Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '07

 
Kategori
Tarih
 

İstanbul'da tarihi 65 mekan (30 - 35)

İstanbul'da tarihi 65 mekan (30 - 35)
 

31) Hagios Polyekteus : Bu isim isim bir kiliseye aittir. Tam olarak yerini söyleyecek olursam, Unkapanı'ndan Aksaray'a doğru giderken, Haşim İşcan geçidinin hemen sağına düşen Saraçhane Parkı'nda, çukurluk bir yerde duran kalıntıların olduğu yerde idi diyebilirim. Bu kilisenin özelliği, kudüs tapınağının boyutlarına uygun olan mimarisiydi. Son Roma İmparatoru'nun kızı Anikia tarafından, imparatorun adıyla anılan semtte yaptırılan bu kilise, aslında Ayasofya'nın da öncüsüymüş. 1204 de Latin işgali sırasında yağmalanmış. Kilisenin eşsiz güzellikteki sütunlarından iki tanesi bugün Venedik'teki San Marco Katedralini süslemektedir.

32) Praitorion : M.S. 408 - 450 tarihleri arasında II. Theodosios döneminde yaptırılan ilk vilayet binasıdır. Bugün ise, Cağaloğlu yokuşunda bulunan Vilayet binasının hemen altındadır. Bugün bu yapı aşağı yukarı aynı yerdedir.

33) Myrelaion Sarayı : Laleli' de Sait Efendi Sokağı'ndadır. M.S. 920 - 944 tarihleri arasında I.Romanos yaptırmış fakat daha sonra burayı manastıra çevirmiş. İmparator, sarayın altına bir de bodrum yapılmasını ve burasının aile mezarı olarak kullanılmasını vasiyet etmiş. Bu manastır Türkler kenti ele geçirdiği zaman çoktan yıkılmış bir vaziyetteymiş. Bu sarayın yerinde bugün Sultan II.Bayezid zamanında yaptırılan Laleli"Bodrum" Camii bulunmaktadır.

34) Gastria Manastırı : kocamustafapaşa Mahallesi ile Cerrahpaşa arasında, bugün Sancaktar hayrettin Mescidi olarak bilinen yapı, eski Gastria manastırı'nın mezar şepelidir. Mananstırın ismi bizans efsanelerinden gelmiş.

35) Theototkos Peripletos : M.S. 5. yüzyılda bir su kaynağının yanına kurulan manastır, bugün İstanbul halkı tarafından "Sulu Manastır" olarak bilinmektedir. Sular kesildiğinde semt halkı elde bidonlarla önünde kuyruk oluşturduğu bu ayazma, İstanbulluya 1500 yıldır hizmet eidyor.

 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..