Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '11

 
Kategori
Güncel
 

İstanbul'un yeniden imarı…

İstanbul'un yeniden imarı…
 

Yeni düzenleme ile İstanbul’un olası depreme karşı yeniden inşa edilmesi kararlaştırıldı. İstanbul’un geleceği için belki de çok çok iyi bir çalışma olacak diyebiliriz.

Fakat unutulmaması gereken bir gerçek var bugün İstanbul’un bu imar edileceği söylenen bölgelerinde yaşayan insanlar ne olacak. İşte bu konu üzerine pek bilgilendirici bir açıklama yapılmamaktadır.  Bu bölgeler istimlak edilirken burada yaşamakta olan insanlar için isterlerse yeni evlerden konut alabilirler, isterlerse paralarını alabilirler, isterlerse başka bir yerde yapılmış olan konutlardan alabilirler denilmektedir.

Peki; bu istimlak edilme noktasında mal sahibi konumunda olan insanlara evlerinin değerleri mi? Ödenecek yoksa belediyelerde belirlenmiş rahiç bedeller üzerinden mi? İstimlak edilecek. Muhtemelen belediye rahiç bedelleri baz alınacak şayet bu yapılırsa ortaya çıkacak en büyük sorun 150.000-200.000 TL değerindeki daireler 50.000-60.000 TL gibi rakamlardan istimlak edileceği için burada oturan vatandaş mağdur edilmiş olacak. TOKİ yeni yapacağı binalarda dairelere 150.000-200.000 TL dediğinde vatandaş dairesinden olduğu gibi en az 100.000 TL gibi büyük bir külfetinde altına girmek zorunda bırakılmış olacak. İşte bu noktada vatandaşın mağduriyeti devlet tarafından karşılanacak mı? Yoksa tırnağın varsa kendini kaşı mı denecek

Diğer bir noktada ise vatandaş burada dairesine karşı daire istedi diyelim TOKİ bu projeyi yapıp inşaatı tamamlayana kadar istimlak edilen bölgede kabaca en az bir 5 yıl zaman zarfı geçecek, bu zaman zarfında evlerinden çıkarılan insanlar bir nokta da kiracı konumuna düşecek bu zaman zarfında bu insanların kira bedelleri karşılanacak mı? Bugünkü koşullarda İstanbul’da kira bedeli nerede ise bir askeri ücret civarı birden insanların bu yük altına sokulması sosyal devlet kapsamında uygun olacak mıdır?

Bu bölgelerde yaşayan insanlarımızın çoğu yine aynı bölgelerde işyerlerinde çalışmakta peki bu işyerlerininde bu yeniden imar edilme noktasında yıkımı gerçekleştirilecek mi? Şayet onlarında yıkımı ve başka bölgelere nakli yapılacaksa bu bölge insanları bir noktada hem evlerinden hem işlerinden olmak gibi bir sorunla yüz yüze bırakılmış olmayacaklar mı? Bu durum karşısında alınacak önlemler var mı?

Yoksa bu yeni yapılanmada bu yeni imar edilecek semtlerde bu semtlerin eski sakinlerine yer verilmek istenmediği için onlara alın bu 3-5 kuruşu başınızın çaresine bakın mı denilecek?

Bu semtlerin çamurunu, susuzluğunu çekmiş olan bu insanlar bu yeni yapılanma kapsamı ile yıllar önce geldikleri bu yerlerden koparılıp köylerine geri dönmeye mi mecbur bırakılacak?

İşte bence bu yeni imar yapılanmasında cevap bekleyen sorular bunlar, bunları açıklamak gerekirken bu kadar önemli sorunları yaratacak olan bu konu sadece yüzeysel bir açıklama ile geçiştirilmemeliydi. Bu soruların yanıtları açıklanmadığına göre bu bölgelerimizde yaşamakta olan vatandaşların bir nokta da valizlerini hazırlama zamanı gelmiştir gibi görünmektedir.

Bölge insanlarımız muhtemelen hep bir ağızdan ‘’Hadi köyümüze geri dönelim…’’ şarkısını söylemeye mecbur bırakılacaktır… 

Burçak YAZICI

 
Toplam blog
: 168
: 1098
Kayıt tarihi
: 02.07.10
 
 

4 kasım 1996 yılında İstanbul'da dünyaya geldim. Bu sene ilköğretimden mezun oldum. Okul hayatımd..