Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '17

 
Kategori
Güncel
 

İstanbul Depremi, İzmir'in "Felaketi" Olacak!

İstanbul Depremi, İzmir'in "Felaketi" Olacak!
 

Kayserililere atfen anlatılan bir fıkra vardır: Padişahın biri kendisine gelen ülkedeki her afet ve felaketten sonra şöyle ferman buyurup ardından dua ediyormuş: O şehrimize geçmiş olsun, felaket uğrayan kullarımın her türlü ihtiyacı giderilsin, her türlü yardım acilen yetiştirilsin...Rabbim Kayseri'yi böyle bir felaketten korusun!"
 
Deprem, yangın, su baskını...Her türlü felaketten sonra padişah hep bu duayı yapıyor, sonunda Kayserili kulları için sağlık ve selamet diliyormuş...
 
Sonunda vezir dayanamamış padişaha sormuş: "Sultanım, her felaket haberinden sonra, o şehirdeki kullarınıza geçmiş olsun diyorsunuz ama sonunda hep Kayserinin böyle bir felaket yaşamaması için dua ediyorsunuz, bunun hikmeti nedir?"
 
Padişah demiş ki; "Başka şehirlerde böyle felaketler olursa, çalışır çabalar kullarımızın mağduriyetini gideririz...Ancak böyle bir felaket Kayseri'de olursa, Kayserililer ülkenin çeşitli yerlerine dağılır ve gittikleri yerde tüm ticari hayatı ele geçirirler...İşte asıl felaket o zaman olur!"
 
Tabii bu fıkra, Kayserilinin ticari yeteneğine vurgu yapmak için uydurulmuştur...Ancak, bugün bu fıkrayı İstanbul için uyarlarsanız hiç de uydurma olmayacak, mazallah tam bir gerçeğe dönüşücektir. Şöyle ki:
 
Allah korusun ama eğer İstanbulda beklenen deprem gerçekleşirse, İstanbullular İzmir başta olmak üzere Türkiyenin şehirlerine dağılacak ve oralardaki araziler, arsalar tarumar edilecek, arsa ve ev fiyatları fırlayacak, şehrin yerlileri büyük mağduriyet yaşayacak...
 
Aslında bu senaryo özellikle İzmir için gerçek olmaya başladı bile...İstanbul, Türkiyenin mega kenti ve nüfüs yoğunluğu da orda para bolluğu da orda...Böyle olunca, İstanbul dışarı çıktı mı gittiği yer çekirce sürüsü uğramış gibi olmaya mahkumdur...
 
Abarttığı mı düşünüyorsanız şu Kuşadası'nın, Bodrumu'un, Marmaris'in ve nihayet Çeşme'nin başına gelenlere bir bakın...Hepsi otuz sene içinde küçük birer İstanbul olmadı mı?
 
Bugün İzmir'in kıyı kesimlerinde arsa ve ev fiyatları astronomik rakamlara ulaştı...Çünkü İstanbullu, eğer İstanbuldan çıkarsa öncelikle İzmiri tercih ediyor. Bu durumda İzmir'i hızla İstanbullaştırıyor...
 
Oysa İzmir, ortalama insanın, emekli ve memurun rahat yaşayabildiği bir kentti bugüne kadar...İstanbul hızla İzmir'in bu özelliğini kaybettiriyor.
 
İzmir'de yaşayan biri olarak ben de tıpkı fıkradaki o padişah gibi İstanbullular için dua ediyorum:
 
"Allahım ülkemizi, milletimizi ve tüm memalik-i İslamiyeyi her türlü semavi ve arazi felakatlerden koru...Bu felakatlere uğramış insanlara yardımını esirgeme...Ve İstanbullu kullarını böyle felaketlerden(özellikle deprem felaketinden) muhafaze eyle! -ki bizde şehirlerimizde rahat yaşayalım-"
 
Amin!
 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..