Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '07

 
Kategori
Tarih
 

İstanbul' da tarihi 65 Mekan (16 - 20)

İstanbul' da tarihi 65 Mekan (16 - 20)
 

16) Sterkoraria Pyle : Bu iki kelimelik mekan adı eski Yunanca'da Ahırkapı anlamına geliyormuş. Dikkat edersiniz bu semt hala vardır. Semt imparator I.Basileos tarafından yaptırılan ahırların hemen yanında kurulmuş. Osmanlı döneminde padişah atlarının bulunduğu "Has Ahırı"na ev sahipliği yapmış.

17) Tsoukanestrion : Ahırkapı'daki kraliyet ahırlarının hemen yanındaki bu geniş düzlük, Bizans imparatorlarının soylularla polo oynadıkları meydanmış. Osmanlılar bu düzlüğü cirit oyunu için kullanırlardı. "Cindi" yani cirit anlamına gelen bu Osmanlı meydanının adı polo unutulunca "Cinci Meydanı"na dönüştü. Şimdi bu meydan, Küçük Ayasofya Camii'nin hemen yanında yer alıyor.

18) Boukoleon Sarayı : M.S. 717 yılındaki Arap istilası sırasında en şiddetli çarpışmaların yapılığı yer. Arap kuşatması yüzünde tam 12 ay saraya yardım getirilememişti. Bu kuşatma, III. Leon'un yaptırdığı dev mancınıklarla ancak sonlandırılmış. Mancınıklardan atılanlara "rum ateşi" deniyormuş bu arada. bugün sahil yolundan sarayın ön cephesini rahatlıkla görebilirsiniz. Bu sarayın birbaşka özelliğide, imparatorun denize girmesi için yapılmış "İmparator Merdiveni"ne sahip olmasıydı.

19) Hormisdas Sarayı : Bugün küçük Ayasofya'nın bulunduğu yerde, caminin kapladığı alandan daha geniş bir saraymış. Saray adını I.Constantine'e sığınmak zorunda kalan Sasani prensinden almış. Bu saray politik nedenlerden ötürü ovuşturmaya uğramış kişilerin sığınma mekanı olmuş. İmparatorlar bile buraya sığınan kişileri çıkartamıyordu. Bu saraya sığınan en ünlü kişi inanmayacaksınız ama bir papaydı! Papa Vigilius ömrünün son sekiz yılını İstanbul'da geçirmiş. Monofizit inancı konusunda imparatorlarla ters düşünce içerdeki imparatorların adamlarınca dışarı atılmış ve bu olay dönemin en büyük skandalı olmuş.

20) Sergios Ve Bakkhos Kilisesi : Küçük Ayasofya'nın zamanın bir kilise olduğunu biliyor muydunuz? Kareye yakın dikdörtgen bir yapının üzerine sekizgen bir kubbesi varmış. İtalya seferi başarısından sonra, Ravenna kentine inşaa edilen ünlü San Vitale kilisesinin planı, Küçük Ayasofya'nın kopyasıdır.

 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..