Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '10

 
Kategori
Deneme
 

İstanbul'un kokusu ıhlamur

İstanbul'un kokusu ıhlamur
 

Istanbul'un kokusu ıhlamur


Ihlamur kokulu İstanbul hafızalardan silinmez… Küçük oğlum annesi yatağından ne zaman ayrılsa uyanır ağlardı. Tecrübeli bir teyzenin tavsiyesine uyduk. Ayrılırken annesi geceliğini oğlumuzun yatağına bırakmaya başladı. O da mışıl mışıl uyumaya devam etti. Anne kokusunu daha bebekken hafızaya alıyordu. Dedemler ebemler sağken 50 li 60 lı yıllarda Konya-Taşkent’e giderdik yaz tatillerinde. Teyzem rahmetli ve anne annem bize sarılır kucaklarlardı ve derin derin koklayarak öperlerdi. Hasretliği kokumuzla unuturlardı sanırım. Çocukluğumuzda oyunlar oynadığımız dolaştığımız adından bir zamanlar bolca ıhlamur ağacı bulunduğu anlaşılan Ihlamur semtinden ise, hiç Ihlamur kokuları hatırlamıyorum. Barbaros Bulvarı'na dikilen ıhlamurların kokusunu ise hiç unutamam ve her Ihlamur zamanı Barbaros Bulvarı’na yolumu bir kere mutlaka düşürürüm. Son yıllarda araçlarına park yapmak için, dairelerinin güneşinin kesilmesini önlemek için yavaş yavaş yok ettiler Ihlamur ağaçlarını bulvardan. Kalabilenler bize Bahattin Karakoç’un “Ihlamurlar çiçek açtığı zaman I, II, III ” dizelerini hatırlatıyor. “Birden bezeklenir sevda haritam,
Ihlamurlar çiçek açtığı zaman...
Lâleler toplarım ben tutam tutam,
Bizim için çalar kıvrak bir keman.
Gök papatya, yer ise lâle bahçesi,
Aşka ışık dokur kuşların sesi.
Seninle hep aynı yerde oluruz;
-Ihlamurlar çiçek açtığı zaman! ... “ Bundan 10 yıl önce Hidiv Korusunun bir köşesinde 3 yıl kadar çalışma fırsatını bulduğumda ise Ihlamur Cennetini keşfettim. İstanbul’un içinde bu kadar yoğun Ihlamur hiçbir koruda bulunmaz. Haziran ayında Kanlıca’dan Beykoz’a doğru giderken veya Kavacık’tan Hidiv korusuna yaklaşırken çok uzaklardan sizi Ihlamur kokuları yakalar. Ihlamurlar altında Hidiv Korusu’nun içinde yürüyüşlerin veya Beltur tesislerinde bir şeyler yemelerin, içmelerin mutlaka yapılması şarttır.
Ey sevgili okur şimdi Haziran ayı Ihlamurların çiçek açtığı zamandır. Aileni, eşini, çocuğunu , anneni, babanı, dostunu, arkadaşını alıp, git Hidiv Korusu’na kokla ıhlamurları ve hayatı. Yaşama sevincini ve İstanbul’da Ihlamur zevkini kuş sesleri eşliğinde onlarla paylaş. Tanısınlar, unutmasınlar, hatırlasınlar Ihlamurları ve sevgili İstanbul’u. Hüseyin Emiroğlu.
 
Toplam blog
: 5
: 1573
Kayıt tarihi
: 04.07.06
 
 

Milliyet'in ve teknolojinin sunduğu bu güzellikten yararlanarak huzurunuzdayım. Okumayı, yazmayı, ..