Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

19 Ocak '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İstanbul'da Tanzimat Öncesi Rum Ortodoks Kiliseleri - Zafer Karaca Sergisi

İstanbul'da Tanzimat Öncesi Rum Ortodoks Kiliseleri - Zafer Karaca Sergisi
 

Sergi Davetiyesi:Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu


''İstanbul'da Tanzimat Öncesi Rum Ortodoks Kiliseleri'' Zafer Karaca Sergisi: Sismanoglio Megaro

İstanbul, 1200 yıla yakın süre zarfında Bizans İmparatorluğu’nun merkezi olup ve devamında Osmanlı Devleti’nin başkenti olarak önemini korumuştur. Bizans’taki Rum Ortodoks kiliseleri, Osmanlı döneminde yönetimin kuralları çerçevesinde biçimlenmiş; bir kısmı yeniden yapımlar ya da çeşitli onarımlar sonucu varlıklarını korumuştur. İstanbul’un tarihi içinde, Rum toplumunun geçmişiyle bağını oluşturan bu üstün kültür varlıkları, Bizans’tan Osmanlı’ya taşıdıkları etkiler ve izlerle dönemlerine tanıklık ederek günümüze gelmiştir. Bu kültür varlıkları aynı zamanda İstanbul’un zenginlik kaynağı olup, çok yönlü kültürü ile bu yörenin gelişimine önemli derecede katkı sağlamıştır ve sağlamaya devam edecektir.

2008 yılında yayınlanan “Istanbul’da Tanzimat Öncesi Rum Ortodoks Kiliseleri” kitabının fotoğraf sergisi yazarı olan Zafer Karaca tarafindan Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu bünyesinde kapılarını 19 Ocak 2010 tarihinde halkın beğenisine açtı. 53 Rum Ortodoks kilisesinin fotoğraflarının ve açıklamalarının yer aldığı sergi hafta içi her gün 16.00-20.00, hafta sonları 12.00-20.00 arası ziyarete açık olup 21 Şubat 2010 tarihinde sona erecektir.


Sergi Adresi : Sismanoglio Megaro
İstiklal Cad. No 60

Zafer KARACA:

1953'te dünyaya geldi. 1979 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni, 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji-Sanat Tarihi Bölümü'nü bitirdi. Aynı üniversitede Bizans Sanatı dalındaki lisansüstü eğitimini, "İstanbul'da 1453 Sonrası İnşa Edilen Kiliseler" adlı Yüksek Lisans Tezi ve "İstanbul'da Tanzimat Öncesi Osmanlı Dönemi Rum Ortodoks Kiliseleri" adlı Doktora Tezi ile tamamladı. İstanbul'da Rum kiliseleri konusunda sürdürdüğü çalışmalarının yanısıra, Artvin ve çevresinde bulunan Gürcü kiliselerine ilişkin araştırmalara katıldı. Çeşitli dergilerde yazar ve yönetmen olarak yürüttüğü yayıncılık çalışmaları kapsamında 1994-2000 yılları arasında TÜBİTAK'ta Bilim ve Teknik Dergisi, Bilim Çocuk Dergisi ve Popüler Bilim Kitapları'nın yayın yönetmenliğini yaptı. Halen Sabancı Üniversitesi'nde yayın yöneticisi olarak çalışmaktadır.

''İstanbul'da Tanzimat Öncesi Rum Ortodoks Kiliseleri'' sergisinin açılış resepsiyonu 18 Ocak 2010 Pazartesi, Sismanoglio Megaro'daydı. Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğunun (Consulate General of Greece) davetlisi olmaktan onur duydum. Bu çok özel sergiyi herkese tavsiye ediyorum. Tek kelimeyle muhteşemdi. Sayın Zafer Karaca'yı bir kez daha kutluyorum.. Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğuna bu nazik davetleri için, teşekkür ediyorum.

Saygılarımla.

''Melekler yüreğinizden öpsün''

Sabiha Rana

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..