Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '10

 
Kategori
Siyaset
 

İstanbul'da trafik

İstanbul'da trafik
 

İstanbul’da trafik düzelmeye yol tuttu. AKP zamanında gelişen Metro sistemi, giderek uzuyor ve İstanbullulara hizmet ediyor, bu inkar edilemez. Yakında Boğaz alt geçidi ile Anadolu bağlantısı kurulacak, bu iş böyle gidecek. Fakat belli ki Trafik İstanbul’da her yıl yine de daha çok karışacak, işin içinden çıkılamaz bir hale gelecek. Ne yapmalı ? Darboğazlar neler?
Neden sıkışıyor trafik onun analizini yapalım.

1. Belli ki Anadolu, artık yerinde oturmuyor, hızla göç ediyor. Köyler önce en yakındaki yerleşim yerine büyük kent merkezlerine, oradan da İstanbul’a göç ediyorlar.. Güney- Doğu’da bu merkezlerin başlıcaları: Gaziantep, Adana, Mersin’dir. Bunlar genellikle atlama taşlarıdır. Oradan ver elini İstanbul. Uzmanlar her yıl İstanbul’a 750 bin yeni insanın göç ettiğini söylüyorlar. Bu göç böyle büyüdüğü sürece İstanbul’un trafik derdi de bitmez, diğer dertleri de.. Peki bunun önlemenin yolu ne? Bunun yolu Anadolu’daki bütün kentleri İstanbul’a çevirmekten geçer; en aşağısından benzetmekten. Niçin İnsanlar İstanbul’a geliyorlar? En büyük nedeni “Özgürlüksüzlük”tür. Evet, insanlar kendi kentlerinde boğuluyorlar. O yasak, bu yasak, o günah bu günah.. Ağa derdi, şeyh derdi, PKK derdi.. İstanbul’da böyle şeyler yok.. Ona karşılık insanların aradıkları her şey var. Basıp gidiyorlar.. Daha çok nedenleri var. O mesele ayrı bir mesele..Bunlar üzerinde ayrıca düşünülmeli..

2. İstanbul eski bir kent. Altı bin yıllık bir kent. Yolları da ona göre. Bütün Anadolu kentlerinin yolları Metro’ya göre değil, eşeklerin geçmesi için yapılmış dar dar yollar.Aslında İstanbul’unki de öyle.. Biz artık Sovyetler gibi, geniş geniş yollar yapma devrini kaçırdık, öyle hiçbir şansımız olmadı (Adnan Menderes dönemini saymazsak..) . İstanbul’a yeni yollar yapmak lazım. Nasıl? Havai hatlar mı yapacağız? Bu şimdilik mümkün değil.. Ama yeraltına inip her ana yolun altına, bir alternatif tünel yol yapılabilir.. Şimdiki teknolojiyle bu oldukça kolay görülüyor. Öyle makineler var ki, günde yeraltında yirmibeş metre kazarak ilerleyebiliyor. Şimdiden başlasak, birkaç yıl içinde kilometreler boyu yer altı yolumuz ve ve buna ek olarak park yerlerimiz olur. Haydi yeraltına. Duymuyor musunuz, Tokyo, 8 kat yer altına inmiş durumda. Yer altı çarşıları var, evleri var.. Hayat artık yeraltında.. Çünkü büyük kentlerde yer üstü çok pahalı..

3. Tabii trafik açısından İstanbul’u yeniden planlamak gerekir. Bu iş deprem planlaması, kentin dönüşümü, çirkinliklerin örtülüp yeni bir dünya düzeninin kurulması işiyle birlikte yürütülürse iyi olur. Bir yerde bir noktadan başlayın. Koca bir Skyskraper dikin, onun yanında bulunan gecekondu (veya eski binalar..) da oturanları oraya taşıyın, ondan sonra yandaki bloğu (yollarıyla birlikte) yeniden inşa edin.. Böyle böyle İstanbul adam olur be.. Siz bile tanıyamazsınız..

4. Yer yer teleferik sistemini kullanın. Kocaman teleferikler yapmak mümkün.

5. Şu Ara-vapurları meselesini yeniden düşünün. Boğaza niçin düzenli ferry’ler işlemez. Komşu kentlere, Bandırma, Tekirdağ niçin saat başı Ferry kalkmaz…

6.Komşu ilerlerle, uçak işletim meselesini yeniden düşünün. Balıkesir, Bursa, Edirne, Eskişehir’e niçin dolmuş uçaklar kalkmaz. (30 yıl önce ben Bandırma’dan İstanbul’a uçakla gitmiştim..Sonra ne oldu…? )

7.İstanbul’a on tane hava alanı gerekir. Bir iki tane yetmez..

8. İstanbul- Edirne arasında artık metro çalıştırılması gerekir. Hızlı tren çalıştırılması gerekir. Bu sayede Edirne İstanbul’un banliyösü olur. Yükü alır. (Oraya atarsınız) Gördünüz mü aklı..

9. Meriç nehrini niçin İstanbul’a akıtmıyorsunuz? Hem İstanbul’un sürekli su ihtiyacını karşılarsınız. Hem de bir su yolu kazanmış olursunuz. Ferry boat çalıştırırsınız. Nasıl mı? Allah size akıl ve mühendisler vermiş, biraz da onlar düşünsünler. Meriç’ini sınırdaki kotu İstanbuldan yüz metre yüksektir. Su gelir. Yapılacak şey 50 senedir konuşulan, ancak bir türlü yapılamayan Bulgar-Türk sınırındaki Barajı yapmak . Gidin görün..Mümkün ama , olmuyor, Niye? Güzelim Meriç de tatlı sularıyla güle güle Ege’ye dökülüp gidiyor.Onu salına salına İstanbula getirseniz.Hem beleş tatlı su kazanmış olursunuz. Hem de arazileriniz değerlenmiş olur. Avrupa’daki kanallar sistemini düşünün, yok mu? Çok mu garip.

10. Kıs kıs gülüyorsunuz di, mi? PARA YOK, di mi? Evet para yok.. Köprüleri satıyorsunuz, yolları satıyorsunuz.. Ama para yok.. Bence İstanbul’u satın, böylece kolayca para kazanırsınız..Veya elli seneliğine kiralayın.. Gördünüz mü.. Ne akıl..?

İşte bakın görün, İstanbul’un trafik sorunu on dakikada nasıl çözüldü.. Allah akıl versin, bütün bunları yazana da, okuyana da..Yapmayana da.. Ne dersiniz.?

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..