Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '15

 
Kategori
Tarih
 

İstanbul’un fethi çağ açıp çağ kapayan bir olay olarak kabul edilemez

İstanbul’un fethi çağ açıp çağ kapayan bir olay olarak kabul edilemez
 

Çağları biliyoruz: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ, Yakın Çağ. Tarih kitaplarımızda bize Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılışının İlk çağ’ın sona erip Orta Çağ’ın başlaması, İstanbul’un fethinin Orta Çağ’ın sona erip Yeni Çağ’ın başlaması ve 1789 Fransız İhtilalı’nın da Yeni Çağ’ın sona erip Yakın Çağ’ın başlaması olarak öğretildi.

Biz böyle bildik ve dünyanın da böyle kabul ettiğini sanıyoruz. Oysa böyle bir şey yok. Sanki dünya tek bizden ibaret ve sanki tarihi biz yazıyoruz. Fransız İhtilalı çağ açan bir olay olarak kabul edilebilinir ama Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılışı ve özellikle İstanbul’un fethini çağ açan/çağ kapatan bir olay olarak kabul etmek mümkün değildir.

Yazının bulunması çağ açıp kapatmıyor da bir devletin yıkılması çağ kapatıyor. Yani bunun mantığı yok ki. Roma İmparatorluğu yıkılmışsa nolmuş. Her şeyin bir sonu var, er geç yıkılacaktı. Nice imparatorluklar yıkıldı.

Özellikle de İstanbul’un fethi… Çağ açıp çağ kapatmış… Güler misin ağlar mısın? Amerika kıtasının keşfi değil de İstanbul’un fethi!

Dediğimiz gibi bir tek 1789 Fransız İhtilalı mantıklı. Aya çıkılması da çağ açan bir olay ki zaten Uzay Çağ’ı denildi. Milenyum Çağ’ı var bir de.

Bu son ikisi pek yaygın değil. Ya tarihi çağlara ayırmanın gerekli ve doğru olmadığı anlaşıldı ya da Uzay Çağ’ı ve Milenyum Çağ’ı anladığımız manada çağ değiller. Uzaya gidilmesinin çağ olması gerekir. Milenyum zaten “bin yıllar” demek ve 2000 yılına başlandığında kullanıldı. Çağ anlamında değil yani.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..