Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '08

 
Kategori
İstanbul
 

İstanbul'dan Üsküdar'a

İstanbul'dan  Üsküdar'a
 

İstanbul metropol kent merkezi alanı haritadan taşmaktadır.


İstanbul yönetilemiyor mu? Neden yeni ilçeler ihdas (yeniden kurma) ediliyor. Geçici (acil) çözüm yerine kalıcı ve köklü idari çözümler düşünmek neden akla gelmiyor?

Bunu düşünen olabilir ama niçin radikal kalıcı bu konular gündemde konuşulup tartışılmıyor. Demokratik ve katılımcı çözümler önceden tartışılırsa daha olumlu tepkiler olur.

Bugüner de nerede kaç ilçe kurulacağı bu yapılanmanın maksadının seçim amaçlı düşüncelerden kaynaklandığı gibi tartışmalar dolaşmaya başlamıştır.

Kamu harcamalarında tasarrufa gidilmesi gerektiği çok kere gündeme getirilmektedir. Bu nedenle geçen yıllar içinde birçok kuruluş ve bakanlık reorganize edilerek ya kapatıldı bazı birimler ya da bileştirildi. Kamu reformu olarak bir çok tartışmalarla tasarruf maksatlı bu düzenlemelerin yapılma gayesi çabuk unutulduğu herhalde.

Ama bazı organizasyonlar zaruri de olabilir, İstanbul ve bazı büyükşehir kentleri bulunan ilerin durumu yeni çözüm arayışlarını gerektirebilir.

Gereği halinde cesaretle ama siyasi ve politik amaçlar güdülmeden hakkaniyet gereği yeni açılım ve idari organizasyonlar yapılarak ihtiyaç olan kuruluşlar ihdas edilmelidir.

İstanbul için öncelikle koordinasyon ve protokol için metropol valiliği oluşturulmalıdır. Bu makamın altında ve diğer valilikler katagorisinde en az iki İl oluşturulmalıdır. Anadolu yakası ve Rumeli yakası olarak İki İl düzeleneceği gibi, Kent Valiliği ve İl Valiliği olarak da değişik yapılanmaya gidilebilir.

Bu durum diğer İzmir ve Ankara içinde düşünülebilir.

İstanbul için acil İl ve Valilik yapılanması zorunludur. Bugün bu geniş ve her yönü ile yoğun idari alanlar vali muavinlerince yönetilmeye çalışılmaktadır.

Ancak il idaresi ve yeni ilçelerin kuruluşu gündeme getirilirken; İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde vaya katılımının olduğu ekonomik ve hizmet kuruluşlarının, Devletin genel yapısındaki özelleştirme politikalarının tersine alabildiğine genişleyip büyümekte olduğu görülmektedir.

İstanbul'u ilçe belediyeleri olarak yönetemeyen bugünkü büyüklükleri bölmeyi düşünmek için ilçe kuruluşları oluşturmak düşünülürken Büyükşehir belediyesininde her işin üstesinden gelip gelmediği tartışılmalıdır.

İstabul olarak il yapılanmasının metropol il olarak yeniden yapılanması ile Büyükşehir Belediye yapılanması da İkiye ayrılacaktır.

Belediyeye bağlı hizmet kuruluşları şirketler belediyelerin bünyesinde çalışmalarına devam etmeleri ile birlikte daha bağımsız idare edilebilen kuruluşlar ya özelleştirlmeli ya da ilgili bakanlıklara bağlı bölgesel kuruluşa bağlanmalıdır.

Yoksa seçim yaklaşıyor o nedenle yeni düzenbazlıkların ve devleti bu nedenle kullanılmasının düşünülebileceği girişimlere tenezzül edilmemelidir.



Nariçi :22.02.08

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..