Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '17

 
Kategori
Güncel
 

İstanbul depremi mutlaka olacaksa bu şehirden gidelim

İstanbul depremi mutlaka olacaksa bu şehirden gidelim
 

50 bin kişi ölecek…100 bin kişi yaralanacak… Deprem kesin… Bugün de olabilir, 10 yıl sonra da… Tedbirler yetersiz…

Normalde halkta panik ve korkut yaratmasın diye deprem ile ilgili tahminler abartılmadan verilmeye çalışılır ya biri de ben isem internet ve medya kendine konu ve haber bulmak için artık her şeyi o kadar çok kurcalıyor ki deprem konusundaki bu hassasiyeti korumak mümkün değil.

En tepedeki sorumluların deprem geliyor diye bağırmaları biraz kendilerini göstermek için olsa da ellerinde gerçekçi veriler olmadan sesleri bu kadar çıkmaz.

Tamam, artık bu işin konuşacak bir tarafı kalmadı; peki, napacağız? Herkes evinin 99 depremindeki durumuna bakarak yıkılmayabileceğini düşünüyor. Malum o deprem de 7,4 idi. Tamam ama o deprem ta Kocaeli’ndeydi, bu yanı başımızda. Hem muhtemel depremin tahmini sonucu zaten verildiği için şöyle olur böyle olur demeye gerek yok.

Ve görüldüğü kadarıyla yapılacak şey ya bu sonucu bekleyeceğiz ya da İstanbul’u terk edeceğiz. Benim evim sağlam diyenlerin dışında kime isabet edeceği bilinmediği için bana bir şey olmaz deme şansımız yok. Üstelik evim sağlam diyenlerin evlerinin ne kadar sağlam olduğu da bilinmiyor.

Ne zaman olacağı belli olmayan böyle muhtemel bir depremde kesinlikle yıkılır denilen evlerin boşaltılıp mühürlenmesi; ama nasıl olacak işte. Ne zaman olacağını bilmiyorsun ki, bu insanlar aylarca yıllarca nerede kalacaklar?

“İstanbul’u terk edelim” ise ne yapacağını şaşırmış pisipisine ölmek istemeyen insanların söylemi. “Tek parça kırılır, yazın olur, gündüz olur…” gibi ucuz temennilere bel bağlanamaz. Allah yardımcımız olsun deyip beklemek de olmaz. Yine de yüzde yüz yıkılır denilen evlerin boşaltılması, herkesin oturduğu evlerin depreme dayanıklılığını ölçtürmesi, bölge bölge arazi-zemin etütleri yapılarak riskli bölgelerin belirlenmesi ve çalışmaların buralarda yoğunlaştırılması gibi şeyler beklemeden yapılmalı. İnsanlara deprem bilinci verilmesi bana biraz hikâye geliyor; çünkü ev başına yıkılınca kimsede bilinç kalmaz. Örneğin çıkmayın denilerek insanlar yanıltılıyor, birinci katta oturuyorsam kapıya on adımsam niye çıkmayım ki…

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..