Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '06

 
Kategori
Opera / Bale
 

İstanbul opera' sında yeni bir eser

İstanbul opera' sında yeni bir eser
 

Operamızda Macbeth 25 yıl sonra tekrar sahneleniyor. Prömiyeri yarın (bugün) matinede (25 Kasım 2006, C.tesi - 15:30), galası ise gelecek hafta salı günü olacak. Hepimiz için iyi bir eseri inceleme imkanı kapımızda... Konu Shakespeare' in, opera Verdi' nin, dolayısıyla seyretmek neredeyse bir mecburiyet.

Konu bir tacın etrafında dönen entrikalar olsa da, yansıyan insan doğasındaki zayıflık ve güzellikler. Israr, telkin ve kehanetlerle doğru bildiği yoldan ayrılan iyicene ama aç gözlü insanlar, inat etmenin ve prensiplerine bağlı kalmanın cezasız kalmayacağını gören iyi insanlar, doğaüstü güçlere hükmeden ve onlardan haber veren garipler... Bir miktar kadercilik de işlenmiş ve kehanetler de sonunda yerine geliyor. İktidarın doğru elde kalması ise bu kadar olaya bağlıyken yine doğru kazanıyor. Ne mutlu değil mi? Yenilenin katiller mi, yoksa insanın kendi zaafları mı olduğu bize bırakılıyor. Ama sonuçta, sistem rastlantıya dayalı, kader bu sefer geç de olsa iyiden yana, gördümüz ise sadece bir iyimser yansıma.

İstanbul Opera ve Balesi konusu son derece devinimli bu eseri çok beğenilen kadrosu ile önümüze getiriyor. Yurtdışından dekor için gelen Michael Scott Metropolitan'da da sahne-kostüm tasarımı yapmış, mesela Domingo'dan DVD'de seyrettiğimiz "La Fanciulla del West"in sahne tasarımı ve kostümü onun. Çalışmalarını şans eseri yakın zamanda izleme fırsatı bulduğum Scott, Düsseldorf operasında yarattığı modern, enteresan ve minimalist Giulio Cesare kostüm ve dekoru ile hatırımızda.

Sahneye koyan Doç. Yekta Kara (Devlet Sanatçısı), eserleri modern ortamlarda sahnelemesi ile hepimiz tarafından tanınıyor; la Boheme, Othello, Belisario... Genelde tercih ettiği sahne ve dekor sadeliği eserin müzik yönünün kolaylıkla takibine olanak tanırken, kattığı yeni öğe ve objeler de dikkati çekip konuyu günümüze yaklaştırıyor. Eseri görmeden ortaya atılan bir düşünce ama bu sefer de bizi pek çok sürpriz bekliyor gibi.

Gökhan Koç (Macbeth) ve Ayşe Tek'i (Lady Macbeth) İstanbul'da misafir ettiğimizi de not etmeliyiz... Tüm opera çalışanlarına olduğu gibi misafirlerimize de sağlıklı ve başarılı bir performans diliyorum.

(Resim İstanbul Operası ve Balesi web sitesinden.)

 
Toplam blog
: 10
: 606
Kayıt tarihi
: 23.11.06
 
 

Bir doktor mühendis ve amatör bariton olarak şanın ve dansın hayatımızda değişiklik yaratabileceğine..