Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '06

 
Kategori
Haftasonu
 

İstanbul'a yakın denizler

İstanbul'a yakın denizler
 

İstanbul bir deniz memleketi ama denize girebilmek, doyasıya yüzebilmek pek de mümkün değil. 25 sene önce süreyyapaşa plajı diye bir yer vardı ve ben orada yüzme öğrenmiştim. şimdi sadece istasyon ve durak olarak adı var. caddebostan plajı da o zamanlar vardı ve şimdi tekrar var ama gönül rahatlığıyla yüzmek zor. silivri tarafına doğru gittiğimizde, kumburgaz, selimpaşa gibi yazlık bölgeleri var ama oradaki deniz için de iyi izlenimlerim yok. kilyos ve şile, hafta sonları tam bir curcuna. deniz de haliyle bu kalabalıklardan nasibini alıyor. bir de tehlikeli dalgalar cabası.

şile'yi 14 km. kadar geçince akkaya plajı var. burası nisbeten güzel ve temiz bir denize sahip. kalabalıkla aram iyi değil derseniz, pazar günü yerine cumartesi gitmekte fayda var. yeşim kamping denen yerden şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz ama arabanızı erken gidip dışarda bırakırsanız, 15YTLlik park parası da cebinizde kalır. Geç giderseniz, yer bulma imkanınız olmayacağı gibi tek şeritli yoldan geri çıkmakta da zorlanırsınız. konaklamayı düşünürseniz aynı yerde, woodyville adında ağaç ev hizmeti sunan bir yer daha var ama bence pahalı.

akkayadan da 10km. kadar daha devam edince karacaköy diye bir yere varırsınız. burada köy kahvesinin yanındaki manzarada çay molası verebilirsiniz. küçük bir bakkaliye işleten 60 yaşında bir amca, güleryüzüyle ilgilenir sizinle. ayrıca, karacaköy'ün tarihiyle ilgili rehberlik bilgilerini de size anlatmaktan zevk duyacaktır. çaylar, sahibi edirneli olan köy kahvesinden gelir. isterseniz, yanınızda getirdiğiniz nevaleyi de bu manzaradaki iki adet piknik masasından birinde yiyebilirsiniz.

molanız bitince, buranın hemen 20metre ötesinden aşağıya inen yoldan denize ulaşabilirsiniz. kapalı küçük bir koy olduğu için şirin ama kalabalık olunca biraz köpüklü bir görüntü alabiliyor deniz. yine de denenebilir ama burada şezlong, şemsiye gibi lüksler beklemeyin. aslında 15-20YTL civarında olan bu şemsiyelerden bir tane edinip arabaya koymak en iyisi galiba..

burayı da beğenmediyseniz, bir sonraki durak, ağva'ya varmadan 3km. önceki kurfallı plajı. buraya araba girişi 10YTL. 2 şezlong bir şemsiye için de yine 10YTL veriyorsunuz. pazar günleri kalabalık olsa bile çok büyük bir plaj olduğundan rahatsız etmiyor. zaten burada açık deniz var ve gerçekten temiz. az da olsa dalgaların getirdiği küçük deniz anacıklarına rastlamak mümkün. 3km. sonra ağva plajı var ve burası da oldukça geniş. denizini tecrübe etmedim ama kurfallı ile aynı olsa gerek.

yola erken çıkarsanız ve toplamda 150km.yi göze alırsanız, ağvadan 50km. sonra izmitin kandıra ilçesini geçer geçmez kerpe beldesi var. burası genişçe bir kapalı koydan oluşuyor. merkezinde kendi halk plajı var ve ücretsiz. ayrıca yemek için güzel alternatifler var. deniz kenarındaki kaptan cafe-restoranın karışık ızgarası çok başarılı çünkü bu bölgenin etleri güzel. servis de sıcak ve canayakın. karagöz restoran da balıklarıyla methediliyor ama denemedim. halk plajının hemen yanında kişi başı 10YTL alınan, buna karşılık duş, tuvalet, soyunma kabini ve minderlerde çim üzerinde yayılma imkanı sağlayan kerpe beach club var. belli ki yeni bir tesis ve biraz acemiler. deniz burada gerçekten çok güzel ama beton yürüme yolundan denize inmek için küçük bir merdiven bile düşünülmemiş. belki de yapacaklardır. ben buraya hafta içi gittim ve çok tenhaydı ama hafta sonu durumu ne olur bilmem. belki fiyat da değişiyordur.

gece konaklamak isterseniz bir çok pansiyon var ama deneyimim olmadığı için öneremiyorum. ancak merkeze ulaşmadan 1-2 km. önce kerpe otel var. yarım pansiyon kişi başı 55YTL istiyorlar. ilgili, sıcak bir personeli var. denize girme alanı olarak küçük şirin bir platform yapmışlar. benim gittiğim gün yan taraftaki kum yığınınından dolayı deniz, kum rengi almıştı ama bu her zaman olmayabilir. yani burada konaklayacaksanız, denize de buradan girebilirsiniz. bir de otel varuna var ki, 4 yıldız olmasına rağmen evlere şenlik. personelin çok ilgili olduğu söylenemez. sezon ortası olmasına rağmen, benim gittiğim gün plajlarında kocaman bir kepçe çalışıyordu. kendi plajı ve iskelesi mevcut. eğer hazırlıklarını tamamlarlarsa ve personel de biraz ilgili olursa, kişi başı yarım pansiyon 90YTL vermeye belki değer. deniz manzaralı, temiz odalarda konaklama ve deniz tercih etmeyenler için kapalı havuz imkanı var.

giderken keyifli sahil yolunu tercih edip yolu uzattıysanız, dönüşte kandıra üzerinden izmite geçip, oradan da tem otoyolundan istanbula geri dönebilirsiniz. mesafe yine aynı ama yol tabi ki daha rahat olacaktır. tabi buna, arabayı kullananın karar vermesinde fayda var çünkü keyifli sahil yolu gerçekten çok virajlı ve azami dikkat gerektiriyor ki bu da ilave yorgunluk yapıyor.

kandıra'dan izmit'e doğru yolun hemen başında bir market var. hemen yanında da bir fırın. kandıra yoğurdu ile karadeniz ekmeği, pidesi almak mümkün. gerçi bu marketten aldığım yoğurt biraz ekşiydi ama 20 gün boyunca ekşimeyen, marka yapay kültür yoğurtlarından daha iyidir herhalde. tabi, koyun yoğurdu olduğu için tadının biraz ağır olduğunu da hatırlatmamda fayda var. 3kg'ına 7.5YTL ödedim. biraz pahalı mı ne??

deniz keyfiniz bol olsun

 
Toplam blog
: 66
: 2742
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

MBA değil ama HBA (Herşeyi Bilen Adam) yapmış birisiyim. Hemen her konuda fikrim var ama hiç fikr..