Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '12

 
Kategori
İstanbul
 

İstanbul'un yedi tepesi neresi

İstanbul'un yedi tepesi neresi
 

Roma İmparatoru Konstantin, o dönemde gökyüzünde Güneş, Ay ve 5 gezegenin olduğu gerçeğinden hareketle kenti, yedi tepe üzerine kurdu. Roma gibi Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu da yedi tepeli kentin sınırlarını korudu ve üzerine görkemli yapılarını dikti.

Nazım Hikmet'in hasretini “Yedi tepeli şehrimde bıraktım gonca gülümü” diyerek dile getirdiği İstanbul'un üzerine kurulduğu Yedi Tepe, Tarihi Yarımada'da bulunuyor.

Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun “Yedi Tepeli Şehir” olarak bilinen İstanbul'un, tepelerinin nerede olduğunun da tam olarak bilinmediğini ve “Birine 'İstanbul'un yedi tepeyi say' denildiğinde, 'Bir Çamlıca Tepesi' diye başlar. Oysaki Çamlıca, o dönemde İstanbul değil. Dolayısıyla Çamlıca tepesinde bulunan tepenin Üsküdar hatta Kocaeli yarımadası tepelerinden birisi olduğu gerçeği var. İstanbul'un tepeleri Akrapolis'ten başlayan Edirnekapı'ya kadar giden ve surun içinde olan bölgede bulunan tepelerdir” diye belirtiyor.*

Birinci tepe; Tarihi Yarımada'nın burnundan başlayan, denizden yaklaşık 30-40 metre yüksekliğe ulaşan tepedir. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında yaptırılan Topkapı Sarayı, birinci tepenin en hakim noktasında yer alır. Birinci tepe, Bizans ve Osmanlı imparatorlukları tarafından saray alanı olarak seçilmiştir. Birinci tepede, Topkapı Sarayı, Aya İrini, Ayasofya Müzesi, Sultanahmet Camii, İbrahim Paşa Sarayı, Milion Taşı, Alman Çeşmesi, Küçük Ayasofya Camisi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Cağaloğlu Hamamı, Yeni Camii, Sirkeci Garı, Bukoleon Sarayı da bulunuyor

 İkinci tepe; Birinci tepeye göre yaklaşık 10 metre daha yüksekte olan bu tepede yer alan anıt eserler, Firuzağa Camii, Kapalıçarşı, Binbirdirek Sarnıcı, Çemberlitaş Hamamı, Çorlulu Ali Paşa Camii ve medresesi, Nuruosmaniye Camii, Çinili Han, Mısır Çarşısı yer alıyor.

 Üçüncü tepe; bu tepe, altıncı ve yedinci tepelerle birlikte kentin en yüksek sırtını oluşturur. Bu tepede yer alan anıt eserlerin başında, tepeyi işaretleyen ve Mimar Sinan eseri olan 1557 tarihli Süleymaniye Camii gelir. Tepede, Beyazıt Camii, İstanbul Üniversitesi, Laleli Camii, Çukurçeşme Hamamı, Süleymaniye Külliyesi, Mimar Sinan Türbesi ve Zeyrek Camii bulunuyor.  

 Dördüncü tepe; Kentin en yüksek noktalarından birisidir. Dördüncü tepedeki başlıca anıt eserler, Fatih Camii, Bozdoğan Kemeri'dir.

 Beşinci tepe; Bu tepede, Yavuz Sultan Selim Camii, Fethiye Camii, Kariye Camii, Fener Rum Patrikhanesi yer alıyor.

 Altıncı tepe; Bu noktada Mihrimah Sultan Camii bulunur. Tekfur Sarayı, bu tepenin Bizans dönemine ait odak noktasıdır.

 Yedinci tepe; Bizans döneminde yedinci tepe, 403 yılında yapılan Arkadius forumu ve bu forumun ortasında yer alan Arkadius sütunu ile işaretlenmiştir. Osmanlı döneminde, buraya Haseki Külliyesi ve imareti, Haseki Sultan Camii ve Bayrampaşa mescidi yapılmıştır.

*bilgilendirme amaçlı alıntıdır.

 
Toplam blog
: 15
: 2438
Kayıt tarihi
: 07.07.07
 
 

Araştırma, tarih ve gezi en büyük tutkumdur. Bunların hepsi yer ve zamana bağlı olarak değişebili..