Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '10

 
Kategori
İstanbul
 

İstanbul referandumu

İstanbul referandumu
 

İBB'de Alınan kararları sorgulayan bir merci var mı?


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kadir Topbaş'ın kararı ile şehirler arası otobüslerin HAREM dışında başka bir yerde otobüslerin durmasını ve yolcu indirmesini yasakladı. Yolcular ve otobüs firmaları bu uygulamadan memnun değiller. Özellikle yolcular aynı yolu tekrar geri gelmek zorunda kalıyorlar ve otobüs firmalarına da ek seferlerle ayrı bir külfet getiriyor.

Şehirler arası otobüsler sadece İstanbul'un değil, tüm Türkiye'nin ortak konusudur, sadece İstanbul'u değil hepimizi birden ilgilendiriyor. Konuyla ilgili aklımıza gelen bazı başlıkları burada sıralayarak konuyu anlamaya ve mümkünse çözüme katkıda bulunmaya çalışalım.

Bu uygulama ile kaptan ve yardımcıları yolcularla karşı karşıya geliyorlar. Alınan kararın gerekçesini bir tarafa bırakın alınan karardan bile vatandaşın haberi yok. Yolcu gereksiz yere zaman kaybederken otobüs firmaları da şehir içi ek seferlerle para kaybediyor. Özellikle Yalova, Sakarya ve Kocaeli'den her gün gelip gidenler için her gün en az bir saatlik bir kayıp söz konusu, çalışanlar için büyük bir eziyet. Ayda yılda bir kere gelenler için de İstanbul'da karşılanmak bütün yükü Harem'e taşıyor.

Şehirler arası otobüsler mi İstanbul'un trafiğini bu hale getiriyor? Neden cezayı yolcular ve otobüs firmaları çekiyor? Bu uygulama ile İstanbul trafiğinin ne kadar azaltılması planlanıyor? Uygulamanın sonuçlara etkisi ne olmuştur? İşin en doğrusu İstanbul girişinde yapılacak olan büyük bir otogardır. Özellikle Gebze - Tuzla arasındaki bir alan uygun bir çözüm gibi görünüyor. Şu andaki uygulama çözümden uzak, günlük bir uygulamadır. Şehir Planlamasının kolay bir uygulama olmadığını, özel bir uzmanlık gerektirdiğini, dünyadaki büyük metropollerden İstanbul'a uyabilecek çözümlerin araştırılarak örnek çözümler araştırılıyor. Ancak benim bildiğim kadarıyla 30 yıldır somut bir çözüm ortaya konulamıyor.

Anayasa değişikliğinin halk oyuna sunulması birçok vatandaşı ilgilendirmiyor, vatandaş günlük yaşamdaki konularla ilgilenmekten başka bir iş yapmıyor. Anayasa önerilerinin halkoyuna sunulmasından ziyade böyle bir konunun halkoyuna sunulması daha doğru bir seçenektir.

Konu sadece İstanbul'u değil, tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor. Özellikle Yalova, Sakarya ve Kocaeli illeri artık İstanbul'un metroları haline gelmiş durumdadır. İstanbul'da yapılacak ve birçok insanı direkt olarak uygulayacak bir projeyi kamuoyuna öncelikle bilimadamları, şehir planlamacıları ve İBB yetkililerinin anlatması ve İstanbul Referandumu ile konunun halk oyuna sunulmasında fayda vardır.

Halk oylaması Türkiye'de anayasayı ilgilendiren konularda yapılır. Geleneğe ters düşen bu uygulamanın, gerek belediyecilik anlayışının, gerekse siyasi oluşumların kazanacağı bir deneyim olarak görülmelidir.

Okuyucu görüşlerinin konuya büyük bir derinlik kazandıracağı ve katkı sağlayacağı düşüncesiyle yazılarınızı ve mesajlarınızı bekliyorum.

 
Toplam blog
: 64
: 968
Kayıt tarihi
: 28.10.07
 
 

Mülkiye İşletme mezunuyum ve aynı zamanda Sakarya Üniversitesi Maliye Bömlümünde doktora öğrencis..