Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '16

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

İstanbul'un Ceneviz Mahallesi Galata ve Galata Kulesi

İstanbul'un Ceneviz Mahallesi Galata ve Galata Kulesi
 

Galata Kulesi Ve Haliç Manzarası


Galata Bölgesi ve Galata Kulesi

Galata bölgesi Haliç’in kuzeyinde konumlanır. Haliç’in güneyinde bir yarımada olan Eski İstanbul ve onu çevreleyen şehir surlarının dışındadır.  Tarih boyunca çok canlı bir ticaret merkezi ve önemli bir liman olmuştur.

Bizans Döneminde Galata

Bizans İmparatorluğu tarafından, bazı denizci İtalyan kent-devletlerine ticari imtiyazlar tanınmıştı. Bunların başında da Venedik ve Ceneviz kolonileri geliyordu.  1204’teki Latin İşgali’nde şehir Haçlılar tarafından ele geçirildi ve yağmalandı.  Şehir 1261’de Bizans İmparatoru tarafından işgalcilerden geri alınırken, Ceneviz Kolonisi önemli askeri destek vermiş ve bunun karşılığında Galata bölgesi kendilerine verilmiştir.

Cenevizliler kentin deniz ticaretinde söz sahibi olmuş ve Galata bölgesini surlarla çevirmiştir. Şehrin önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi de 1348 yılında Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Galata Kulesi, en basit haliyle, Cenevizlilerin limanı gözlemek için inşa ettikleri askeri bir yapıdır.

Ceneviz kolonisi varlığını ve ticari ayrıcalıklarını Osmanlı döneminde de aynı şekilde sürdürmüştür.

Günümüzde Galata Bölgesi

Galata, günümüzde Beyoğlu İlçesi sınırlarında yer alır. Beyoğlu bölgesi çoğu rehber kitapta Tarihi İstanbul sınırları dışında kaldığı için şehrin yeni bölgesi olarak bilinir. Galata ise Yeni Şehrin semtleri içinde en yoğun ve çekici yerlerden biridir.

Galata Kulesi’nin çevresi güzel cafeler ve restoranlar ile çevrilmiş harika bir meydandır.

Galata Kulesi girişinde çok uzun kuyruklara denk gelmeniz olasıdır. Kulenin tepesinde ne kadar güzel bir manzara olsa da, bazı ziyaretçiler için hem 20 TL gibi pahalı sayılabilecek bir ödeme yapıp, hem de sıkışık bir alanda fotoğraf çekmeye çalışmak çok cezbedici değildir.

Böyle durumlarda Galata Kulesi’ne çıkmadan Haliç manzarasını tecrübe etmek için Galata Anemon Otel’in teras katında bir çay molası verebilirsiniz. Otelin manzaralı teras katı Galata Kulesi’nin kendisini fotoğraflamak için de iyi bir seçimdir.

Galata Kulesi çevresinde görülecek yerler

Galata’da şehrin en önemli sinagoglarından Neve Şalom bulunur. Yakın zamana kadar Karaköy’de bulunan Türk Musevileri Müzesi, bu sinagoga taşınmıştır. Müzede 15.Yy’da Katolik Monarkların zorlaması ile İspanya’dan göçe zorlanmış Yahudilerin, Osmanlı İstanbul’una gelmesi ve Balat’a yerleşmesini ayrıntılı bir şekilde anlatılır.

Galata Bölgesi’nde eğlence için Nardis Jazz Club’ı tercih edebilirsiniz. Sade bir ortamda güzel bir müzikle gecenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Galata’dan İstiklal Caddesi’ne gidiş

Galata’dan şehrin en popüler yürüyüş yolu olan İstiklal Caddesi’ne ulaşmak çok kolaydır. Galata Kulesi’ni arkanıza alıp, Galip Dede Caddesi’ni kuzey yönünde takip ederseniz, İstiklal Caddesi’nin başlangıcı olan Tünel Meydanı’na ulaşırsınız.

Galip Dede Caddesi boyunca hediyelik eşya dükkanları, hosteller, cafeler, resim atölyeleri ve müzik aleti satan mağazalar vardır.

Galip Dede Caddesi’nin, İstiklal Caddesi’ne açılan köşesinde Galata Mevlevihanesi Müzesi vardır. Günümüzde Semazenlerin bu salonda anısını yaşattığı Mevlevilik, Rumi tarafından kurulmuştur. Rumi, 13.Yy’da Anadolu’da hüküm sürmüş Selçukluların başkenti Konya’da  yaşamış olan bir filozof ve din alimidir.

Yazar: Serhat Engül

 

 
Toplam blog
: 20
: 1034
Kayıt tarihi
: 31.10.16
 
 

Profesyonel tur rehberiyim. Seyahat etmek mesleğimin bir parçası olsa da, aynı zamanda benim için..