gazetenizi ya da kitabınızı okuyabilirsiniz. Kariye Müzesi oturduğunuz yerin tam karşısında. Ayasofya gibi 6. y.y.Bizans döneminden kalan bu kilise Osmanlı zamanında camiye çevrilmiş Cumhuriyet’ten sonra ise müze olarak ziyarete açıldı.

İçeri girdiğinizde şaşıracaksınız. Dışarıdan karanlık hatta kasvetli gibi görünen bu küçük müze içeri girdiğiniz anda muhteşem mozaik ve freskleriyle gözünüzde adeta bir mücevher gibi pırıldar. Barındırdığı tarihi zenginliğiyle, dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan tasvirleriyle , hele hele "Diriliş" in canlandırıldığı fresk sanatıyla bir dünya şaheseridir. Mozaik sanatı özellikleriyle ünlü Kariye Müzesini hepimiz biliriz ama kaçımız gidip görmüşüzdür ki?

Eğer eski kültürlere ilgi duyuyorsanız size daha iyi bir haberim var. Buraya gelmeden Tepebaşı’ndaki Pera Müzesi’ne de uğrayacak olursanız Kariye’yi var eden iki önemli kişiyi ve binanın önceki durumunu anlatan ilginç bir sergiyle karşılaşacaksınız. "Bir Anıt, İki Anıtsal Kişilik" adlı bu sergi, 14. y.y devlet ve bilim adamı Teodoros Metokhites’in onardığı kilise ve yaptırdığı Kariye mozaikleriyle, 1950’lerde harap olmuş ve yıkılmış olan binanın Amerikalı Thomas Whittemore tarafından nasıl tekrar İstanbul’a kazandırıldığını belgeleyerek tarihe ışık tutuyor.

Pera Müzesi : ( O212 ) 334 99 00 Haftaiçi : 10.00- 19.00
Pazar : 12.00- 18.00 P.tesi kapalı

Kariye Müzesi’ni gezmek isterseniz en iyi saatler öğle saatleri. Zira sabah 10-12 veya öğleden sonra 14-16 arası turist grupları geldiğinden bu küçük mekanda pek rahat edemezsiniz. Kariye Müzesi'ni çarşamba günleri hariç, haftanın her günü 09.00 ile 18.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzenin giriş ücreti ise yabancılar için 10, Türk ziyaretçiler için ise 3 YTL.

Kariye Müzesi : +90 212 631 92 41

Kariye’de başka yapacak şeyler de var. Mesela hemen müzenin ve kahvenin etrafındaki hediyelik seramik ve gümüş takı satan mağazaları dolaşabilir burada daha önce pek rastlamadığınız objelerle de karşılaşabilirsiniz.

Ya da daha ilginci hemen Kariye Oteli’nin yanıbaşındaki Fırça Seramik Atölyesi’nde 15. y.y. İznik çinilerinin birebir günümüzde yapılan kopyalarıyla ilgili bilgi alabilirsiniz. Alt kattaki atölyelerinde tornada çömlek işçiliğinin nasıl yapıldığını da gösteriyorlar. Belki siz de yapmayı deneyebilirsiniz. Yalnız hemen söyleyeyim ben denedim göründüğü kadar kolay değil !

Eh artık karnınız acıkmıştır. Şimdi yapacak iki şey var. Ya sabah kahvenizi yudumladığınız meydana döner orada kebap veya tost yiyebilir ya da hemen yanıbaşınızdaki Kariye Oteli altında Osmanlı Yemekleri yapan Asitane Restaurant’ı seçebilirsiniz. Bu restoran eski Osmanlı Sarayı menüsünü tekrar gün ışığına çıkarmasıyla ve yemeklerinin lezzetiyle belki dünyada ilk ve tek. Doğrusu özel olarak ayrı bir yazı konusu olmayı hakkediyor. Bu nedenle önümüzdeki hafta Asitane Restaurant’ı " ÖZEL LEZZET DURAKLARI " adı altında ayrıca yazacağım. Ancak giderseniz mutlaka bal, tarçın ve meyveyle yapılan yemeklerinden birini tadın derim.

Şimdi yaz aylarında büyük şemsiyelerin altında ve yeşillikler içerisindeki bahçesinde hizmet vermeye başladı.

Asitane Restaurant : (0 212 635 79 97 )

Eh buraya kadar gelmişken hemen ana caddedeki Sinan'ın eseri, Kanuni’nin kızı Mihrimah için yaptırmış olduğu camiyi gezmeden olmaz. Yalnız dikkat edin ziyaretiniz namaz saatine denk gelmesin.

Eğer yorulmadıysanız ve hala vaktiniz varsa oradan da bir Pier Loti veya Eyüp’e uzanıverin. Bu haftasonu ben de Amerikalı bir çiftle İstanbul’un tarihi sokaklarında turlayacağım. Kimbilir belki de görüşürüz.

Mine Kavalalı


2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti
Rehberi

Fotograf : Asitane Restaurant bahçesi

 
Toplam blog
: 103
: 2248
Kayıt tarihi
: 26.07.06
 
 

 Hacettepe Üniversitesi'nde Psikoloji okudu. İ.Ü. Gazetecilik mezunudur. Öğrencilik yıllarında İn..