Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '10

 
Kategori
Kitap
 

İstanbul Hatırası / Ahmet Ümit

İstanbul Hatırası / Ahmet Ümit
 

İstanbul Hatırası / Ahmet Ümit


“İlk kurban Sarayburnu’nda, Atatürk heykelinin hemen önünde bulunmuştu. Cesedin kolları yukarıya doğru uzatılmış, avuç içleri birbirine bakacak şekilde, elleri naylon iple bileklerinden bağlanmıştı. Cesedin iki yana açılmış ayakları deniz yönüne çevriliydi. Ölünün ayaklarının işaret ettiği yerde, iki çilekeş şehir hatları vapuru, denizin iki ağır işçisi, usulca kıpırdayan maviliğin üzerinde köpükten şeritler bırakarak geçiyordu. İnce bir esinti vardı Sarayburnu’nda. Süt mavisi bir aydınlık. Ortalık mis gibi deniz kokuyordu. Gökyüzünde solmakta olan yarım ay hem cesede hem de vapurlara eşlik ediyordu….”

Tek kelimeyle harika, soluksuz okuduğum, yine mükemmel bir Ahmet Ümit kitabı.

Gece ve Sis’ten tanıdığımız eski dostlar, başkomiser Nevzat, yardımcıları komiser Ali ve Zeynep’in cinayetleri çözmek için gösterdikleri amansız mücadele ve gelişen olaylar zinciri, Ahmet Ümit’in muhteşem kurgusu ve kalemiyle kusursuz anlatılmış.

İlk ceset bulunduğunda elinde bir sikke bulunuyor. Henüz bu cinayet esrarını korurken, hemen ardından diğer bir ceset, sonra başka bir ceset, sonra diğeri ve diğerleri…

Bütün cesetlerin ortak noktası ellerinde bir sikke bulunması ve her cesedin İstanbul’un farklı bir dönemine, farklı bir hükümdar ve farklı tarihi eserlerine gönderme yapıyor olması.

Cinayetler bize başkahramanı İstanbul olan harika bir hikâye anlatıyor. Son derece doyurucu bir İstanbul tarihi de sunuluyor okuyucuya. İstanbul’un muhteşem tarihi panaroması, cinayetler çözülürken perde perde karşımıza çıkıyor.

Kitabın ilk sayfalarından itibaren katilleri tahmin ettim. Yine de kitabın sonlarına doğru, acaba yanıldım mı diyerek heyecanla bitirdim kitabı. Sonuç tahmin ettiğim gibiydi, yanılmamıştım.

Katillerin kim olduğunu tahmin etmeme rağmen, neden sorusuna cevap verememiştim, Ahmet Ümit harika kurgusuyla bu soruma da beklenmedik ve doyurucu bir cevap vermişti.

Ahmet Ümit’in, Sis ve Gece, Beyoğlu Rapsodisi ve Şeytan Ayrıntı’da gizlidir kitaplarından sonra en beğendiğim kitabı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Bu mükemmel ve kusursuz Ahmet Ümit kitabını okumanızı öneririm.

“İstanbul’a bakıyorduk denizden. Kral Byzas’ın efsanevi ülkesine, Konstantin’in imparatorluk başketine, II. Teodosius’un taştan bir gerdanlığı andıran surlarına, Jüstinyen’in benzersiz Ayasofyası’na, Fatih’in cihanı yönettiği Topkapı Sarayı’na, Kanuni’nin muhteşem Süleymaniyesi’ne…. Hükümdarlara bakıyorduk, büyük komutanlara bakıyorduk, soylu vatandaşlara, kölelere, devşirmelere.. Kadınlara bakıyorduk… Pulheriya’ya, Teodora’ya, Hürrem Sultan’a… Kahramanlığa bakıyorduk, korkaklığa, yaratıcılığa, zekaya, aptallığa, şefkate, acımasızlığa, bir şehrin görüntüsünde bütün bir insanlığın serüvenine bakıyorduk denizden.”

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..