Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '17

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

İstanbul Modern'de Zeid Seçkisi

İstanbul Modern'de Zeid Seçkisi
 

Türkiye’de soyut sanatın öncülerinden Fahrelnissa Zeid’in eserleri Londra’daki dünyanın önde gelen müzeleri arasında yer alan Tate Modern yolcusu. 13 Haziran – 8 Ekim tarihleri arasında retrospektif sergi öncesi İstanbul Modern de sanatçıya dair bir seçkiyi ziyaretçilerin ilgisine sunuyor. Fahrelnissa Zeid’in eserlerine dair kapsamlı bir koleksiyona sahip olan İstanbul Modern, Tate’e sanatçının retrospektif sergisi için sekiz eseri ödünç olarak gönderiyor. Fahrelnisa Zeid’e ait bu eserlerin Londra’dan sonraki durakları ise Berlin ve Beyrut olacak.

1901 yılında Büyükada’da dünyaya gelen Fahrelnissa Zeid, sanatla iç içe bir ortamda yetişti.Kardeşleri yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı ve ressam Aliye Berger’dir. Fahrelnissa Zeid aynı zamanda Sanayi-i Nefise’nin ilk kadın mezunlarındandır. Evliliği nedeniyle hayatının bir bölümünü geçirdiği Amman’da bir sanat enstitüsü kuran Zeid, hayata veda edeceği 1991 yılına kadar yapıtlarıyla sürekli burayı desteklemeye devam eder.

Daimi koleksiyonunda yer alan Fahrelnissa Zeid eserleriyle birlikte sanatçıya dair özel bir seçkinin de 11 yıl aradan sonra yeniden sergileneceği İstanbul Modern’de aynı zamanda Zeid’e yaşamına ve sanatına ilişkin kitaplar ve yazılar da yer alıyor. 1940’lardan 1970’lere uzanan en üretken dönemine ait eserlerin yer alacağı bu seçkide sanatçının, Bizans-İslam-Batı sanatından referanslar içeren soyut çalışmalarını görmek mümkün olacak.

 İstanbul Modern Mağaza’da da sergiye özel olarak tasarlanan poster ve kartpostalların yanı sıra sanatçının yapıtlarından tasarlanan çeşitli ürünler de ziyaretçilerin ilgisine sunulacak. İlgilenenlere hatırlatmış olalım.

 

 
Toplam blog
: 55
: 143
Kayıt tarihi
: 22.11.12
 
 

Kültür Mantarı ..