Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

İstanbul’da yaşamak mı?

İstanbul’da yaşamak mı?
 

İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından hazırlanan, ''İstanbul Tüketim Eğilimi ve Talep Potansiyeli Hane Halkı Araştırması"nın sonuçlarına göre, İstanbul'da asgari düzeyde aylık yaşayabilme maliyeti 2 bin 148 lira, normal düzeyde 3 bin 570 lira ve iyi düzeyde ise 6 bin 356 lira gerekli.

Bu araştırmada hane halkının aylık kira ödemesinden, kullandığı ısınma türüne, eve günlük gazete alma alışkanlığından, günlük ekmek tüketimine, kredi kartı sahipliğinden, sosyal aktivitelere katılım durumuna kadar birçok başlık yer aldı.
 
Araştırmaya göre İstanbul'da ilçeler arası farklılaşmaların, hem gelir düzeyi hem de tüketim kalıbı ve tercihleri açısından, iki farklı İstanbul'dan bahsedilebilir. Bir yanda haftada bir-iki defa et, tavuk ya da balık yiyemeyenler, yılda bir kere bile tatile gidemeyenler; öte yanda harcama kapasitesi oldukça yüksek olan bir kesim.
 
Bir yanda günde ortalama 5 ekmek tüketen Bağcılar, Avcılar, Sultanbeyli ilçeleri, öte yanda 2 ekmeğin altında günlük tüketimi olan Beşiktaş, Adalar var. Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu, Bakırköy ve Ataşehir ilçe içi farklılıkların en rahat gözlendiği ilçeler olarak göze çarpıyor. Toplumun tüketim eğiliminin geliriyle doğrudan doğruya ilişkili olmadığı ve tüketim toplumu haline dönüştüğümüzü ortaya çıkarıyor.
 
İstanbulluların yaklaşık yarısı ekonomik gerekçelerden dolayı tatil yapamıyor. Ama yüzde 50'si akıllı telefona sahip, yüzde 53'ünün evinde ise plazma ya da LCD/LED televizyon var.
 
Araştırmanın sonuçları göz önüne alındığında asgari ücret kadar konut kirası ödenmesi durumunda İstanbul'da yaşamak ısınma(yalıtım), evin küçük olması ve rutubet problemleri v.s.. çeşitli sorunları ile zor olduğu bir gerçek.
 
*****
 
''Şimdi istanbul’da olmak vardı... Püfür püfür bir vapurun yan tarafında
Şuanda istanbul’da olmak vardı ... Yeni cami de mısır atmak kuşlara
Köprüde balık ekmek yemek... Dolmuşa hadi gidelim demek
Ver elini yenikapı ver elini bebek,tarabya... Şuanda oralarda olmak vardı ya
Şimdi istanbul’da olmak vardı ... Boğazda köhne bir iskelenin yamacında
Tabakta kavun peynir... Kadehte buz gibi rakı
Dilimde yarı acı yarı tatlı bir şarkı... Şuanda istanbul’da olmak vardı.'' derken.
Hangisi daha zordur  İstanbul’dan uzak olmak mı,  İstanbul’da yaşamak mı?
 
 
Toplam blog
: 77
: 603
Kayıt tarihi
: 28.12.12
 
 

Lisans, Serbest, Mesleki konular ve mevzuat değişiklikleri  ''İnsanın en büyüğü, en yüksek mevkid..