Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '11

 
Kategori
Haber
 

İstanbul’da ''Suç ve Ceza'' festivali…

İstanbul’da ''Suç ve Ceza'' festivali…
 

Kadına şiddet uygulayanların savunmalarında, ‘Öyle Bir Geçer Zaman Ki’nin Ali Kaptan’ından etkilendiklerini söyledikleri; kocalarının kötülüğünü sorgulamak yerine suçu hemcinslerinde arayan kadınlarınsa ‘kötü örnek’ Karolin’in yollanmasını Bakan’dan talep ettikleri, ülkemiz gerçeklerinden! Suçluları kahramanlık övgüsüyle veren ‘Ezel’ türü yapımlardaki ‘hukuku bırak, başının çaresine bak’ güdülemesi de meydanda. Gerçek tecavüzlerin unutulup Fatmagül’ünkiyle uğraşılması, ardından Cemile’nin tecavüze uğramaması için dizi tutkunlarının harekete geçmesi, toplumsal bakışın yansımaları. Bu hakikatlerin bilincindeki İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi de, insanların her alanda olduğu gibi adalet konusunda da TV-Sinema yapıtlarından etkilendiğini göstermek, suç ve ceza kavramlarını yapımlar üzerinden irdelemek için kolları sıvamış! 

Toplumsal değişimin ve adalet süreçlerinin incelenmesini, farklı ülkelerin sistemlerini yansıtan filmleri karşılaştırma yoluyla yapmak üzere düzenlenen ‘Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’, bu alanda bir ilki temsil edecek! 23-30 Eylül arasında Başakşehir Belediyesi işbirliğiyle, hukuk ve sinema dünyasını bir araya getirecek olan festival, İstanbul’u kültürel ve akademik açıdan dünya gündemine taşıyacak yepyeni bir etkinlik. Ana teması ‘Darbeler’ olarak belirlenen festivalde, aile içi şiddeti işleyen ‘Toplumun Adaleti’, mafya türü suçların ele alınacağı ‘Suç Hikâyeleri’, işkence ve savaş suçu gibi hak ihlallerinin konu edildiği ‘Askıda Hukuk ve İnsan Hakları’yla adaletin yetersiz kaldığı durumları örnekleyen ‘Terazi Dengesini Kaybederse’ başlıkları dikkat çekmekte! 

Beyoğlu sinemalarının yanı sıra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’yle Başakşehir Belediyesi salonlarında, uluslararası alanda isim yapmış akademisyenleri halkla buluşturacak olan festivalin, suç ve ceza kavramlarına farklı bakış açıları getiren sinema yapıtlarıyla, adaletin bireye ve topluma yaklaşımını sorgulayarak, sosyal-sanatsal uyanış yaratması beklenmekte… 

Anibal Güleroğlu 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..