Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '07

 
Kategori
Tarih
 

İstanbul'da tarihi 65 mekan

İstanbul'da tarihi 65 mekan
 

İstanbul'umuzun tarihi güzellikleri arasından gezip görebildiğim yerleri size aktarmaya çalıştım. Umarım keyif alırsınız.

1) Eugenios Kulesi : Bugünkü Sepetçiler Kasrı'nın arkasına denk gelen ve Haliç'e girişi kontrol eden kule, artık tarih yazıtının son temsilcilerinden sayılan Filistinli bir adam tarafından, bir kelime oyunu yapılarak "Eulenion"a yani, Constantinopolis'in başına takılmış bir tür "çelenk"e benzetilir. Eugenios Kalesinden Karaköy'e çekilen dev zincir, Bizanslıların başkentini 717'deki arap istilasından korumuştur.

2) Bosphoros Akra : Bugünkü Sarayburnu'nun eski adıdır. "Bizans Kartalı" nın başını anımsatan tarihi yarımadanın "gaga" sını oluşturuyormuş.

3) Arcadianai Kamu Hamamları : Antik Akropol'ün Boğaz'a bakan ve Bahra basamaklarının yakınına düşen bu hamamları, denizden bakıldığında kentin en çok görünen yapılarından biriydi.Constantinopolis, bu hamamlarıyla çok övünürmüş. Sarayburnu taraflarındadır.

4) Zeuksippos Hamamları : M.S. 196 yılında İmparator Severus'un vakfı olarak inşaa edilimiş. Pagan döneminin önemli yapıları arasında yer alan Zeus Hippios Tapınaklarının yerine yapılmasından ötürü Zeuksippos adını alan bu hamamın ısıtma tesisatının bulunduğu kısım, tutukluların yerleştirildiği yer olarak kullanılmış. Bu kutsal sayılan alanın içine 1556 yılında Mimar Sinan, Haseki Hürrem sultan Hamamı'nı inşa etmiştir. Sakın heveslenipde elinizde bohçayla bu hamama gitmeyin. Şimdilerde orası, Kültür Bakanlığımızın turistlere "halı ve kilim satış mağazası"olarak hizmet veriyor.

5) Topoi : Kadıköy'ün antik dönemdeki adının, hemen karşılarındaki yeryüzü cennetini farketmeyen sakilerinden ötürü "Khalkedon" yani körler ülkesi olduğunu biliyrosunuzdur. Peki, Khalkedonlular karşıya baktıklarında nereyi görüyorlardı? Tabii ki "geçerken hayal edilen yer" anlamına gelen "Topoi"kıyılarını...Ahırkapı - İncili köşk arasındaki bu kıyı için zamanında "dünyanın üçe bölündüğü yer" tabiri kullanılıyormuş.
 
Toplam blog
: 88
: 3050
Kayıt tarihi
: 12.04.07
 
 

1982 İstanbul doğumluyum. Yazılım mühendisi olarak çalıştığım bilişim sektöründe fırsat buldukça pek..